Курс за бременни "Всичко за активното раждане"

 

 

Бременността и раждането са неповторими изживявания за всяка жена. Те могат да й дадат невероятна сила, увереност и вдъхновение заради това, че е способна да създаде нов живот. Курсът започва на 20 април 2013 и продължава 5 съботи. Ще ви помогне да познавате и разбирате по-добре физическата, психическата и емоционалната същност на раждането.

 

 

Бременността и раждането са неповторими изживявания за всяка жена. Те могат да й дадат невероятна сила, увереност и вдъхновение заради това, че е способна да създаде нов живот. Този курс ще ви помогне да познавате и разбирате по-добре физическата, психическата и емоционалната същност на бременността и раждането и да бъдете максимално в съзвучие с природата, която е създала такъв съвършен механизъм за даване на нов живот.

Курсът е подходящ както за бременни жени, които за първи път ще стават майки, така и за жени, които вече са раждали, но искат да научат повече за активното раждане и защо то е най-доброто за майката и бебето.  

Курсът започва на 20 април и продължава 5 съботи.

> Записване

> Програма

> Водещи

> Отзиви за курса

 

> Записване

Курсът ще започне на 20 април 2013 и ще продължи 5 съботи до 25 май 2013 с почивка за Великденските празници. Лекциите ще се провеждат всяка събота от 10:30 до 14:00.

Адресът е: Център, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 29 - Кошерчето

Цената на курса е 200 лв. Присъствие на таткото или друг придружител по ваш избор е включено в цената и се насърчава горещо. Плащането е на място на първата лекция.

За тези, които записват и курса "Родителство в хармония с природата", който започва от 14 април, цената общо за двата курса е 320лв.

Възможно е и записване за отделни лекции, които конкретно ви интересуват. Цената на единична лекция е 20 лв. В рамките на един съботен ден се провеждат две лекции.

За повече информация и записване пишете на kursove@estestveno.com. 

> Програма:

20 април 2013 (събота)

10:00-10:30 Начало, представяне

10:30-12:00 Лекция 1. Във форма за двама

Има ли значение храненето и доколко. Храни, на които да наблягаме и такива, които да избягваме. Превенция на анемия, гестационен диабет, преекламсия. Храни, които поддържат функциите на плацентата, и как да поддържаме еластичността на тъканите по естествен начин. Движение и упражнения за добра кондиция. Можем ли да повлияем на заеманата от бебето позиция и как. Какво да правим, ако бебето е със седалищно или постериорно предлежание.

Водещ: Донка Дечева

12:00-12:15 Дискусия, практика, почивка

12:15-13:45 Прожекция на филма "Нежното раждане"

Eдин филм, който ни показва най-доброто от световните практики на естественото раждане - раждане във вода, вагинално раждане след секцио, раждане в различни пози, с присъствието на братя/сестри, емоциите на бащата, раждане вкъщи или в родилен център, както и вокализации и ефективни техники за справяне с болката. Дискусия след филма.

27 април 2013 (събота)

10:30-12:00 Лекция 2. Раждането започва

Физиология и нормален ход на първата фаза. Значение на движението, смяната на позите, храненето и напитките. Механизми на въздействие върху процеса. Болничните интервенции (окситоцин, системи, обезболяващи, продължително фетално мониториране и др.), ситуации, в които се налагат, и вредата от рутинното им приложение.

Водещ: Елена Кръстева

12:00-12:30 Дискусия, практика, почивка

12:30-14:00 Лекция 3. Транзиция и втора фаза

Пик на болката - как да си помогнем. Когато раждането не напредва достатъчно - причини и евентуални решения. Окситоцинът и как да го стимулираме по естествен начин. Епидуралната упойка и какво общо има тя с едно активно естествено раждане. Ендорфини и катехоламини и защо не трябва да се намесваме в естественото им отделяне. "Rest and be thankful” или защо понякога при пълно разкритие контракциите спират. Има ли най-удобна поза за раждане. Начини и средства, за да избегнем разкъсвания и има ли алтернативи епизиотомията.

Водещ: Елена Кръстева

4 май 2013 (събота)

няма лекции

 

11 май 2013 (събота)

10:30-12:00 Лекция 4. Бебето е тук!

Естествено отделяне на плацентата vs. aктивен мениджмънт на третата фаза. Първите глътки въздух и как отложеното клампиране на пъпната връв се отразява благоприятно на бебето. Какво казват последните изследвания по въпроса. Вълшебният първи контакт - защо новороденото НЕ трябва да се отделя от майката. Първият час след раждането - поведенчески ефект на хормоните, етологична и бактериологична перспектива, начало на кърменето.

Водещ: д-р Бояна Петкова

12:00-12:30 Дискусия, практика, почивка

12:30-14:00 Лекция 5. Когато се налага секцио

Абсолютни и относителни показания за секцио. Предимства и рискове. Превенция - доколко зависи от нас. Протичане на операцията - как да направим оперативното раждане по-нормално. Възстановяване. Кърмене след секцио. Вагинално раждане след секцио.

Водещ: д-р Бояна Петкова

19 май 2013 (събота)

10:30-12:00 Лекция 6. Реформиране на концепцията за раждането

Как матката може да „побелее“ от страх и защо по отношение на раждането страхът е „страшен“. Симпатична нервна система, отражението й върху матката и възникването на болката по време на раждане. Срамът и вината. Да анализираме чувствата и вярванията си по отношение на раждането и да проправим пътечка за леко естествено раждане без страх, вина и срам. Дискусия.

Водещ: Елена Кръстева

12:00-12:30 Дискусия, практика, почивка 

12:30-14:00 Лекция 7. Раждане без страх и болка 

Алтернативно немедикаментозно обезболяване чрез подкрепа, движение, смяна на позите, масаж, вода, акупресура, музика, лека и дълбока релаксация. Концентрация на вниманието или техника на разсейване. Effleurage или натиск. Как може да ни бъде от помощ дулата и партньорът.

Водещ: Елена Кръстева, дули от Асоциацията на българските дули

25 май 2013 (събота)

10:30-12:00 Лекция 8. Да наредим пъзела

Да превърнем раждането в позитивна опитност, да изясним за себе си какви са очакванията ни, какво и как ще приложим. Смисълът от план за раждане. Партньорът и ролята му. Как да изберем място за раждане. Избор на екип. Комуникация с болничния персонал.

Водещ: Елена Кръстева

12:00-12:30 Дискусия, практика, почивка

12:30-14:00 Въпроси и отговори за раждането

Ще имате възможност да зададете всички въпроси, които ви вълнуват. Дискусията се води от Благовеста Костова – практикуваща акушерка с над 30-годишен стаж.

 

> Водещи:

Бояна Петкова, лекар. Завършила Медицински университет Шарите, Берлин. Работи в Клиника по Пулмология с интензивен сектор на Университетската детска болница, София. Особени интереси в областта на педиатрията, АГ и анестезиологията, както и нетрадиционната медицина. Стажове по акушерство и гинекология в България и Германия, личен опит с различни подходи във воденето на естествено и активно раждане. Майка на Михаела (4 год.) и Мери, която живее на небето.

Елена Кръстева, психолог, специалност семейна терапия, дългогодишна работа в различни страни от Европа и Латинска Америка с проективен тест на личността за деца. Сертифициран класически Хомеопат от Лондонския Кралски Колеж по класическа хомеопатия. Майка на Емануил (4,5 год.) и Теодор (2 години), личен опит с активно раждане, кърмене и привързано родителство. Дула.

Ивета Драганова, една от основателките и най-активните членове на Естествено, майка на Ради (9 год.) и Дани (5 год.). Притежава солиден опит в консултирането и оказването на подкрепа за кърменето на настоящи и бъдещи майки. След едно много травматично раждане, с второто си дете е успяла да постигне мечтаното естествено раждане във вода. Приела е за своя мисия да помогне на други майки да постигнат същото.

Благовеста Костова, акушерка с 30-годишен стаж. Напълно отдадена е на професията си, уважава природните закони и насърчава бъдещите майки да раждат естествено. Участник в международни конференции за акушерството и раждането.

Донка Дечева, член на сдружение "Естествено", последовател на идеята за привързаното родителство. Икономист по професия. Привърженик на Педагогическата школа на захранване, опит при захранване с алергии. Майка на Кристиян (3 год.), роден и отглеждан естествено. Завършила практическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, проведено от Дебра Паскали-Бонаро. Консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене".

Кристина Мартинова, активист в Сдружение "Естествено", задълбочено се интересува от темата за цезаровото сечение, превенцията му и вагинално раждане след секцио (VBAC). Работи по откриването на клон на ICAN (nternational Cesarean Awareness Network) в България. Майка на Борис (3,5 год), роден със секцио.

Даниела Фъртунова, адвокат в Български хелзинкски комитет. Води дела пред българските съдилища, Комисията за защита от дискриминация и Европейския съд по правата на човека. Лекторка е на антидискриминационни семинари и обучения по права на човека. Член на Общото събрание на БХК и на сдружение „Естествено“. Майка на Нина (1 г.), с която са силно ангажирани в популяризирането и отстояването на правата на жените, в това число правата на бременната и раждащата жена.

 

 > Отзиви от курса

  • Научих много подробности, които ми се губеха между първите контракции и финалните напъни. Жената може да има много повече контрол и инициатива, отколкото предполагах. Хареса ми домашната обстановка, в която можеш да се отпуснеш.
  • Курсът по-скоро потвърди това, които инстинктивно съм усещала за раждането.
  • Потвърди схващането ми, че раждането е естествен процес и природата си знае работата. Помогна ми да разбера биологичната част. Страхотни сте! Много приятни, отворени и информирани.
  • Към курса подходих водена от нуждата да повярвам в силата на тялото си и в способността си да родя без интервенции. Вече съм по-уверена, това беше важно за мен.
  • Много съм доволна от курса като цяло. Научих доста неща, които ме накараха да се замисля върху правата, които имам като раждаща и бих могла да си търся.
  • Промени желанието ми за асистирано раждане с епидурална упойка. Научих нови неща за бременността, раждането и отглеждането на детето.
  • За мен курсът беше изключително полезен, отговори на всичките ми въпроси и ми «нареди пъзела» относно раждането.
  • Бях чела доста по въпроса, но това, което ми липсваше е среща с хора, които са преживели естествени раждания. Благодаря за цялата информация и опита, който споделихте с нас!

Снимки от курсовете можете да разгледате тук.