Mammalia (Кърмещи майки)

Кърменето - красиво, природно, естествено. Такова се опитват да го покажат група кърмещи майки от интернет сайта за родители bg-mamma. За целта привличат към проекта си фотографа Румен Василев и заснемат няколко фотосесии, които по-късно са представени във фотоизлoжба по повод Световната седмица на кърменето 2006 в галерия СИ Банк с подкрепата на Mothercare. Идеята е на Василена Доткова. Организацията - на Емилия Славова. За първи път снимките се показват и в интернет пространството.

MAMMALIA

(Кърмещи майки)

Заглавието

Mammalia е странна дума, която произлиза от два езика – от бебешки и от латински. От бебешки, защото коренът на думата е едно от първите звукосъчетания, които бебетата изричат и с които в почти всички индоевропейски езици обозначават най-любимия си човек – своята майка. От латински, защото в този език думата mamma е приела значението „гърда”, откъдето пък се е развило наименованието mammalia („бозайници”) на биологичния клас, към който принадлежи и човекът.

Темата

Кърменето е уникална връзка между майката и детето – своеобразно продължение на пъпната връв, източник не само на хранителни вещества и енергия, но и на топлина, близост, нежност и обич. В идеалния случай тази магическа млечна връзка започва минути след като бебето напусне тялото на майка си и бъде прерязана пъпната връв. И приключва едва след като са израснали всички млечни зъбчета на детето.

Поводът

Световната седмица на кърменето (1 – 7 август) е събитие от световен мащаб, което се организира ежегодно от движението за защита на кърменето World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) и в което участват над 120 страни по света. В България тази година събитието преминава под мотото „Подкрепете кърменето”. Тази изложба е част от събитията, с които се отбелязва у нас Световната седмица на кърменето 2006.

Автори и участници

Фотографии: Румен Василев

Идея и организация: Василена Доткова, Емилия Славова

Модели: майки и деца от форум "Кърмене и захранване" на интернет портала за родители www.bg-mamma.com.

 

Разгледай снимките