Интензивен курс за родители "За мама и тати" през октомври

Има само едно нещо, от което бебето наистина се нуждае – от нас, родителите. От нашата топлина, внимание, любов. Различните препоръки за отглеждането на децата, които ни заливат от всички страни, често ни пречат да се съсредоточим върху нуждите на собственото ни бебе и да разберем сигналите, които ни подава. Този курс ще ви подготви за съжителството с малкото човече, ще ви помогне да повярвате в себе си и интуицията си, ще ви даде идеи за това как влизането ни в ролята на родител да е ефективно, приятно и забавно.

Курсът ще се проведе на 24 октомври от от 11 до 14.30ч. и на 25 октомври от 10 до 14.30ч.

> Записване

> Програма

> Водещи

 

> Записване:

Курсът е подходящ както за двойки, които за първи път ще стават родители, така и за вече опитни родители, които искат да научат повече за привързаното родителство и за това как можем да направим живота си с бебето по-лесен и приятен за всички.

Kога: 24 октомври (събота) от 11 до 14.30ч. и на 25 октомври (неделя) от 10 до 14:30 часа.

Kъде: бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 29, 2-ри етаж. Телефони за връзка в случай, че се загубите - 0885121345 (Елена).

Вход: Записването е задължително на kursove@estestveno.com. Цената на курса е 130 лв. Препоръчваме да дойдете с партньора или друг придружител. Присъствието му е включено в цената. Можете да платите по банков път или на място.

Сдружение "Естествено"

IBAN: BG81CRBA98981230016023 BIC

код: CRBABGSF

Алфа банк

 

> Програма:

1-ви ден - 24 октомври 2015 (събота)

11:00 - 12:30 Начало на родителството. Първи дни с бебето

Важността на първия контакт. Първите дни с бебето - какво трябва да подготвим и какво не ни трябва. Петте елемента на привързаното родителство и защо са важни. Съвместен сън. Плачът на бебето. Възможно ли е да се разглези бебе. Първите практически проблеми – моето бебе не е като в книгите! Трикове за заспиване и утешаване

Водещ: Елена Кръстева

12:30 - 13:00 Почивка

13:00 - 14:30 Кърменето - естественият старт

Кърмата като идеалната храна - характеристики, съдържание, ползи. Мениджмънт на кърменето - режим и честота, какво означава "на поискване" и кое го обуславя. Норми и положителни показатели. Важността на правилното поставяне на гърдата. Пози. "Ексклузивно" кърмене и защо. Различните етапи в развитието на детето и как се променя поведението му на гърдата, кризи на растежа. Кърмене навън. Съвместен сън и кърмене. Кърмене и биберон-залъгалка. Проблеми и решения.

Водещ: Елена Кръстева

 

2-ри ден - 25 октомври (неделя)

10:00-11:30 Нежна грижа от самото начало. Да растем здрави

Всичко, което трябва да знаем, за да се грижим за бебето по най-щадящия начин. Как да се грижим за кожата на новороденото, необходима ли е бебешка козметика и каква. Как да превърнем къпането в удоволствие. Грижа за интимните места и за пъпчето. Как да обличаме бебето вкъщи и навън. За хигиената в дома ни, опасно ли е да каним гости. Бебе и домашен любимец. Как да се справим с често срещаните проблеми и неразположения при бебето – жълтеница, колики, никнене на зъбки, повръщане, запек, диария, реакции към храни, подсичане, секрети от очите, секрети в нослето, съмнения за рахит, висока температура, настинка и др. Кога да търсим лекар - тревожни признаци. Информация за различните периоди в развитието на бебето и кога трябва или не трябва да се притесняваме. 

Водещ: д-р Бояна Петкова

11:30 - 12:00 Почивка

12:00 - 13:15 Правни хватки за спокойно майчинство, раждане и отглеждане на дете

Работа и осигуряване
Социално подпомагане
Здравни права на раждащата жена

Водещ: адв. Даниела Фъртунова

13:15 - 13:30 Почивка

13:30 - 14:30 Носене на бебето - наука и изкуство

Защо носенето на бебето е важно за неговото развитие. Различни видове и модели слингове – предимства и недостатъци. Начини на връзване, различни положения на бебето в слинга. Често срещани грешки при носенето на бебето. Практическо обучение по носене на слинг.

Водещ: Мирослава Филипова

*При евентуални промени в поредицата на лекциите ще бъдете уведомени своевременно чрез имейл.

 

> Водещи:

Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено". Психолог, фамилен психотерапевт, сертифициран консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене". Сертифицирана дула към Дона Интърнешънъл.  Майка на Емануил (7 г.) и на Теодор (5 г.), личен опит с естествено раждане след секцио, кърмене и привързано родителство.

Бояна Петкова, лекар. Завършила Медицински университет Шарите, Берлин. Работи в Клиника по Пулмология с интензивен сектор на Университетската детска болница, София. Особени интереси в областта на педиатрията, АГ и анестезиологията, както и нетрадиционната медицина. Член на сдружение "Естествено". Майка на Михаела (7 год.), на Мери, която живее на небето, и на Мила (1г. 10м).

Даниела Фъртунова, адвокат - майка на две малки деца. Практикува в областта на правата на човека, с тесен интерес анти-дискриминация и права на жени. Работи и членува в Български хелзинкски комитет. Членува също и в сдружение „Естествено“.

Мирослава Филипова, член на сдружение "Естествено". Дула и обучител при подготовка за раждане. Опит с консултации на семейства при избора на пособие за носене на бебето, в съответствие с ергономичните принципи, - слингове и ергономични раници.  Собственик на www.roshavo.com с фокус върху бебеносене. Майка на Виктор (3 г.), личен опит с кърмене, привързано родителство и дълго носене на бебето и малкото дете.