Какво ни трябва в болницата - алтернативен списък

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009

С настоящата тема искам да нахвърля един списък, на неща които ти трябват при престой в болницата от моя опит, неща които се различават от стандартно обявените нощница, чехли (да стават и за баня - та наречете ги джапанки моля!) и прибори за хранене и  хигиенни материали, с което се изчерпва списъкът в държавните болници, кадето се заявява, че е желателно да не вкарваш много багаж, защото мястото е ограничено (нещо като да идеш в противобомбеното убежище). Знам, че всички бъдещи майки се вълнуват и от този въпрос и искам да им дам повод за размисъл. Ще се радвам, ако и други го допълват съобразно своя опит. Би било интересно някой да разкаже за седемте разлики в частните клиники.
Къщички против хлебарки - съжалявам, че почвам с това, но си е действителен проблем.
Дебела дреха - жилетка или одеяло за през зимата - ако леглото ви е до прозореца, макар и с нова дограма, може да се окаже че той не е уплътнен и да си излезнете със схванато рамо или направо настинка.
Антибактериални мокри кърпички (на пазара вече се намират и с по-голям размер за домакинството, освен тези малките за изпът) - вършат добра работа при настаняване в стаята, най-малкото ще се почуствате добре, ако знаете, че сте се погрижили за подобряване на хигиената в пространстото, което ще обитавате тези няколко дни. Ако нямате възможност да ставате от леглото, те ще са ви добър помощник също. Не разчитайте, че забърсването на пода с влажен парцал и събирането на боклука от кофата макар и редовно от страна на болничния персонал е достатъчно за добрата хигиена. Всъщност то се вижда когато е мръсно!
ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ - в обикновенните отделения не се дава тоалетна хартия (това да не ви е хотел!), така че това го прави задължителен аксесоар, за който никой не ви е споменал! Във ВИП-стаята, в която бях, ми донесоха тоалетна хартия, полагало се, казаха. Аз предпочетох да не я употребявам, тъй като беше с картинки на цветчета и ароматизирана. Какво да се прави - това се предлага на пазара, може би и това се търси. Не я употребявах, защото аз лично смятам, че не е подходяща употребата на такава тоалетна хартия точно след раждане поради известни рискове от раздразване на кожата и недай си Боже - възпаления.
Каничка за гореща вода - на мен ми беше небоходима за да си правя чай за кърмачки. Ако счетете за необходимо, накарайте близките да ви донесат. В болницата, в която бях се сервира чай с неизвестно съдържание на закуска само веднъж дневно, за приемането на течности никой не те съветва, а това е особено важно за бързото възстановяване на организма (макар и уринирането да е затруднено първоначално) и - за кърменето. Ако решите да си правите или сте почитателки на друг вид чай, внимавайте със съдържанието, защото има билки които стимулират и такива, които възспират кърмата (за съжаление най-популярните: мента, риган, мащерка, градински чай). Каничката може да ви послужи и за да си греете вода, ако през нощта топлата вода и парното спира в болницата, както това е случая с т.нар. Тина Киркова, а ви се налага да се измиете.
Храна - в държавните болници храната не е на ниво, да не говорим, че не е подходяща за кърмачки. Сервират се маргарин, шпеков салам, в който има черен пипер, пастет. А ако сте се хранили с внимание и разбиране по време на бременността, храната в болницата меко казано ще ви изуми. Запасете се с ядки, плодове, трайни храни и храни, които обичате, за да се чувствате малко по-добре. 
Вода (внимание - понякога минералната вода може да причини запек, който е нежелан спътник след раждане и на престой в болница, но все пак е по-добра алтернатива на чешмяната, може би изворна вода е по-добрият вариант).
Смрадлика (или тетра) - отварата от смрадлика е всепризната антисептична мярка, препоръчват я дори от болничния персонал за промивки. Ето ви нещо естествено!
Еднократни пелени и козметика за бебето - ако искате да започнете с кърменето от болницата (което е и правилно), не виждам причина да не започнете и с бебешката хигиена от там. Действително е голямо облекчение някой друг да поеме точно тези грижи около бебчето ти, а ти да се поглезиш щом си се измъчил толкова много наскоро, но в крайна сметка трябва да се научиш. Така ще имате възможност да питате, ако ви възникнат въпроси, защото ако не питате, никой няма да ви обясни. Така ще проследите и дали първите изпражнения са в нормите, а това е важно за да се убедите че кърменето е започнало добре. Възможно е да срещнете съпротивата на персонала, но не мисля че това е пречка. Моето бебе например беше с доста изсъхнала кожа, която се люпеше по гънките направо (разбрах смисъла да не се отмива верникса веднага след раждане). Когато попитах дали да не поискам да ми донесат нещо за мазане за да се справя с този проблем ми отвърнаха, че няма нужда и те си ги мажели. Мисля, че ме излъгаха, съдейки по кожата на бебо. Е, наложи се да се борим с този проблем чак къщи.
Алтернативни лекарствени средства - капки на д-р Бах за възстановяване, за спешно действие - rescue remedy, хомеопатично арника - за изживян травматизъм, операции, епизиотомия.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 11 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Супер! Много интересна тема

Супер! Много интересна тема Smile
А какво ви липсваше по време на самото раждане? За мен най-големия кошмар беше, че няма къде да се подпреш и да заемеш удобна поза - само студен под (не знам какъв е точно каменен ли, циментов ли), едно доста високо легло (не съм се качвала на него) и магарето. Това е ВИП родилната зала в Тина Киркова. Трябваше да обикалям през цялото време, а по време на контракция кляках и се хващах за леглото или за радиатора в коридора... Ако имате възможност и персонала ви позволи, носете си дюшек или постелка някаква, възглавници. Някои майки носят и голяма топка, реакцията, която предизвикват, разбира се е без коментар Wink
Слинг или чаршаф може да е много полезен за да изпълнявате ребозо техниките или да го захванете на някоя врата и да увисвате на него (пак много трудно изпълнимо в държавна болница). Sad
Музика, свещи, масажно масло, вода за пиене, нещо леко за хапване, бутилка с гореща вода и нещо с лед за топли и студени компреси - все неща, за които ще ви гледат много странно (или изобщо няма да позволят да ги внесете), но които могат да облекчат дискомфорта изключително много.
А за престоя след раждането, нищо не ми е липсвало кой знае колко, може би защото имах занижени очаквания. Единствено храната беше много важна и ми я носиха от вкъщи. И примерно няколко допълнителни възглавниц или възглавница за кърмене не биха били излишни.

silvi
silvi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 46 седмици. Offline
Член от: 12/05/2009
И аз да допълня списъка -

И аз да допълня списъка - вземете си "половинката" или някой друг близък човек, на когото имате доверие, иначе болничната среда става съвсем агресивна и враждебна! Това беше номер 1 в моя списък Smile и честно казано, докато мъжът ми беше с мен издържах стоически 10-те часа болки...в момента, в който той си тръгна и болничния персонал се развихри - всичо се обърна с главата надолу и за спомен ми остана грозния белег на корема!
И на мен в болницата ми липсавах съоръжения за хващане, увисване, подпиране, клякане...Спомням си, че бях скапана от дългите разходки, без да можеш да заемеш удобната поза! Водата пък ми свърши чудесна работа, пиех през цялото време, за храна не съм се сещала. След раждането проблем ми беше само болката от операцията, докато кърмех, все не можех да наместя удобно бебето - може би възглавница би свършила работа в този случай!

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 23 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Бойната готовност

Струва ми се, че за да не откривам нова тема, тук мога да попитам за бойната готовност и по принцип Smile
Например, пише, че ще ми трябват сутиени за кърмене още от болницата. Ще ми се за ми кажете до колко това изобщо е от необходимите неща (дори и след изписването). В смисъл необходимо ли е чак пък толкова да си имаме специален сутиен или може да си ползваме примерно някои от нашите си без банели/ плътни потничета с удобни за смъкване презрамки, такива работи?
А когато бебето е при майката (както е в Тина Киркова) трябва ли да се носят памперси и кърпички за акушерките и още едни за при нас или пък си взимаме едни, и когато вземат бебетата за тоалет им ги даваме, а те ни ги връщат после?
Олга, ако си взема в Тина Киркова за вип залата едно къмпингарско шалте, за да си го просна на пода, дали ще ми го пуснат?

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 11 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Бойка, сутиена трябва да е

Бойка, сутиена трябва да е такъв, че да може лесно да се подаде гърдата, а през останалото време да може да задържи подложка за кърмачки (в първите седмици повечето жени имат протичания). Зависи какъв сутиен носиш по принцип, може и да имаш нещо подходящо. Не е задължително да е специален.
 
За памперсите - не, няма да ги върнат, ако искаш да сменяш бебето сама в стаята, се запаси отделно.
 
За шалтето - нямам представа Laughing out loud Говори с лекаря си.
 
 

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
колан

аз да питам, има ли нужда от колан или някакви специални гащи за пристягане на корема след раждане?

Tsvetelina
Tsvetelina's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 4 седмици. Offline
Член от: 22/06/2009
Re:колан

Маги, като прочетох въпроса ти се сетих за учителя ни по физическо в 7-ми клас, който постоянно ни повтаряше :"Правете всеки ден коремни преси, за да ви се прибере корема бързо след раждането". Чак всеки ден не съм правила, но от време на време се сещах за тези му думи и правех разни упражнения, тренирала съм разни неща също. Но да се върна на колана..., аз лично нищичко не съм слагала, защото родих през юли и не си представях да си сложа нещо стягащо и запарващо. Момичето, с което бяхме в стая си беше купила най-обикновени "бабешки гащи" - има едни ластични и дълбоки, но не съм се интересувала после дали са и свършили работа.
Моя корем се прибра около месец след раждането, тогава успях и да си вляза във всички дрехи.
Пожелавам ти леко раждане и здраво и спокойно бебче Smile

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
Re: колан

мерси, Цветелина! и аз не мисля много да се впрягам с разни приспособления за корема, след първо раждане нещата  май се наместват доста по-лесно. аз не съм голям фен на коремните преси, но ще видя след раждането кога ще ми се отвори време за някакви други физически занимания...
а на мен дори сега в жегите ми се налага да нося един стягащ чорапогащник за вените, вече го свикнах даже Smile

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
въпрос за ТК

като си във вип стая/апартамент в ТК, дали може да повиват бебето директно при теб, в стаята, ако ги помолиш?
не искам и да го хлепат излишно с козметика, не знам точно каква марка ползват..., но ще ги предупредя, дано се съобразят!

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
преповиване на бебето в болницата

Магдалена здравей,
Не знам дали отговорът ми те застига късно. Не вярвам да се съгласят да правят преповиване пред теб и в твоята стая. И тъй като паричките там отварят разни врати, може би е възможно, ако предложиш пари на някого, но би ли плащала за това? Бебетата се взимат по 3 пъти на ден и се преповиват на конвейр. Това се прави без надзираване от родителите. Спомням си как бяха реагирали на мъжа ми който казал, че иска да се гледа за да се научи.
Ако човек проявява повече изисквания, то те се смятат директно за претенции и става лошо. Няма значение, че си плащаш и то цената е повече от нощувка в хотел. Що се отнася до козметика: не мисля, че използват каквато и да е - нали се изисква да се дадат само влажни кърпички. То и там е една простотия и ако си донесеш някаква друга марка те просто отиват по общо направление и няма да бъдат използвани за твоето бебче, иначе официално се изисква кърпичките да се на марка Памперс и то невероятна бройка в сравнение с това, което използват. Мизерия!
Съмнявам се и да къпят бебетата след първоначалното омиване по бързата процедура при раждането. Съдя го по някои белези, които наблюдавах при нас. Така че в известен смисъл можеш да бъдеш спокойна. Аз не бях защото кожичката на бебчето ми почна да се бели заради изсушавенето от това измиване, а после когато попитах деликатно ме излъгаха, че те ги мажели и няма нужда аз да поръчвам нещо да ми носят отвън. Е, няма нищо фатално, в къщи се справихме с този проблем, но не са хубави тези работи!

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 23 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
За след болницата

За бойната готовност си бях приготвила лигнин, въпреки че не знаех за какво точно ще ми трябва. Е, в ТК ми дадоха техен, но определено разбрах, че това е от нещата, които е добре да имаме за след изписването. Не знам какво мислите вие, но само с превръзки е много гадно :-Р

Eli
Eli's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 22 седмици. Offline
Член от: 26/04/2010
искам да добавя нещо

искам да добавя нещо интересно което прочетох - в някои страни препоръчват да си приготвим предварително нещо като "енергийна напитка за раждане" ("laborade") която да пием хем за хидратация вместо вода, хем да ни дава енергия. има различни рецепти но в общия случай съдържа лимонов сок, мед и стрити таблетки калций и магнезий. на мен ми звучи логично и мисля да пробвам Smile

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
аз си направих първата

аз си направих първата рецепта от тук: http://www.preciouspassage.com/laborade.htm

mamaEl
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 27 седмици. Offline
Член от: 11/07/2010
Памперс гащите решават проблема

Boyka, Вместо  превръзки които и без това не рашават проблема може да опитате с памперс гащи.