101 причини за секцио

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009

По време на бременността почнах да си водя списък за възможните причини лекарите да определят секцио за да мога да се подготвя психически и със знания и за такъв изход на нещата ... или по-скоро да се опитам да го избегна.
Да, всички доктори, дори и тези които практикуват секциото като за световно, твърдят че няма по-добро от раждане по "естествените родови пътища" (та не звучи ли това достатъчно машинално за да не е човешко?!).
Днес прословутият д-р Янков в предаването на Канал 1 "Здраве" беше с 2 бременни жени, една от които негова дъщеря. Там чух и най-странната за мен до сега причина за определяне на секцио: породени деца с разлика по-малка от 2 години. Причината беше само спомената, но не и обяснена. Това ме провокира да публикувам моя списък и да потърся обяснения за конкретните причини.
Убедена съм, че секциото е спасявало и животи, но дълбоко не съм съгласна то да се превръща в стандартна практика. Има нещо ненормално в това, нали? Това ще означава, че сме една много патологична нация, както и една много рязана. Като погледнете на улицата една млада майка с дете замисляте ли се дали тя носи белег под корема си и как го възприема? Аз вече да! Ето и някои от другите причини, които не са "ами докторът това си практикува" (има и такива и евала на тези, които си го признават и отпращат пациентките, които желаят друго!) или самата пациентка е убедена, че това е по-доброто за нея:
тесен таз - колко тесен?
майката е прекалено слаба или прекалено пълна
седалищно или напречно предлежание - къде остават методите за обръщане или изчакване спонтаннто обръщане на бебето по време на раждането?
губене на сърдечни тонове на бебето - според мен най-честа причина в хода на тръгнало нормално раждане да се прибегне към секцио - а тоновете могат да се изгубят и от неправилно поставяне на измервателния уред, от моментно притискане на пъпната връв от бебето, по време на контракции те естествено спадат и и и ...
преразтегната матка с опасност за разкъсване - какво значи това?
изкривена маточна шийка - ???
опасност за очите - всички жени, носещи очила автоматично отиват под ножа, а тук до колкото съм чувала има значение единствено вътреочното налягане
не е слезнало бебето в малкия таз - дайте му време! може би, втората по честота причина след сърдечните тонове
близнаци - дори и да са с добро разположене
ин витро оплождане - дори при един плод, най-честото обяснение, което съм чувала тук е "за по-голяма сигурност, така и така толкова пари сме давали!"
изтекли околоплодни води и липса на контракции
преносване
плацентата е тръгнала да се отлепя
голямо бебе - над 4 кг, а не забелязвате ли тенденцията бебетата последните десетилетия да са по-големички?
тромбофлебит или разширени вени, хемороиди - да не забравяме, че тези проблеми не рядко могат да се получат при дирижирани напъни по време на раждането, а значи ли това, че последващото раждане ще е секцио заради пърото?
обилен кръвоизлив при предишно раждане - ???
диабет - та нали точно при това заболяване зарастването е затруднено
високо кръвно налягане - заради риск от гърч на бебето или отлепяне на плацентата
травма на таза от минала катастрофа
Ще се радвам някой компетентен да даде коментари за адекватните начини за диагностициране на тези причини както и колко релевантни са те, също и да бъдат допълнени други причини. Факт е, че особено при т.нар. спешно секцио никой не си дава труда да се впуска в обяснения и често родилките тряба да се задоволят за цял живот само със споменаване на причината, но не и нейното обяснение. От друга страна нали именно лекарите са компетентните лица и трябва да се има доверие на техните решения, особено когато се твърди, че животът ти е заложен на карта.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Темата ми е много болна! Само

Темата ми е много болна! Само че в своята книга Мишел Оден е нарекъл тази глава 1001 причини за секцио, а не само 101.. Sad Непременно ще се включа с повече информация, когато имам малко време. Какви ли не причини за секцио съм чувала, много, много разнообразни. Забравила си някои много разпространени - възраст на жената над 35 години, предишно раждане със секцио, отсъствие на прогрес по време на раждането (много относително понятие).
 

wicky
wicky's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 10 седмици. Offline
Член от: 08/12/2009
Ох Това е доста болната за

Ох Smile Това е доста болната за мен тема...
Поради разни проблеми на 23 години ме пратиха за ренгенова снимка на гръбнака и остановиха лека спина бифида. След което веднага ме пратиха на ядреномагнитен резонанс, където пък не са ме снимали както трябва за да потвърдят спина бифидата, но откриват гръбначно изкривяване. Аз си мислех ,че е леко. Но въпреки това ми бяха казвали лекарите, че един ден ще трябва да раждам със секцио. И така си знаех. Докато не забременях и неотидох при завеждащия отделениятое по неврохирургия в Токуда, който ми каза, че според него мога по време на бременността да си направя дискови хернии да внимавам с натоварването, но за самото раждане невиждаше проблем. Проблема е че не му занесох снимките, а само заключенията... и не беше напълно категоричен! Но аз бях - много се зарадвах и до 8-мия месец се подготвях за нормално раждане. Разбрах за активното (до този момент въобще нямах представа как стоят нещата и по болниците и т.н.), докато в един прекрасен момент не попаднах на една лекарка, която нищо явно неразбираше, не ми обърна внимание на снимките на гърба а си измисли причината "тесен таз" и ме шашна какви ще са последствията не само за мен, но и за бебето, ако родя нормално. Не се предадох и тръгнах да търся и други мнения. Попаднах на д-р Богословова, която е голям привърженик на естественото раждане и по това, което й казах беше категорична, че няма проблем да родя нормално. Измери ми таза - съвсем нормален! Прегледа ме - каза, че никакъв проблем нямам да родя нормално... И аз пак се успокоих. Докато не ме накараха да отида пак на невролог за кръста. (Накара ме моя лекар при който ходя от години - той ми проследи бременността, но и знае предишните здравословни проблеми, които съм имала именно покрай нарушаване на невралната тръба - гръбнака).
И така - невроложката при която отидох отсъди тежката присъда - само секцио и то с пълна упойка, защото се оказа ,че изкривяването ми е тежко и всяка една манипулация може да доведе в най-добрия случай до дикови хернии...
А моя лекар реши да ми изброи още последтсвия, като нарушение на отделителната система (до живот), парализи и какво ли не още.
И така - аз не съм лекар. Преди години едвам се възтанових от подобни проблеми, които имах цял живот до този момент... и това ми беше достатъчно за да ми настръхне косата и да не искам да "рискувам" - лошото е че до последно се питам дали взимам правилното решение, защото винаги има шанс раждането да мине леко и да няма такива последствия... Но "риска", който трябва да поема ми се струва голям и сега са ми насрочили дата за секцио. Това е положението Smile (Само да дооточня, че моя лекар няма участие в раждането и не е заинтересован от финансова гледна точка, а д-р Богословова при която ще раждам се предаде и каза, че не може да поеме и тя риска, но май таи надежда, че ако тръгна да раждам по-рано току виж си родя и нормално:))

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Все не ми остава време за

Все не ми остава време за тази тема, но ми се иска да споделя фрагменти от книгата The cesarean на Мишел Оден. Ето я и самата книга http://www.michelodent.com/section.php?section=odent. А най-хубавото е, че Мишел Оден ще дойде в България в края на май тази година Smile
Та ето какво казва той за някои от тези показания. Ще започна с пелви-феталната диспропорция - това, което беше показанието при мен.
Тесен таз (несъответствие между размерите на таза и главичката на плода), което означава, че главата на бебето е прекалено голяма, за да мине през костите на малкия таз. Това е разтегливо понятие, защото съответствието между размерите на главата на бебето и таза на майката зависи до голяма степен от точното положение на главата и това как ще се "конфигурира", нагласи по време на раждането. В този случай, когато про време на раждането се взима решение да се извърши цезарово сечение обикновено е трудно да се различи "несъответствието между размерите на главичката и таза" от "липса на прогрес на раждането". При едни и  същи обстоятелства на жената могат да й посочат като причина както едното, така и другото.
Цитат от The birth book на д-р Сиърс:
Избягвайте предубежденията, свързани с размерите на таза
Не позволявайте на своя асистент да внесе във вашето съзнание страха от "прекалено тесен таз". Много миниатюрни жени успешно раждат едри бебета. Всякакви оценки на таза са достатъчно приблизителни. Благодарение на хормоните и родовата дейност размерите на таза се увеличават значително по време на раждането, а главата на бебето променя формата си за да се приспособи към родовите пътища. Механичните измервания не зачитат тези биологични промени.
По-късно ще продължа с другите показания.
 

BudaNET
BudaNET's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 43 седмици. Offline
Член от: 25/03/2009
Въпроси

Мили дами,
Аз пък винаги шомс е запозная с някоя майка и или татко, питам как са раждали. Отговора, разбира се повечето пъти е секцио. След това аз питам , а защо, и най-странното е, че винаги ми казват някакваи много сложни медицински, комлексни причини ... Така че 101-а причини са много удобни за комбинации и звучат доста по-внушително. Много често човек може да се опълчи срещу една възможна причина за секция, но щом лекарят(каой е специалист и знае най-добре) комбинира няколко, става много убедителен.
 
Поздрави,
Пламен

elenapsi
elenapsi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 18 седмици 4 дни. Offline
Член от: 09/03/2009
Wicky, непременно пиши как е

Wicky, непременно пиши как е минало раждането и как се чувстваш.
Дано всичко се нареди така както е най-добре за теб и за бебето.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Абсолютни показания

Още една причина, която често съм чувала за секцио е крив или асиметричен таз. Не знам как се определя и доказва. Знам за случаи, в които жени с тази диагноза успешно раждат второто се дете нормално.

Но целта на темата според мен не е да се вайкаме колко много секцио се правят в България. Когато имаме седалищно предлежание примерно и нямаме добър специалист, който има опит с такива раждания, тогава секциото като че ли е за предпочитане (пак зависи от конкретния случай де). За съжаление такива специалисти стават все по-малко и по-малко и почти всички седалищни бебета се раждат със секцио, както и близнаците. Начинът, по който се води раждането има огромно значение, особено при такива по-рискови случаи.

Но нека поговорим още за показанията за секцио. Индикациите се делят на абсолютни и относителни.

Абсолютни индикации:

  • Напречно предлежание

Бебето се разполага хоризонтално в матката. В някои случаи бебето може да се обърне или да бъде обърнато от лекар.

  • Истинската пелви-фетална диспропорция (ПФД)

Истинската ПФД се среща много рядко - например, когато майката е имала инцидент, в следствие на който е деформиран тазът или е била недохранвана като дете. Заболявания като рахит могат да причинят деформации на таза. ПФД често се посочва като причина за секцио, но обикновено става дума за относителната ПФД, за която писах и по-горе, отколкото за истинскта.

  • Плацента превия

  • Изпадане на пъпна връв през влагалището

  • Отлепване на плацентата
  • Челно предлежание на плода

Това са абсолютните индикации според Мишел Оден и според Childbirth international. Вече различните лекари добавят към този списък още неща.

Например, Д-р Гунев на конференцията ни през май м.г. посочи като абсолютно показание за секцио две предишни раждания със секцио. Гледала съм филми и съм чела много разкази, в които жени раждат успешно след две и повече Ц.С, така че това не може да е абсолютно показание.

wicky
wicky's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 10 седмици. Offline
Член от: 08/12/2009
elenapsi - в тази тема писах

elenapsi - в тази тема писах за това как е минало раждането Wink
www.estestveno.com/node/1058#comment-1517
 
 

zozima
zozima's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 18 седмици. Offline
Член от: 12/03/2009
Наскоро попаднах на

Наскоро попаднах на представяне на изследване за средната продължителност на раждането върху над 20 хил жени, където кривата на Фридмън беше разбита на пух и прах. Оказва се, че активна фаза започва не след 3, а след 5 см. Ще пусна линк малко по-късно. ИЗобщо изводът беше, че нормалното има доста широки граници, що се отнася до раждането. Тогава как може да говорим за протрахирано раждане след 12 часа? Да не говорим, че мои приятелки са се "измъчили" 5 часа и като видели, че не става - off to the OR we go!
Другото важно изследване е на Кохрейн за феталния мониторинг. "Няма друго изследване, което да дава 95% грешки и да е толкова широко използвано." Не знам кой го беше казал, но беше лекар. Sad
За бебе с тегло над 4 кг няма доказателства, че планираното секцио води до по-добри резултати, казва Американския колеж по акушерство и гинекология.
За рждание след две или три ЦС имаше също изследване от тази година. Смъртността и морбидитета бяха като след едно секцио.
Ще продължа по-късно с другите причини и ще пускам и линкове с референции, ако някой иска да се аргументира пред лекар.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
Турция предприема мерки срещу лавината от цезарови сечения, ние?
Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
смешно филмче за секциото по спешност