Налага се секцио. Как да го направим по-нормално?

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009

И при двете си раждания не очаквах, че ще се наложи секцио. Това беше минус, добре е човек да е подготвен, особено имайки предвид високия % секцио в България. Напълно е възможно един ден пак да се наложи да раждам така (не че ще се дам лесно Smile ) и ако се наложи, изключително много ще държа на следните неща:

- Раждането да започне спонтанно. Дори ако трябва да тръгна към болницата още при първата контракция/изтичане на водите за да ме оперират веднага. Така ще сме сигурни, че бебето е готово да се роди и хормоналните процеси при него и при майката са започнали. Това е по-добрият вариант според Мишел Оден, макар че някои лекари твърдят, че операцията при отключена родова дейност е по-рискова (в някои случаи това наистина е така, но в други е просто по-неудобно, поради невъзможността да се планира).

- Да не се разделям с бебето. Ако може да ми го дадат още докато ме шият - виждала съм го в някои филми, например Breast is best. Самотата през 24те часа в реанимация е ужасяваща и влияе зле на кърменето

- Мъжът ми да е с мен в операционната и след операцията, да му дадат бебето, ако не могат да го дадат на мен.

Не знам къде и как може да се постигнат тези неща. Може би в частните болници е по-лесно. В Св. Лазар със сигурност пускат бащата в операционната, но цените са много високи.

Предполагам, че във форума има майки, на които им предстои секцио или са минали през това. Имате ли/имахте ли някакви специални изисквания как да протече? И ако да, как смятате да ги постигнете / успяхте ли да ги постигнете? Какво мислите за отложеното прерязване на пъпната връв при секцио? Аз съм със смесени чувства.

wicky
wicky's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 10 седмици. Offline
Член от: 08/12/2009
Аз съм с планирано секцио, но

Аз съм с планирано секцио, но е планирано за 20-ти януари, а термина ми е за 21-ви (като щяха да ме запишат и за термин, но нямаха свободни часове явно). Става въпрос за болница Вита при д-р Богословова. Уговорката ни е че не е проблем да направят секцио по спешност, ако тръгна да раждам по-рано. Също така сме се разбрали, че таткото ще ме чака в стаята където ще му донесат бебето да стои при него, докато аз излизам в съзнание (защото най-вероятно ще съм с пълна упойка).
Сега единственото, което остава да се договорим е ако може, като извадят бебето да го оставят за малко до мен (за секунди дори да е ...) но незнам дали ще искат!
За мен тези неща са много важни. Знам, че след операция боли много, но съм запланувала да се опитам колкото се може по-от рано да се пробвам с кърменето, за да задвижа по-отрано сукателния рефлекс.
Разбира се - това са само планове! Когато мине всичко - ще пиша пак до колко са си спазили уговорката...

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
wicky, стискам палци всичко

wicky, стискам палци всичко да мине много леко и да постигнете това, което искате Smile

wicky
wicky's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 10 седмици. Offline
Член от: 08/12/2009
Здравейте, На 18-ти януари се

Здравейте,
На 18-ти януари се роди нашата дъщеричка Даная!
Ето накратко как мина раждането - както съм писала - термина ми беше на 21-ви, а датата за секцио беше за 20-ти. Нашата девойка взе самостоятелното решение да се появи на 18-ти. След цяла нощ контракции - на сутринта свормираха екип.
За самата операция няма да разказвам - бях си в кондиция - като цяло всичко мина леко! Хубавото е че анестезиоложката прецени, че няма проблем да съм със спинална упойка и бях в съзнание. Така че, като се появи бебка - помолих да ми я дадът! Все пак първо решиха да й почистят гърлото и тя се скъса да плаче! Но момента в който я донесоха до мен - тя ме погледна и на секундата спря да плачка! Беше страхотно! После я цунках и преживяването беше незабравимо! За съжаление - после 2 часа я държаха в кувиоз (рутинна процедура), но пък са пуснали таткото да я види...След операцията мен веднага ме свалиха в стаята и след час ми доведоха бебка и ни я оставиха... още не ме беше отпуснала упойката даже! Пробвахме да я сложим на гърда и много неуспешно:) Неможех да се завърта по никакъв начин! Чак на другия ден, след като се раздвижих се опитах да я кърмя и имахме доста сухи тренировки:) За съжаление през тези два дни я храниха с АМ... нямах избор, защото кърмата ми тръгна чак на третия ден! И тогава се почна борбата с тричасовия режим, който налагат в болницата и големите количества АМ с които я хранеха. Стигнах и аз до там, че да изпивам част от АМ за да не й го дават и да почна да я кърмя (защото бебка все повече я мързеше да засуква от гърдата - биберона й течеше като чешма в устата и беше много лесен за пиене). Иначе в болницата бяха много мили, помагаха ми и ми обясняваха, като имах проблем. Но заради кърменето си тръгнах един ден по-рано. После в къщи бързо се приспособи да си суче и сега си се кърмим:)
Така че като цяло - за повечето неща си спазиха обещанието! Мина до колкото е възможно - леко всичко. Мен си ме боля доста след операцията и беше добре, че таткото стоя поне първия ден през цялото време до мен и гледаше бебка и на другия ден постоя доста и така можех по-лесно да се справям с нея и ни я оставяха повече (до момента в който казаха ,че съм оперирана и трябвало да си почивам - те били там лекарите - за да се грижели за бебето - тук малко се разминаха интересите ни, но в крайна сметка само изгониха посетителите (майка ми) и ме оставиха сама да се грижа за нея, което също не беше най-рационалното решение:))

cabron
cabron's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 23/03/2009
Wicky - радвам се за

Wicky - радвам се за теб.
Проследих миналата ти статия за 101 причини относно секцио и ми беше интересно как ще мине всичко при теб.
 

Честито !!!

 

Veni
Veni's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 26 седмици. Offline
Член от: 14/08/2009
Wicky, честито за бебка!   И

Wicky, честито за бебка!
 
И аз проследих коментарите ти за секциото и стисках палци всичко да мине добре! Много се радвам, че вече сте си в къщи и се кърмите!
Честито отново!

wicky
wicky's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 10 седмици. Offline
Член от: 08/12/2009
cabron, Veni - Много ви

cabron, Veni - Много ви мерси!