План за раждане

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009

Примерен образец на План за раждане можете да свалите от Download

Смятаме, че е необходимо подобен план да се приеме като валиден документ, който всяка жена, която желае, да попълва съвместно с лекаря си преди постъпването в болница. Така жените ще могат да вземат решения по редица въпроси още преди да започне раждането. Изготвянето на план за раждане е разпространена практика в някои европейски държави. Съветват жените да си го изготвят още на курсовете за бременни.

Също така смятаме, че формулярът за информирано съгласие в момента е една проформа и трябва да отпадне в този му вид. В повечето развити държави няма общ формуляр за информирано съгласие за всички процедури, които може да се наложат по време на раждането. Това е така, защото не се прилагат рутинни медицински процедури. Има отделни формуляри за по-съществените интервенции, такива като секцио, епидурална упойка, предизвикване и ускоряване на раждането. За другите процедури се иска изрично устно съгласие от жената. Пример за това са Германия, Холандия, Франция, Полша, Люксембург.

Бих искала да ви попитам имахте ли план за раждането? Обсъдихте ли го с лекаря си? Уважиха ли вашите предпочитания?

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
План за раждането

Аз не можах да обсъдя предварително нищо. Разчитах единстено на това, че лекарката знае, че искам възможно най-малко намеси, но такива си имаше и то рутинно. Още ме боли от рутинната епизиотомия - душевно и физически, тъй като извършването й беше наредено от лекарката, която стоеше в страни от мен и дори не наблюдаваше как се развиват нещата и тъй като й бях споменавала предварително всички превантивни мерки, които бях предприела по време на бременността, а те не бяха малко: упражнения на Кегел, упражнения с гимнастическа топка, масажно масло за перинеум, Йога  и т.нат. Не мисля обаче, че си ги е спомняла, такива като мен й минават всеки ден - по много. Нелепо нали!
В плана ми направи впечатление, че искате вагиналните прегледи да могат да се правят на 4 часа. Тук се замислям, та не е ли 4 часа точно пределът, който в една българска болница чакат и после почват да се забързват с раждането, не е ли неофициално желателно раждането да се осъществи именно до 4 часа и не повече?
Хубав е изразът "освен ако не се налага по медицински показания", но  си мисля, че и сега си се вършат нещата "по медицински показания", спорно е кое е истинска медицинска причина, а и никой не ти обеснява, а ако седнеш да разговаряш за тези неща, от персонала ще се почувстват унижени, че им даваш акъл. Почват и да те обвиняват, че си обезумяла от болките родилка и т.нат. Трудна работа!
Това с искането на мнение на втори доктор ми хареса много! Но всички знаем за гарваните, а ако се окаже че единят е подчинен на другия ...
За край искам да спомена, че провежданите в момента "Дни на отворените врати" се извършват по-скоро проформа и не е възможно и при задаване на адекватни въпроси да получиш достатъчно информация за практиките в съответнато болнично заведение. Кой се сеща да попита и какъв отговор ще получи на въпрос от рода на "захранват ли се бебетата рутинно с адаптирано мляко?" или "кога се решава да се направи определена намеса в хода на раждането?"
 

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Elizabeth, планът е правен

Elizabeth, планът е правен съвместно с един лекар, затова някои неща звучат малко по-различно от това, което ние бихме написали, но пък така вероятността да го приемат лекарите е по-голяма.
За вагиналните прегледи - препоръката на СЗО е да се правят на 4 часа. Тук в България се правят на 2 часа, на практика е възможно и да е по-често особено ако нещо не върви, има съмнения за проблем или пък има стажанти и т.н.
Дали след 4 часа започват да пришпорват процеса - не, не мисля, че има такъв предел. Всичко зависи от конкретния случай. Според стандарта по АГ раждането е нормално ако е до 14 часа при първескиня, до 10 часа - за второ раждане. Ако е повече, тогава се води протрахирано и шансът да има интервенции става наистина много по-голям. Отделно това дали ще форсират нещата зависи от много други фактори, например, дали си с избор на екип и т.н., както вече знаем.
"Освен ако не се налага по медицински показания" - това е много важна фраза, защото без нея излиза, че отричаме всякакви видове медицински интервенции. Все пак има случаи, когато наистина са необходими. Кога са необходими и кога може да се избегнат си е доста субективно и се преценява от екипа, който води раждането. Няма как.
За мнението на втори доктор - да, наистина, трудно е, особено понякога, когато решението трябва да се вземе бързо. Но е по-добре, отколкото сляпо доверие на един лекар.
И да, някои лекари доста неохотно споделят с нас информация, която пряко ни касае. Но пък ние ще си питаме и ще си настояваме, в крайна сметка тялото и бебето са си наши Smile

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 6 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Понеже планът за раждане е

Понеже планът за раждане е доста далеч от това някой да го взема предвид като документ с тежест, все си мисля, че може да се търси пробив в настоящата система.
Та, аз все го чета това "информирано съгласие". Там последните две изречения от втора страница са, че можем да прекратим по всяко време ползването на преодставяните медицински услуги, като писмено декларираме отказа си, и че можем да откажем да присъстват студенти и специализанти. Та, някой от вас дали се е възползвал от това нещо? Така де, ако отидем там и тръгнат да ни правят нещо "рутинно", пък ние вземем, че им извадим от торбичката една предварително подготвена декларация (защо не и нотариално заверена Laughing out loud ) дали няма да се "стреснат" и да се откажат да правят тези "рутинни" работи... Дали действа тази възможност, описана в информираното съгласие? (е, това го казвам и с мисълта, че там все пак няма да сме сами, а с придружител. Не знам дали би имало толкова смела сама майка, която да си го позволи това)

Katerina
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 5 седмици. Offline
Член от: 16/11/2009
Бойка, ние обмисляхме да

Бойка, ние обмисляхме да подготвим една нотариално заверена декларация за това кои "екстри" държим да ни спестят, но в крайна сметка решихме, че това по скоро може да влоши ситуацията. За наша радост не се наложи да сплашваме персонала с каквото и да е било. Аз бях сама /заради епидемията от морбили/, но и лекарят и акушерката се съобразяваха с всичко, за което настоявах. Единствено пъпната връв клампираха малко по-бързо от оговореното, но аз бях в такава еуфория, че не протестирах. Може би, ако бях настояла, щяха да изчакат още малко.
Иначе във Вита не подписваш един документ, в който е описано, всичко, което може да ти направят. Бяха няколко, като мен ме касаеше само този, че съм съгласна при нужда да направят епизиотомия/перинеотомия. Попитах акушерката рутинно ли се прави при първо раждане, тя отговори - "естествено, че не" и в крайна сметка при мен не се наложи. Освен това ми каза, че ако нещо ме притеснява, мога да откажа да подпиша. Аз подписах.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
изказване по темата план за раждане на Бу