Медийни изяви :-)

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009

Мисля тук да събираме линкове към различни статии, репортажи, предавания, които по някакъв начин отразяват дейността на "Естествено" или са свързани с темата Активно раждане.

Днес участвахме в "На кафе" по Нова телевизия - можете да го гледате в Нетера. Участваха също Диана Димирова от Медицинския колеж във Варна, Антония Григорова от 9 месеца и д-р Велев от Шейново. Получи се един много смислен разговор според мен, въпреки това че Гала и другата водеща са големи защичнички на секциото Smile Темата беше "Лекарите подтикват жениет към секцио" или нещо подобно, датата е 18.01.2010.

От тук можете да свалите и проучването за нагласата към различните видове раждане, което беше представено в предаването: http://www.viacall.info/Naglasi_kam_vidovete_rajdania_online_research.pdf

А ето я статията, която провокира предаването: http://www.monitor.bg/article?id=227877 Доста тенденциозно написано и са изопачени думите на Ива.

elenapsi
elenapsi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 18 седмици 4 дни. Offline
Член от: 09/03/2009
А дали не можем да пуснем

А дали не можем да пуснем линкове тук към предишни наши медийни изяви? Мисълта ми е да ги имаме на едно място, ако на някого му потрябва нещо.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Ели, идеята ти е много

Ели, идеята ти е много хубава. Само че те са ужасно много. Ето тук са събрани някои от тях, но далеч не са всички http://www.estestveno.com/media%20about%20us. Ако остане време може да се опитаме да ги посъберем. Но поне новите да събираме тук.

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 10 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
статия в Дневник

най-после оправиха изгорелия сървър на Дневник и днес успях да прочета тази статия: http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/02/09/855383_rajdaneto_-_kazarma/
 
много съм доволна и се радвам за това, че все по-често се говори и пише за тези неща! след като броят на жените, които си търсят правата се увеличава, да се надяваме, че и лекарите ще се събудят скоро!
 в статията споменават и за Естествено Smile

Milenag
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 31 седмици. Offline
Член от: 23/02/2009
Магдалена, точно щях да

Магдалена, точно щях да поствам същата статия :) 
Съмишлениците ни стават все повече :) 

diken
diken's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 47 седмици. Offline
Член от: 20/01/2010
Миглена Делчева гостуваше в

Миглена Делчева гостуваше в "Денят е прекрасен" по БТВ. Не можа да каже много неща, но все пак посланието е ясно. Беше по повод раждането в домашни условия.
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=26883
 

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
чуждестранни медии

Искам да ви споделя какво гледам вместо сериали. Всеки делничен ден по немската RTL от 11:30 ч. наше време дават едно предаване Mein Baby (прев. моето бебе), последвано от Die Kinderärzte (прев. педиатри). Първото се отнася за всичко около бременността и раждането, а второто - за малките пациенти. Снимат в няколко големи немски клиники и да ви кажа има какво да се гледа дори от неразбиращите немски. Питам се, защо нашите студенти и практикуващи не гледат такива материали, не ги обмислят, обсъждат и да прилагат повече такива практики. Купуването на едно споциализирано филмче е много по-евтино от пътувания за обмен на чуждестранен опит. Питам се защо го гледам като че ли социализЪмът не е свършил и още се възхищаваме на онзи недостижим запад.
Е, вярно е че дават и много случаи на секцио. Няма да забравя една 22-годишна родилка, която с облекчение сподели пред камерата, че лекарят й се е съгласил на нейно желание за секцио, защото много се е страхувала от раждането, а така нищо нямала да разбере от него. Вярно е, че вливат нещо чрез системи за ускоряване на контракциите, за което не обесняват да е окситоцин (те немските предавания по-скоро са популярни, отколкото научни, но кажете ми, не е ли по-добре да не ти се налага да знаеш това наименование и за какво се прилага то!). До тук с негативните ми наблюдения!
Например показаха една жена - специалист акушер по обръщането на бебета. Жената не е шарлатанка, не работи дори в частен кабинет, а в голяма АГ клиника и практикува тази рядка специалност.
Ражданията се водят от акушерки, предимно по 1, тя просто присъства и напътства, а не се опитва да роди вместо главното действащо лице. Всичко изглежда изключително спокойно и сякаш родилките получават необходимото, но не прекалено внимание. Раждането продължава колкото трябва и понякога е много дълго.
Възглавници тип формата на "спелта" и големи гимнастически топки присъстват неизменно и не е необходимо по-находчивите родилки да се налага да си ги вкарват с множество уговорки, на фона на много подигравки и на и без това тясното пространство в българските болници. Видях шведски стени и приспособления за увисване като въжена стълбичка и парче плат като шал. И вани има, не една, препоръчват ги активно, разяснявайки предимствата, както и недостатъци. Всъщност предродилни зали няма, когато влизат за раждане си влизат директно в своята отделна зала. Даже мисля, че някои си остават в стаята, в която са родили.
Съвсем нормална практика е освен женска консултация (която не се претупва), жените да посещават подготвителни курсове, водени от акушерки към болничните заведения. Замислям се за повечето курсове, които са се нароили в България (с изключение на Естествено и йогата на Роси, разбира се!), които ако не представляват сбирка с прикрита рекламна цел (за която дори понякога си и плащаш!), то изобилстват с объркващи и погрешни схващания за раждането и отглеждането на дете и представляват в голямата си част губене на време.
На раждането без проблем присъства и бащата и колкото други хора си поиска родилката (само за секцио присъствието се ограничава до един близък).
Новороденото веднага се слага на гърда. Показаха дори едно недоносено бебенце, което първо беше сложено на гърда да засуче и акушерката обясни на родителите най-подробно защо. Няма практика да се отмива верникса и бебетата биват просто леко попити и го разясняват и защо (изключение прави секциото, там бебетата са по-окървавени и ги мият). Слагат се шапчици или главичката на новороденото се завива добре с хавлийката. Изобщо - обратното на това което правим тук. А и за разясненията - наистина е правилно да ги дава персонала, а не родилката.
При секцио бебето се връчва веднага на бащата или на друг присъствал близък докато довършат и после се оставя при майката, да засуче и да са заедно.
Съществуват някакви помещения за къпане и преповиване с всякакви необходими консумативи. Нали се сещате как тук биваш изнуден да донесеш еднократни пелени на една определена марка, с която болницата има уговорка, и как бива използвано около 20% от донесеното от теб количество, но хората носят и дават и са готови да дават и много повече - както се казва "за адет". Това са хубави неща, да, да ама не ми звучи европейски!
Веднага след раждането новите родители биват обучени от персонала най-подробно на къпане и преповиване и те си го извършват още от първия път сами. После посещават тези помещения за извършване на тези процедури сами.
Мисля, че дрешките на бебетата си ги донасят родителите. Поне така прочетох в сайта на една немска болница относно нещата, които се носят от вън.
Всичко изглежда спокойно, хармонично, приветливо. Обстановката - ами хубаво е и тук се сещам че и скоро ремонтирани болници у нас изглеждат в окаяно състояние. И не е въпрос само на пари, а и на това дали ремонтът е извършен качествено или просто парите, които и без това са кът са потънали пак неразумно на някъде.
Не е нужно да споменавам внимателното отношение на персонала, любезното говорене и говорене на Вие (нека да се обади някой, на който са говорили на Вие по време раждането!). Не се учудих, че една майка, която не беше измислила име за детето си, реши да го кръсти на акушерката. Та това е била жената, която в пълно доверие и себеотдаване го е посрещнала на този свят.
Може би е въпрос на обществена нагласа, до манталитет и традиция, но никой не обижда многодетните родители, а се отнасят с уважение към този им избор. Показаха една немкиня, чиста арийка, която роди 13-тото си дете. Акушерката се отнесе към нея с голямо уважение и с истински интерес водеше това раждане, разпитваше я за разликите, за усещанията и и т. нат., абе учеше се жената, събираше и такъв опит. 
Тук искам да засегна една много съществена тема. Не се ли запитвате като мен, защо тукашните лекари прекъсват комуникацията? Защо тя е едностранна? Май така им е по-лесно - всичко машинално, какво тук значи някаква природа! Ако общуваха с бременните по време на консултациите и с родилките по време на ражданията, те биха се усъвършенствали в професията си. Нима знаят всичко? Или не искат да се задълбочават? Защо в други професии да се отразява неподдържането на форма, а в тази не? И пак, липсата на семинари и научни мероприятия е едно на ръка, другото е да се възползваш от всеки конкретен случай и да учиш сам, да наблюдаваш и да мислиш! Но, даааа, защо тук трябва да говориш с някаква родилка за раждането по време на раждането, като има толкова други неща, с които можете да си прекарате времето в общуване за да ни е интересно или пък да се себедоказваме като специалисти!
За пръв пит видях да се говори и осъществява раждане на близнаци по естествен начин. Тук нали знаете - не е само предлежанието при близнаците, но и факторът  "аз толкова пари съм дал за това инвитро, та ще оставя нещата да се развиват на самотек по време на раждането, ли" има значение.
След изписването водилата раждането акушерка извършва домашни посещения, на които дава много подробни указания с нагледни мателиали, табла, кукли за упражнение и пр. и кара родителите да го правят: масаж на бебето - за тялото, за успокоение и против колики и болки  стомахчето (тук веднага ще ти направят забележка, че не даваш симетиконо-съдъжащо или ако са по-напредничави - лактазо-разграждащо лекарство) както и масаж на родилката за възстановаване. Акушерката се информира и проверява физическото и емоционалнато развитие за съответната възраст, говори (и помни!) за конкретния случай, отделяйки доста време. Искам само да припомня за по-младите: по времето на социализЪма домашните посещения от педиатър бяха стандартна практика. Помните ли как (а пред някои кабинети все още седят) имаше надписи от рода на "прегледи - сутрин, домашни посещения - следобяд".
Ще продължавам да гледам, поне си плакна очите ... и научавам някои неща - за себе си!
Ще кажете, всичко като за пред камера. Да, ама не! Това са стандарти.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
Mein Baby по RTL

А това е линк към архива на предаванията, които телевизията е качила на сайта си:
http://rtl-now.rtl.de/mein-baby.php

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Една нова статия за

Една нова статия за различните видове раждания и опциите в Бг от Списание Грация http://www.estestveno.com/sites/estestveno.com/files/imce/Grazia-april20... много съкратиха това, което бях казала за секциото и недостатъците му, ама карай.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
На 3 май ще бъда в студиото

На 3 май ще бъда в студиото на Телевизионно бебе по БНТ. От 9:30 е, в пряк ефир е, зрители може да се обаждат. Може да се обадите с въпроси Smile Темата ще е за секциото - какво да изберем секцио или естествено раждане. Ще има и лекар, Стискайте палци!

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Ето го предаването

Ето го предаването http://bnt.bg/bg/productions/95/edition/7645/zdrave_3_maj_2010
Много кофти се получи, че лекаря каза, че секциото е по-добре за бебето. За съжаление нямаше никаква възможност да взема думата в този момент Sad

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Предаването от вчера
Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
На кафе с Джен Тритън и Роби

На кафе с Джен Тритън и Роби Дейвис Флойд http://kalendar.novatv.bg/bg/videos/view/3586/

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 6 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Ух, гледах и двете

Ух, гледах и двете предавания. "На кафе" даже на момента го уцелих. Честно, мисля че е безсмислено да се ходи при Гала. Женицата си знае секциото, за него си пита. Изобщо не се интересува какво е положението на практика (басирам се, че е раждала в една от ония частни клиники със 70%те процента секцио) и съсвем не ми се струва, че и Оден да й дойде на крака ще убеди нея или зрителите й в каквото и да било различно от техните виждания.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
американките при Гала

Аз пък останах с по-приятно чувство от предаването на Гала. Даже сякаш тя съжалява за секциото. Задаваше доста и адекватни върпроси, явно сценаристите при нея си вършат добре работата и самата тя е опитна водеща, получи се разговор, засегнаха се много теми от конференцията и нямаше "ох, пак не сполучихме с тайминга, що ли така стана!", което се получава при доста от този тип предавания. Бяха поканени само те и не настана борба на световете, а беше излагане на техните тези, което е хубаво, защото трябва и те да си пробиват път в нашата действителност. Лошото е, че по-незапознати хора могат да си помислят, че това би станало лесно, както неволно всички ние оставаме понякога с чувства и грешни очаквания, а излизайки от панелката няма да попаднем на наклонените улици с трамваите на Сан Франциско например, защото просто гледаме много американски филми. 

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 6 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Да, това че нямаше разнобой

Да, това че нямаше разнобой между гостите беше добре, трябва да се отчете Smile
Иначе за въпросите - не е достатъчно сценаристите да ти подадат добри въпроси. Останах с впечатлението, че не знае каква е стандартната процедура (не е виждала предродилна зала, дори само на "отворени врати"), не знаеше какво е окситоцин например; не може да не знаеш защо лекарите предпочитат секциото Wink Като цяло, сама не си беше написала домашното, а сценаристите й, и за мен това беше видимо. Е, дано да е било по-убедително, за не толкова скептично настроените като мен Wink