10 съвета за леко и удобно носене

Надка Попова

Децата растат бързо. Още вчера можехте да носите малкото ви бебенце с часове и то на ръце. Но днес порасналото ви дете натежава дори и в слинг, получавате болки в гърба и кръста след по-дълго носене и даже мислите, дали изобщо да не се откажете от слинга.

Моето бебе не тежи много за възрастта си, но един ден установих, че вече ми е тежко да го нося. След дълго проучване по въпроса и най-вече с помощта на любезни опитни майки разбрах, че носенето може да бъде леко и приятно даже и с по-голямо дете, стига слингът да е правилно подбран и правилно вързан.

Ето 10 съвета, които могат да ви облекчат носенето на порастнали дечица.

1.    Слинг

Слингът е най-подходящото средство за носене на деца, но трябва да се убедите, че ползвате именно слинг, а не например кенгуру. С едно кенгуру няма да се чувствате комфортно при носене на бебе с тегло повече от 8 килограма. Отличителната черта, по която можете да познаете кенгуруто са висящите крака на детето.

2.    Тип слинг

Различават 5 основни вида слингове: слинг с халки, слинг шал, слинг джоб, май тай слинг и ергономични ранички. Всичките ги обединява позата на детето – физиологична, удобна, колената са разположени по-високо от дупето, гръбчето е леко закръглено, а платът обхваща тялото на детето така, че сигурно и надеждно го поддържа и не натоварва незаякналата му мускулатура. Слингът-шал най-добре разпределя теглото на детето и затова е най-добрият избор, ако търсите по-леко и удобно носене за по-дълги разходки. Ергономичните ранички също се препоръчват за по-тежки дечица.

3.    Материя

Слингът може да е тъкан или от еластична материя. Еластичните шалове са  лесни и удобни за новородени, но се разтягат при носене на порастнало дете. Тъканите шалове са по-подходящи за тежките деца. Затова следващите съвети се отнасят най-вече за слинг тип шал от тъкан плат.

Общо взето, можете да носите детето си в какъвто и да е плат, дори и в парче чаршаф, но ако търсите удобство и лекота при носене, ще трябва внимателно да подходите към избора на материя на слинга. От  значение за издръжливостта на един тъкан слинг е видът сплитка. Материята трябва да се разтяга по диагонал, за да обгръща комфортно бебето ви, и да не се разтяга по дължина и широчина -  за да държи бебето стабилно и безопасно. Такива качества са присъщи на плат тип жакард или плат с двойна диагонална сплитка. Най-издръжливи на тегло са слинговете с двойна диагонална сплитка.

Съставът на материята също играе роля. Средно товарни се смятат памучните слингове. Добавка на лен или коноп в състава на материята прави слинга по-издръжлив на тегло.  Вълната, коприната, кашмирът се смятат за не толкова издръжливи материи.

4.    Начин на връзване

За по-леко носене се препоръчват трислойните връзвания, при които тежестта на детето се поема от три слоя плат, разпределя се равномерно върху двете рамене и гърба. Най-разпространени са връзванията кръстосано с лента отгоре и кръстосано с лента отвътре. Кръстосано с лента отгоре е удобният начин за връзване на по-малки бебета и за еластични шалове, като главата на бебето може лесно да се фиксира с едно от платната. Кръстосано връзване с лента отдолу е универсален начин на връзване, лесно се регулира и добре разпределя теглото на бебето, тъй като част от теглото се поема от вътрешния джоб, а не само от рамената. Подробно описание на начините на връзване ще намерите на сайта в раздел Инструкции. Тук ще обърна внимание само на някои тънкости за качествено връзване.

5.    Височина на връзване

Често срещана причина да се изморяват майките е, че бебето не е вързано на правилната височина. Дупето трябва да е на нивото на талията (пъпа) на майката. Ако е по-ниско - центърът на тежестта се измества и причинява болки в кръста. Ако е по-високо, тогава възниква напрежение във врата. Ако дупето на детето е на правилната височина, но главата скрива гледката на майката, значи е пораснало достатъчно, за да се носи на хълбок или на гръб. Връзването на гръб също може да се окаже по-лесният начин за носене на пораснало дете, но това вече е тема за отделна статия.

6.    Стегнато връзване

Независимо от типа слинг бебето трябва да е вързано плътно до вас. Теста за стегнато връзване е да се наклоните напред – бебето трябва да остане залепено до вас. Как да се постигне тази стегнатост? Това е лесно за слинг с халки – достатъчно е да затегнете халките по-силно и готово. При кръстосано връзване с лента отвътре на тъкан шал има един трик, който може да ви улесни в тази задача.

За да вържете детето максимално плътно до вас, след като го сложите в джоба отпред трябва да вдигнете и двете си ръце с платната високо горе, за да затегнете джоба добре, така че детето да е прикрепено към вас, дори и да не го държите с ръка:

 
В началото е малко страшничко да държите само краищата на слинга, без да държите детето, но това наистина е добра контролна точка за правилно връзване.

7.    Стягане на вътрешния край

След жеста от т.6 добре затегнатите краища на плата падат върху гърба на детето и сега е моментът да затегнете още малко всяка от страните на плата – външния и вътрешния. Особено важно е да затегнете вътрешния край – този, който е по-близо до врата ви и обхваща рамената на детето. Обикновено вътрешният край остава по-малко затегнат, а за добро разпределение на теглото е важно и двата края на слинга да са равномерно стегнати.

8.    Слинг като хамак

Важно е долният край на слинга да минава под дупето на бебето, от едното до другото коляно, за да са високо вдигнати крачетата и да ви обгръщат, а бебето да е като седнало в хамак. Ако краката висят, а долният край на шала стига някъде до средата на дупето – детето ще се удържа не от джоба, а от платната и цялата му тежест ще падне върху двете ви рамена. Също така за да не тежи бебето слингът трябва да е много добре разпределен на раменете и гърба на майката, защото иначе се впива и боли.

9.    Омотаване около кръста

Облекчава носенето и всяко направено омотаване около кръста на останалия плат. Така тежестта на детето се разпределя още по-добре. Примерно, ако връзвате детето си в слинг кръстосано с лента отвътре, ще е по-добре да вържете възела отпред, като омотаете краищата около кръста или ханша. Ако начинът на връзване е раница, тогава омотавате краищата и връзвате възела отзад под дупето на детето, като този възел също създава допълнителна опора.

10.    Редовно носене

Може да не ви се вярва, че ще можете да носите детето си и след няколко месеца със същата лекота, но истината е, че колкото повече го носите, толкова повече тренирате мускулите си, като натоварването се увеличава постепенно.

Леко и приятно носене!

Коментари

10 съвета

Много интересна статия.... Никога не бях се замислял, че към темата може да се подхожда толкова задълбочено и всеобхватно, с цел максимално достигане на резултат.
Браво!!!
Ще хвърлям по едно око тук...
Чао