Раждането вкъщи в България - законно ли е?

Ani777
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 6 седмици. Offline
Член от: 23/03/2010

Научих за този сайт от бг-мама. Прави ми впечатление, че последните години все повече има случаи на родили в къщи (по тяхно желание). Аз лично съм много ЗА активното, естествено раждане и последваща грижа за бебето. И разбирам защо някои раждат вкъщи. Процедурите в болниците, отношението и т.н.... Аз също бих го направила, раждането вкъщи, може би някой ден. ОБАЧЕ - не знам точния отговор на въпроса това законно ли е? Доколкото схващам след самото раждане е желателно да се закарат майката и бебето в болница, за да може то да се регистрира, за да получи акт за раждане. Представям си само какво посрещане получават там ...
Друг момент - присъствието на акушерка в дома май е още по-незаконно, защото тя попада под съдебна отговорност, защото присъствието й със сигурност означава, че всичко е планирано, а в Б-я на АГ лекарите и акушерките им е забранено да организират домашни раждания.
Остава родителите сами да се оправят. Ами ако стане проблем, или бебето се роди с проблем, какво следва. Не попадат ли и те под съдебна отговорност?
Много въпроси, общо взето клонящи към "mission impossible" за сегашния момент в България ...
Затова явно остава да се търси болница, в която раждането да може да е колкото се може по-естествено. Живея на около 15-20 км извън София, считано от квартал Обеля. Коя болница бихте ми препоръчали? Дали някъде в региона северозападно от София има подходяща. За сега предпочитам в провинциална болница. Иначе в София коя би била близко до кварталите Люлин, Обеля, Надежда ..., и разбира се да е възможно естественото раждане в нея.
В 10 г.с съм, но мисля от сега. Ще е трето дете. Има ли до раждането шанс да се променят законово нещата в България във връзка с активното раждане, според исканията от петицията на бг-мама ?!
Мерси предварително!

Milenag
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 31 седмици. Offline
Член от: 23/02/2009
Ани, на един хал сме :) Само

Ани, на един хал сме :) Само че на мен ми е второ дете :) И живея в Надежда. Родих първото в 1АГ (Тина Киркова) и сега за второто обмислям като възможен вариант домашното раждане. Не е законово уредено у нас.
Действително, акушерката или лекарят, ако изобщо се съгласят да дойдат у вас, си слагат главата в торбата. Не зная дали родителите подлежат на отговорност ако, не дай, Боже, с детето се случи нещо лошо! Sad
Не е задължително да се отиде в болница след раждането. Има си начин да получиш бланка за вписване на детето и да го регистрира таткото директно в общината по местоживеене.
В Костинброд има болница, в Сливница май също (освен ако не са ги затворили по новата мярка за затваряне на нискоефективни болнични заведения), но нямам представа дали там има АГ отделение и дали може да се ражда. Все пак, дори да има АГ, проучи внимателно какви са условията. Може да се окажат много по-лоши, отколкото очакваш.
 
Понеже, както казах, засега само обмислям вариант домашно раждане, но не е сигурно, че ще се спра на него, ако стигна до болница, това ще е отново 1АГ. И на теб не ти е много далече. Като влезеш в София от Ломско шосе или откъм Божурище (бул. Европа) за около 15 мин. при ненатоварен трафик можеш да стигнеш до нея.

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 10 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
аз напоследък си мисля, че

аз напоследък си мисля, че най-голям шанс да родя сравнително нормално в болница има във ваната на 1 АГ . просто като влезеш там няма как да те вържат за следене на тоновете и да бърникат в теб през 5 мин., за да разберат какво е разкритието, освен това не те режат, водата отпуска и разкъсванията са по-малко. Ани, на теб ти е в района, а и като ти е 3-то дете може би по-лесно ще ти разрешат. при мен сигурно ще се опъват заради някои медицински проблеми, но ще пробвам задължително.
днес бях на "Ден на отворените врати" в Токуда и беше много гадно. лекарката, която говори първа, Борислава Попова, ме отказа да раждам там. каза, че знае, че напоследък има движения за естествено раждане, но техните искания са напълно неприемливи, необосновани и противоречат на всичко, което пише в учебниците. много са ми забавни всички лекари като започнат да споменават учебниците, като не могат да кажат друго. тя всъщност беше съвсем категорична, с лек тон на агресия, който напълно те разколебава да водиш диалог. тоест - типичното отношение от страна на лекарите към пациентите, или липса на такова... аз се надявах, че в Токуда ще е по-различно като частна и уж по-развита болница... със сигурност не изчакват изобщо плацентата да се роди сама, без да бият инжекция за целта, можело да изчакат съвсем малко отрязването на пъпната връв "по сантиментални причини" от страна на родителите Laughing out loud попитахме бебетата при майките ли стоят, тя каза твърдо, че се носят през 3 часа за кърмене и това е, иначе си били отделно.
втората част от лекциятя беше реклама на стволови клетки.
третата част, добре че издържахме и не си тръгнахме след като казаха, че бебетата са отделени, беше презентация на неонатоложка и жената беше доста симпатична, единствено от нея чух нещо положително. те работят по програма на СЗО, която насърчава кърменето, не дават вода и АМ, ако не се налага, насърчават засукването веднага след раждане!, както и престоя на бебетата при майките. тоест тя обясни, че бебетата си стоят при майките, освен ако майката изрично не е казала, че не иска. взимали го за около 2 часа в началото да му направят тоалета, докато оправят тоалета и на майката (шиене и такива неща). не знам защо така си противоречат с Попова... като цяло неонатологичните услуги ми се сториха на ниво, но какво значение има вече, след като се отказах да раждам там.

Katerina
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 5 седмици. Offline
Член от: 16/11/2009
Магдалена, дано намериш

Магдалена, дано намериш болницата, която те кара да се чувстваш спокойна.
За Токуда - ако не греша, въпросната д-р Попова беше се съгласила една мама да роди права, а не на магарето. Което не пречи да е агресивна към "естественото раждане", де. За бебетата - със сигурност могат да стоят при майките през деня, само нощем са в общия бокс.
За раждането на плацентата - мисля, че това е последното нещо, което биха се съгласили да направят. Не знам дали въобще има лекар, който да се "престраши". 
 

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 10 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
аз по принцип изобщо не

аз по принцип изобщо не смятам да настоявам за това да не ми бият лекарсто за плацентата. за мен е по-важно след като излезе бебето да ми го оставят да засуче, да си стои при мен, както и, ако всичко е нормално, да поизчакат с рязането на пъпната връв. но просто ме подразни отношението и ми се струва, че ако отида да раждам там ще срещна стена от неразбиране и именно такова отношение.
от неонатоложката ми стана ясно, че се грижат добре за бебетата, но какво ще се случва преди това не ми се изясни. не че някой може да знае предварително как ще се развие едно раждане, но мен ме притеснява самото общуване с лекарите, как ще се разбирам с тях, как ще посрещат моите предпочитания, които за тях са "претенции", както всъщност разбрах днес от Попова. за някакъв писмено оформен план за раждане според нея и дума не може да става. едва ли и някъде другаде ще ти подпишат подобен "свободен" документ. остава да разчиташ на устното споразумяване, което изобщо не ти гарантира нищо. затова ми се струва важна личността на лекаря, при който ще попадна, отношението му и това да успея да му се доверя. 
 
ние днес, отчаяни от Токуда, на излизане се обадихме на Окръжна, това ми е другият вариант, a и живея наблизо, и бяха учудващо любезни, може да се отиде без записване да се говори с лекарите, най-добре между 12 и 2 ч., тогава имало най-много лекари. такъв вариант за разговор "на 4 очи" ми се струва по-добър, защото днес бяхме събрани в една аула и бяхме като послушни студенти на лекция при строг професор Laughing out loud

Лорен
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 34 седмици. Offline
Член от: 10/03/2009
От личен опит за Токуда  -

От личен опит за Токуда  - действително има някои преимущества  - държат се с теб като с човек!, за съжаление не навсякъде се отнасят към родилките като към ''хора'' и към бебета като към живи същества, а не одушевени предмети, за нещастие картинката у нас е такава - плачевна. Та в Токуда поне липсва унижението и мизерната обстановка, сред плюсовете е и затоплящата се тоалетна. С плюсовете дотук. Родилните практики дори не са и в поели в посока на естественото - всички екстри са ти в кърпа вързани - пукане на мехури, окситоцини, за излизане на плацентата препарата не си го спомням как се казваше - и той е задължителен елемент, изобщо добре познатите практики. Че децата се носят на 3 часа за кърмене обаче мога да опровергая на 100 %, няма такова нещо, децата са си при майките, във вип стаите през нощта. Който е в обща стая и иска да кърми през нощта може да го прави в отделна стая. Така че по отношение на кърменето нещата не са чак толкова зле. Аз лично доста съжалявам, че родих там, доста безмислена инвестиция, а на всичкото отгоре ни лепнаха и стафилококи - това поне беше безплатно. Колко време се лекувахме после и какви проблеми имахме няма да споменавам, никого от моите познати не съм насочвала натам.
Изобщо от моите наблюдения и изводи май най-безопасно ми се струва домашното раждане, стига жената да има наистина необходимата подготовка - емоционална, физическа, теоритична, изобщо необходимото съзнание. От болници вече ми настръхва косата, надявам се някой ден ако пак трябва да раждам да не е в болница или поне не в българска.

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 10 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
 мерси за споделения опит

 мерси за споделения опит :) 
това със стафилококите е много неприятно и не знам защо толкова често се случва по болниците Sad
значи децата само през нощта спят отделно, ако не си във вип стая. а във вип стая може да попаднеш само ако се окаже, че има свободна, така обясниха, защото капацитета бил ограничен, 16 родилки или нещо такова. а през нощта в бебешкия сектор бебетата сигурно се раздират от рев, както е в Шейново и това не е много приятно преживяване за тях.
освен това за засукването сега като се замислих май съм се заблудила. те не ти го дават веднага след като излезе, както си го представях, а го носят след около 2 часа, измито, облечено и т.н... през това време майката престоява в реанимацията или родилното... те май са едно и също. и не разбрах в крайна сметка дали биха ти позволили да остане при теб известно време веднага след като се роди, май по-скоро не, защото температурата не била подходяща.
определено домашното раждане е най-добрият вариант! но в българия то е възможно само с асистиране от страна на бащата или други близки. аз не съм готова за такова нещо без акушер или лекар, таткото е по-навит, но той е още по-неподготвен и от мен. дано скоро се създаде някакъв родилен център, за да не си хвърляме парите на вятъра по частните болници.
аз в токуда съм лежала 3 дена преди няколко години, условията бяха добри, лекарят - свръх-любезен (там имат един-единствен хематолог за цялата болница), но подходът и лечението му бяха толкова неадекватни, че сега щях да съм без далак, ако се бях водила по акъла му. та като приключих с токуда се преместих във ВМА за по-сигурно.

Miryana
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 26 седмици. Offline
Член от: 29/04/2009
Добри отзиви за частна клиника

3 приятелки родиха в АГ болница "Д-р Щерев" - и трите са много доволни.
Интересен е факта, че едната беше първескиня на 39 години, която роди напълно активно и естествено (но не е за подценяване факта, че не беше наддала сериозно и до последните дни преди раждането беше в танцовата зала).
Раждали са поминалата и миналата година. Излизало около 2000 лв раждането.

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 10 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
мерси :) те там се занимават

мерси :) те там се занимават с инвитро, знам че повечето жени раждат секцио, една позната роди близнаци със секцио там, по нейно желание и е много доволна, но досега нямах никаква информация за нормално раждане в Щерев, значи и такова е възможно все пак Smile

Jaklin
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 35 седмици. Offline
Член от: 24/02/2009
  Аз също родих в

 
Аз също родих в „Токуда” и мога да кажа само положителни неща за болницата. Според мен е много важно още от началото на бременността да намериш подходящият лекар, който да те следи и на когото да имаш доверие. А, не когато започне раждането да хукнеш към болницата без да знаеш на кого ще попаднеш. Аз имах именно такъв лекар. При него ходих на всички прегледи и следователно родих при него. Изключително доволна съм, но не споменавам името му за да не се приеме за реклама. Дори по време на самото раждане ми разказваше вицове. J
След раждането бебето веднага бе поставено на гърдата. И няма такова нещо, че ги носят през 3 часа. Бебетата стоят почти постоянно при майките. Вечер ги взимаха към 12 часа и сутрин в 6 ги връщаха. И, да който поиска може да отиде да го накърми през нощта. За престоят си там нито веднъж не чух бебетата да плачат. Както пише Лорен не им се дава вода или адаптирано мляко, ако не се налага.
Изобщо отношението на гинеколога и неонатолога към мен и бебето ми бяха на ниво.

Dora
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 48 седмици. Offline
Член от: 03/09/2009
Miryana, твоите приятелки

Miryana, твоите приятелки родили в Щерев напълно активно получили  ли са системи окситоцин, лежали ли са на магаре и имат ли епизотомии?

Miryana
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 26 седмици. Offline
Член от: 29/04/2009
Dora, при Щерев

Възрастната първескиня - нямам идея само как е родила накрая, но сподели, че е било без никакви системи, медикаменти и са я оставяли през цялото време да се движи. Епизотомия също не й е правена.
За другата - така и не съм питала. Сега пак е бременна и предполагам, че пак ще иска да ражда там и смятам това да стане повод да я поразпитам.
 

mimas4e
mimas4e's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 26 седмици. Offline
Член от: 27/01/2010
аз познавам една майка,

аз познавам една майка, родила в Щерев, секцио и двата пъти, но ми беше казвала, че каквото и да били поискали, щяло да бъде удовлетворено...

Dora
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 48 седмици. Offline
Член от: 03/09/2009
Miryana, a можеш ли да

Miryana, a можеш ли да разпиташ и от кои лекари точно са доволни?
Благодаря ти!

Miryana
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 26 седмици. Offline
Член от: 29/04/2009
Д-р Савова

Дора, за момента разбрах от възрастната първескиня, че тя и 3 нейни познати са раждали напълно естествено при д-р Савова. Също при нея е родила и още една съученичка от гимназията - пак естествено, без интервенции и т.н.
Само остава да питам момичето със секциото при кого е било.