Прожекция на филма "Раждането като бизнес"

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009

В рамките на Световната Седмица на Раждането на 19 май (сряда) от 18:30 до 20:00 в Евросинема на бул. Стамболийски 17 ще се състои прожекция на филма "Раждането като бизнес" (The Business of Being Born).

Това е един много силен филм за изборите, които правим, възможностите, за които не подозираме и радостта, която изпитваме, когато създаваме нов живот.

Раждането е чудо, обред на преминаване, естествена част от живота. Но раждането също е и бизнес за милиарди долари. Принудена да проучи темата след раждането на първото си дете актрисата Рики Лейк наема режисьорката Аби Епщайн за да поставят под въпрос начина, по който американските жени раждат бебетата си. Филмът преплита лични истории за раждания с изненадващи исторически, политически и научни прозрения и шокиращи статистики за сегашната система на родилната помощ. Когато режисьорката Аби Епщайн открива, че е бременна, докато работи по филма, историята става още по-лична.

Филмът е заснет в Америка, но голяма част от проблемите, който са засегнати в него, са актуални и за много други държави по света, включително и за България.

Трябва ли да гледаме на повечето раждания като на естествен процес или всяко раждане трябва да бъде възприемано като потенциално катастрофален спешен случай? Със сигурност вече няма да гледаме на раждането по същия начин, след като видим този филм.

За повече информация посетете сайта на филма

http://www.thebusinessofbeingborn.com

Не пропускайте!

easy
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 18 седмици. Offline
Член от: 19/05/2010
Здравейте, нахлувам във

Здравейте, нахлувам във форума, за да споделя, че филмът ми направи много силно впечатление-едновременно много информативен и въздействащ, истински и човешки.Вече съм 100 % убедена, че следващото ми раждане няма да е в българска болница-може би в чужбина или, дай боже, с акушерка тук.
Мисля си, че би било хубаво да се направи филм за раждането в български условия-може пък да ускори промяната на болничните практики и легализирането на домашното раждане.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 6 years 10 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
филм за българските условия

И на  мен ми се завъртяха такива мисли в главата. Не е достатъчно тези теми да влизат като пълнеж в новинарските емисии, защото се търси сензационното, после "ежедневните" журналисти да ги включват поради естествено нарастналия интерес на аудиторията в магазинните си предавания през работно време, когато ги гледат само седящите си вкъщи, но на практика да не се получава дискусия поради липса на ефирно време. Не е нормално медицинските среди да възприемат феномена под мотото "керванът си лае" и да си карат кервана със старите камили, само и само защото така им е по-лесно, а и доходоносно. 
Още повече, че има човек в редиците на Естествено, който е правил подобен репортаж - Галя Христозова.
Наистина има доста прилики, не само процентът на оперативните раждания е сходен. Има и разлики и за съжаление бих казала - в наш ущърб. Тук нямаме избора на домашно асистираното раждане, дори и в частните клиники условията не са чак толкова лицеприятни. Има какво да се каже и за българската действителност наистина. Бих предложила да се включи и тематиката покрай превръщането на следенето на бременността за пари, както и да се продължи с непросветеността и закостенялостта на педиатрите. Те са си свързани неща.
Само да припомня едно изказване от филма: "Хората в днешно време отделят повече внимание за подготовката за закупуване на нов телефон или камера ...". Тук ще попитам: а какво става, ако си отделил това време, ако си си направил труда да се подготвиш за раждането си, но не ти се даде възможност да го изживееш в болницата?!
Бъдещите и настоящи майки стават все по-информирани и заинтересовани.
Вълната нараства!
Галя, давай - ние сме с теб!