Участието на "Естествено" предизвика бурни дебати на Национална АГ конференция

Време: 
24/06/2010 - 08:45 - 26/06/2010 - 13:00
Място: 
гр. Поморие

Между 24 и 26 юни в Гранд Хотел Поморие, град Поморие се състоя XXIX Национална Акушерска Конференция, която и тази година беше съчетана с VI Конференция на Акушерките. Основната тема на конференцията беше "Проблеми на многоплодната бременност". Бяха разгледани и много други теми. Организирана от Българското Дружество по Акушерство и Гинекология конференцията събра лекари и акушерки от цялата страна.

 Сдружение "Естествено" участва в конференцията с две презентации на тема "Кампания в подкрепа на естественото раждане". Едната презентация беше насочена към лекарите, като основният акцент в нея беше поставен върху важността на добрата комуникация между лекарите и пациентите, партньорството и доверието между тях, като и върху необходимостта от преосмисляне на формуляра за информирано съгласие и въвеждане на план за раждане. Във втората презентация, предназначена за акушерките, разгледахме акушерския модел на грижи, като модел, който най-добре отоваря на принципите на активното естествено раждане, неговите предимства и статистиките от държавите, в които се прилага този модел. И двете презентации включваха кратко представяне на Сдружение "Естествено", дейността и целите ни и дефиниция на понятието активно естествено раждане.

 

Презентацията ни пред акушерките предизвика разгорещена дискусия за правата и квалификацията на българските акушерки. Добрата новина е, че се очаква  всеки момент Министърът на Здравеопазването да разпише новите акушерски компетенции, които трябва да дадат на акушерките повече права. На конференцията беше повдигнато предложение да се създаде независима акушерска организация.

 

Презентацията ни пред лекарите не беше добре приета, като дискусията по нея определено излезе от рамките на добрия тон, като беше прекратена от проф. Ангел Димитрова, заместник-председателя на Българското дружество по АГ. Професорът упрекна организационния комитет на конференцията, че е допуснал участието на пациентска организация на тази научна конференция, предназначена за медицински специалисти. Подобна дискусия според професора е абсолютно неуместна, поради факта, че ние нямаме медицинско образование и не използваме възприетата в медицинската общност терминология. Включи се и проф. Никола Милчев, председателят на Дружеството, като заяви, че исканията ни не отоварят на медицинския АГ стандарт на Република България. Д-р Павлина Мичева, акушер-гинеколог и анестезиолог от гр. Кубрат се опита да обясни, че практиките, за които говорим, се прилагат в Германия и в други развити държави и че това е незапълнена пазарна ниша за България, но за съжаление не беше оставена да се изкаже.


Продължаваме да сме убедени, че независимо от образованието, пациентите имат право да участват при вземането на решения, които пряко касаят тяхното здраве и живот, и че нито една медицинска интервенция не може да им бъде извършена без тяхното съгласие. Очевидно има нужда от много повече информация и активна обществена дискусия за правата на пациентите, а пренебрежителното отношение от страна на лекарите в никакъв случай не може да бъде подминато! Не е тайна, че у нас европейската харта за правата на пациента масово се нарушава в голямата си част. Същевременно е непримеливо демонстрираното поведение от зам. председател на АГ дружеството, още повече когато последният е и шеф на катедрата по АГ към МУ. Това ли е отношението към пациента, което се "преподава" на бъдещите акушер-гинеколози? Диалогът между лекари и пациенти е не само необходим, той е задължителен в стремеж към по-качествено здравеопазване. Нещо повече, като страна от ЕС, България е длъжна да включи пациентски организации в изготвянето на различните медицински стандарти. Смятаме да работим активно в тази насока от септември.

 

Няколко думи за терминологията. Терминът "активно естествено раждане", който използваме и който породи дебати, е заимстван от движението за естествено раждане във Великобритания. Преди около 30 години го въвеждат пациентски организации, защото начинът, по който се води раждането в болниците тогава, а именно дирижираното раждане или "активен мениджмънт на раждането", не отговаря на нуждите на раждащите жени т.е. потребителите на услугата. Тези пациентски организации успяват да наложат активното естествено раждане и в момента то е достъпна опция за жените, които го желаят, не само във Великобритания, но и в мнозинството държави от ЕС и по света. Терминът може да не е познат в България, но със сигурност този начин на раждане не противоречи и на медицинския АГ стандарт. Напротив, в същността си обхваща препоръките за водене на нормално раждане, издадени от СЗО, както и тези от стандартите на развитите страни. От друга страна е факт, че  нашият АГ стандарт не разглежда изобщо много аспекти, свързани с грижата за здрави жени по време на нормална бременност и раждане.
 

Самите презентации можете да разгледате тук:

 

Презентация за акушер-гинеколозите

Презентация за акушерките

 

Освен това разпространихме сред участниците на конференцията следните брошури и информационни материали:

 

Информационна кампания в подкпрепа на активното естествено раждане

Информирано съгласие и план за раждане

Диск, на който бяха записани различни документи, свързани с информационната кампания

 

За пореден път се убедихме, че промяната няма да се случи лесно, но въпреки това смятаме, че беше важно да участваме в тази конференция. Това беше много добра възможност да достигнем до повече хора, работещи в тази област, да установим ценни контакти и да натрупаме опит.

 

Снимките от конференцията можете да разгледате тук.

Програмата ще намерите тук.