Пътят към кърменето

Време: 
07/08/2010 - 17:00 - 18:30
Място: 
Евросинема, бул. Стамболийски 17

На 7 август (събота) от 17:00 в Евросинема на бул. Стамболийски 17, се състоя безплатна прожекция на британския филм за кърменето "Пътят към кърменето - майчини истории" (From bump to breastfeeding: following real mothers' stories to find out how).

Филмът е създаден от британската организация Best beginnings и от ноември 2008 се разпространява безплатно сред бременните жени във Великобритания.

Без адекватни съвети и подкрепа много жени изпитват значителна болка по време на кърмене - както физическа, така и емоционална. Филмът показва на родителите как да започнат кърменето, предлага прецизна информация и практични решения за често-срещаните проблеми.

Филмът проследява реални истории на различни жени - с различни разбирания и опит, различни бременности и раждания. Едно нещо свързва всички тях  - желанието им да кърмят бебетата си. При някои от тях кърменето върви гладко и успешно от самото начало, докато други преодоляват съществени трудности. Но разбира се всички истории имат щастлив край!

Алисън Баум, изпълнителен директор на Best Beginnings казва: "Много здравословни проблеми започват от грижата, храненето и факторите на околната среда, които ни въздействат от момента на зачеването до 3-годишна възраст. Един от най-добрите начини да подобрим здравето на тези, които са изложени на най-неблагоприятни условия, е да достигнем до родителите по време на този критичен период."

Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. С растежа на бебето съставът на майчиното мляко се променя, за да посрещне неговите нужди. Природата няма фиксирана формула - тя отговаря на променящите се нужди на детето и работи в хармония с неговото развитие. Според Световната Здравна оранизация "децата, които по каквато и да е причина не са кърмени, трябва да получават специално внимание от здравната система, защото представляват рискова група".

Прожекцията беше организирана от Сдружение "Естествено" с подкрепата на Best Beginnings. 

Събитието се проведе в рамките на Световната Седмица на Кърменето (1-7 август). Темата на седмицата тази година беше "Кърменето - само 10 стъпки", а програмата включваше лекции и срещи в множество градове в цялата страна. Повече инфомация ще намерите на официалния сайта на ССК http://kurmene.com/