Слингът – неповторимата близост с бебето

Олга Дукат

В продължение на девет месеца бебето расте и се развива в корема на майка си. То слуша биенето на сърцето й, чува звуците отвън, свиква с нейния ритъм на живот – периодите на активност и почивка, сън и бодърстване. Чрез пъпната връв то получава всичките необходими хранителни вещества и кислород. През този период майката и бебето са едно цяло. След раждането си бебето започва самостоятелен живот, но то все още е твърде уязвимо и зависимо от вас. Тесният физически контакт, ласката, нежното общуване и с двамата родители през първите месеци от живота на бебето са от решаващо значение за по-нататъшното му развитие.

В много народи по света родителите носят децата си завързани за тялото си с помощта на специални кърпи за носене от раждането до към 2-3 годишна възраст. Дългогодишната практика на тези народи, а също и опитът на съвременните родители, които носят децата си в слинг, показват, че такива бебета са много по-спокойни и плачат по-малко. Познатите още от периода на бременността движения на тялото на мама и пулсът на сърцето й, създават неповторимо усещане за сигурност. По този начин адаптацията към света извън майчината утроба минава лесно и нетравмиращо за детето. Сгушено в удобна поза близо до мама, бебето участва пълноценно в нейния живот, като наблюдава и изучава всичко, което се случва около нея. Уморено от новите впечатления отвън, то суче от майчината гръд и заспива блаженно.

Носенето на бебето в слинг е не само полезно и приятно за бебето, то е голямо удобство и улеснение за майката. Когато носи бебето в слинг, тя разполага с двете си ръце, с които може да извършва най-различни дейности, например, да играе с по-голямото си дете. Придвижването с бебето в слинг е много по-лесно, отколкото с количката, особено когато става въпрос за пътуване в градския транспорт, пазаруване, придвижването на оживени, многолюдни места. Слингът е много удобен и за вече проходили дечица, които трудно се поддават на контрол и бързо се уморяват. Когато ви се налага да накърмите бебето си на публично място, слингът позволя това да стане напълно дискретно, дори в движение.

Освен удобно, слингът е и безопасно приспособление за носене на бебето. Разликата между него и повечето модели кенгуру се състои в това, че в кенгуру гръбнакът на детето се намира във вертикално положение с висящи и клатещи се крачета, а цялото тяло приляга изцяло върху най-ниската част от гръбнака (на слабините), което създава напрежение, а това може да доведе до изкривяване на гръбнака. Докато четирите основни положения на бебето в слинг са същите, както и просто на майчините ръце – легнало положение “в люлка", вертикално притиснато към гърдите на майката с разкрачени крачета, на бедро или на гърба на майката с разкрачени крачета.

До момента, в който детето не е в състояние само да държи главата си, слингът придържа вратлето му, обхваща и държи детето по начин, подобен на вашите ръце. Тъй като гръбнакът на бебето не трябва да се натоварва прекалено рано, в слинг то може да се намира в хоризонтално или надигнато положение, с поддръжка по всички линии на гръбначния стълб. Когато детето вече е на 4-5 месеца и предпочита да бъде във вертикално положение, за да вижда света около себе си, слингът му дава възможност да седи с разкрачени крачета. Това положение разпределя тежестта на детското тяло към краката и бедрата, за разлика от положението, при което краката висят надолу и неукрепналият гръбнак поема върху себе си цялата тежест.