Магията на слинга – няколко думи за бебеносенето

Анелия Кочнева

Аз съм запален привърженик на слинговете. Защо не съм носила първото си бебе така тогава, ще попитате вие. Отговорът е прост – защото не съм знаела нищо за слинговете и носенето на бебето в тях.

Когато се роди Калин, бях неопитна майка, която като всяка жена искаше да даде най-доброто на своето дете.

Аз наистина дадох всичко от себе си – прочетох огромно количество книги за майчинството, опитвах да се храня здравословно, правех упражнения през бременността си, пиех витамини, пазарувах вещи за бебето от дълги (ама наистина дълги) списъци, изготвени от “опитни майки” (признавам, че в началото нямах ни най-малка представа за какво служат дори половината от включените в списъците неща, а в последствие установих, че повечето от тях са напълно безполезни), хранех Калин под час на равни интервали от време, оставях го да спи самичък в кошарата си, не си позволявах да го нося на ръце повече от половин час, за да не го разглезя. ( Боже опази!) и още хиляди неща, които смятах за правилни тогава.

За всичко това намерих пълната подкрепа на педиатъра си и разбира се, на семейството си. Е, резултатите не закъсняха – Калин беше много чувствително, нервно, страдащо от колики бебе, което не спеше повече от два часа без прекъсване нито през деня, нито през нощта преди да навърши две години и половина! Бях принудена да ставам в 4:30 – 5 сутринта всеки ден повече от две години.

Повярвайте ми, тогава бях напълно убедена, че правя всичко както трябва, защото не знаех, че има и друг начин, а и никой не си направи труд да ми каже за него. Това пишеше в книгите, това бяха и съветите на педиатъра, а дори и на майка ми (която все още не може да повярва, че не съм давала вода на второто си бебе през периода на изключителното кърмене).

Преди да решим да имаме второ бебе, просто почувствах със сърцето си, че нещо не беше наред с всичките тези неща, които правех първия път. Не можеше да е наред, защото тогава нито аз, нито бебето ми бяхме щастливи.

Отново започнах да чета във форумите за майчинството и намерих статии и постинги за щастливите бебета, носени в слинг от майките си . Прочетох всичко, което успях да намеря - за благословията на бебеносенето (термин, който се използва за процеса на носене на бебетата в слинг), спане с бебето в едно легло, хипнобъртинга ( метод на естествено обезболяване при раждането), кърменето на поискване и много, много други неща, за които можете да намерите статии в моя блог.

Бебеносенето като процес е познато от много отдавна, а през годините са се ползвали различни неща за това. За да бъда съвсем честна, ще кажа, че се опитах да нося Калин в кенгуру, когато беше бебе, но не потръгна много добре. Всеки път, когато се опитвах да го сложа в него, започваше да крещи до небесата. Опитах да го слагам в кенгуруто в различни позиции, но резултата беше един и същ. Той се чувстваше толкова некомфортно вътре, а аз получих толкова силни болки в гърба, че не можах да си спестя ходенето на лекар по въпроса само след няколко опита. Реших, че не мога да пожертвам гърба си заради лукса да нося бебето си близо до сърцето си и вместо това се предвижвах навсякъде с голямо бебешко столче за кола и с количка (невероятно тежки и неудобни за една току-що родила майка).

Бях много подозрителна към цялата тази работа с бебеносенето. Когато прочетох за разликата между носенето на бебето в кенгуру и в слинг, реших да опитам.

Още си спомням първият път, когато сложих Елена в слинг. Изпитах огромно облекчение, защото се убедих, че всичко, което бях прочела не само работи, но ако мога така да се изразя, спаси живота и психиката ми! Бях зашеметена от простата истина, която открих! Бебето е прекарало девет месеца в корема на майка си, но изведнъж цялата й топлина му е отнета и само студената бебешка кошара и бебефон му правят компания. Това е не само грешно, просто не е честно (ако бебетата можеха да говорят!!!).

Реших да пробвам Елена в слинг, когато тя имаше много силни колики и се влошаваше с всяка минута. Трябва да кажа, че не съм голям фен на лекарствата, така че наистина исках да се опитам да облекча болката на бебето си без тяхната помощ.

И... О, чудо! Когато се сгуши до гърдите ми, слушайки сърцето ми, легнала по коремче – тя спря да плаче! Тя беше най-спокойното бебе, което някога съм виждала! По нищо не можете да разберете, че е в стаята, ако не знаете, че е там!

Но чудото, разбира се, не свършва дотук! Всеки, който има повече от едно дете, особено, когато първото е едва проходило, знае какво означава да нямаш време. Тук слингът отново идва на помощ.

Преди раждането на Елена сериозно се притеснявах за ревността между брат и сестра, но благодарение на това чудесно приспособление слинга, имах възможност да гушкам бебето си (което беше щастливо да бъде залепено за мен като пощенска марка) и да давам на по-голямото си дете цялото внимание, от което имаше нужда. Ние правим всичко и ходим навсякъде заедно!

Сега синът ми е най-сладкото малко момче, което можете да си представите (край с нервите и безпокойството), което много ми помага да се грижа за неговата малка сестричка. Не съм забелязала никакви признаци на ревност, защото винаги, когато е имал нужда от мен, съм била до него. Виждам също така как той все повече разбира нуждите на сестра си, защото знае, че тя е част от семейството ни и всички трябва да се грижим за нея, а не само мама. Той знае, че тя е също толкова важна за мен, колкото и той, защото когато е в слинга, тя е част от всичко, което се случва през деня.

Другата полза от слинга, която открих, е че улеснява кърменето. Калин се роди през лятото и беше лесно да го кърмя навън, но Елена беше зимно бебе и не можете да си представите колко може да измръзне човек от това чудесно преживяване. Намерих разрешение на този проблем като си уших слинг с по-дълга "опашка" (края на слинга), за да покрия Елена и себе си по време на кърменето – така тя получаваше храната си където и когато поиска. Открих също и колко е удобно да кърмиш, докато вървиш, защото слингът ти дава възможност да кърмиш със свободни ръце. Кърмя без притеснение докато пазарувам, готвя, почиствам къщата и т.н без да се притеснявам, че някой може да разбере точно какво правя.

С ръка на сърцето мога да кажа, че сега ми е много по-лесно отколкото с първото ми дете, с което не съм използвала слинг. Особено оцених предимството да са ми свободни ръцете по време на последния Halloween, когато трябваше да помагам на сина си да носи всичките бонбони, които е събрал.

Няма повече болки в гърба, няма неудобни пози! Единственото място, където може да ви боли след дълга разходка, са краката ви!

Има наистина много причини да носите бебето си, но най-важната причина, от която трябва да се ръководите е вашият инстинкт, че това е най-добрият избор за вас и вашето бебе. Повярвайте ми, няма по-голямо щастие от това да сгушите бебето до гърдите си и да го гледате как блажено спи, докато слуша сърцето ви!

Послушайте сърцето си и вие и позволете и на бебето си да направи същото!

Оригиналният текст на статията на английски език е публикуван в личния блог на Анелия Kочнева.