Какво да имаме предвид при избора на слинг

Олга Дукат

Има различни видове слингове. Най-разпространените от тях са Слинг с халки и Слинг шал. Това какъв модел слинг ще бъде най-подходящ точно за вас зависи от няколко факторa: личните ви предпочитания, начина ви на живот, възрастта на бебето ви, вашият ръст и размери и др. Тук ще разгледамe предимствата и недостатъците на тези два основни модела.

Слинг с халки

Предимства:

  • Предимството на слинга с халки е, че се облича и сваля лесно. След известна практика ще можете да сложите бебето в него и да тръгнете само за секунди. Няма да е проблем за вас да го сваляте и обличате във всяка една ситуация - навън, на обществени места, в движение.
  • Не заема много място тъй като за него са използвани само около 2 м. плат. Можете спокойно да го приберете в чантата си, докато не го използвате.
  • Подходящ както за новородени и малки бебета (хоризонтално положение “Люлка”), така и за вече проходили дечица (положение “На хълбок”). Много удобен за кърмене.

Недостатъци:

  • Натоварва се само едното рамо, което може да е проблем при по-продължително носене.
  • Не ви предлага толкова голямо разнообразие от начини на връзване и пози, колкото Слинг шал. Начинът на връзване е само един, като можете да редувате раменете, а положенията са: хоризонтално положение “Люлка”, вертикално положение отпред и вертикално положение на хълбок.

Слинг шал

Предимства:

  • При по-голямата част от начините на връзване (всички варианти на Кръстосано връзване, Кенгуру, Раница на гръб) тежестта се разпределя равномерно между двете рамене, което е по-щадящо за гърба.
  • Имате голям избор от различни начини на връзване и пози.

Някои от начините на връзване са много лесни и стават буквално за секунди (например, Лесна люлка, Носене на хълбок и др.). Другите начини са по-трудни и може да ви потрябва повече практика преди да се научите да ги връзвате също толкова бързо.

Тук трябва да имате предвид, че този избор зависи от дължината на плата, с който разполагате, която може да бъде от 2.50 м до 5.20 м. За да можете да осъществите всички начини на връзване ще ви е нужен плат 4.20 м (за миниатюрни жени), 4,70 м (за по-едри) и 5.00-5.20 м за всички размери. Колкото по-къс е платът, толкова по-ограничен става изборът на варианти за връзване.

  • Дава възможност да носите сигурно и безопасно, както новородени бебета, така и вече проходили дечица.

Като правило “по-трудните” начини за връзване са много по-безопасни и стабилни. Когато платът е кръстосан под дупето на бебето, няма никаква опасност да се изплъзне. Вариантите на Кръстосано вързопче за новородено са най-безопасните начини да носите толкова малко бебе. Но за кръстосаните връзвания е необходим най-много плат.

Недостатъци:

  • Може да се окаже неудобно да го връзвате и развързвате навън, на обществени места, в движение, особено ако платът е по-дълъг. Решението е да го вържете предварително в спокойна обстановка и да го носите през цялото време докато сте навън, а ако е необходимо да извадите бебето, да го правите без да развързвате слинга. Това няма да е проблем за вас, а ако слингът е съчетан добре с дрехите ви, ще изглеждате чудесно.
  • Колкото по-дълъг е платът толкова повече място заема.

Дали платът на слинга да е еластичен или не също зависи от това по какъв начин смятате да носите бебето. Еластичните платове не са никак подходящи за Слинг с халки. Също така не са удачни за някои варианти за връзване на Слинг шал - за Носене на хълбок (без кръстосване) и Лесната люлка, но са идеални за всички варианти на Кръстосано връзване.