Курс "Първи контакт" - гимнастика за голи бебета

 

През септември 2010 започват групите на курса "Първи контакт-гимнастика за голи бебета" с водещ Ели Грънчарова. Цената е 130лв на тримесечие. 

 

Контактът между майката и бебето е най-важната потребност на новороденото почти до навършване на една годинка, а пълноценното общуване може да се осъществи само когато родителят се довери на инстинкта си да познава сигналите на детето си и в хармония с него да съпровожда израстването му. Затова гимнастиката "Първи контакт" набляга най-вече на общуването между родителя и бебето, и на контакта, чрез който майката и бащата придружават детето си от самото начало на неговото развитие.

Водещата Ели Грънчарова е журналист по професия. През 2009г се ражда синът й Адам и оттогава се занимава с PEKiP в София с група майки. Интересува се от екологичен и здравослевен начин на живот и се старае да отглежда и сина си в този дух.

Упражненията от "Първи контакт" са разделени на възрастови групи в четири тримесечия, а игрите, които се изпълняват през първите месеци, са подходящи за бебенцата и когато порастнат. Групата се състои от четири до осем двойки родител-бебе, които се събират един път седмично за 90 минути. Двойките започват да се срещат когато бебенцата са на възраст между 4 и 6 седмици и израстват заедно, опознавайки все по-добре както собствените си родители, така и останалите членове на групата. Курсът "Първи контакт" включва и техники за връзване и носене на бебето в слинг.

Гимнастиката "Първи контакт" е вдъхновена от PEKiP - система за общуване между родители и деца, която се практикува широко в Германия от 70-те години на миналия век. От там произхождат игрите и движенията, които се практикуват по време на гимнастиката "Първи контакт".

Усещане, допир, общуване - това са основни потребности на всяко новородено, чийто сетивни органи са в непрестанно развитие особено през първите шест месеца от живота му. Затова по време на гимнастиката "Първи контакт" бебенцата са голи - чрез най-големия орган в човешкото тяло (кожата) те се учат да използват и да се доверяват на едно от петте си основни сетива - осезанието, което ще им е необходимо през целия живот за да възприемат реално света около тях. 

Когато бебето е голо, то се движи свободно и активно, и нищо не му пречи да изпробва света около себе си. Колкото повече място има новороденото, толкова повече се движи, а когато е поставено на удобна повърхност, то има безброй възможности. По този начин бебетата се учат не само да познават различните материи и собственото си тяло и нужди, а и развиват уменията си за общуване в група. Майката наблюдава детето си, следи смяната на настроенията му, редуването на състоянията на активно движение с покой. Също така е важно и двете части на тялото на бебето да се раздвижват и натоварват по равно, както и да се изпробват равномерно сетивата му от ляво и от дясно. Родителят се опитва да поддържа визуален контакт с детето си и да му говори за нещата, които се случват около него. Човек, на когото има доверие, може да подкрепи бебето в неговото развитие много по-добре и от най-новата играчка, постижение на техниката и технологията. А доверието между родителя и детето се изгражда от първия ден и е плод на непрестанния контакт между тях.

Ето какво казват родителите:

София Тилова, майка на Матей: "За нас голата бебешка гимнастика беше едно приятно и полезно занимание. Тя ми даде възможност да се срещам с майки с деца във възраст, близка до тази на моето дете, и съответно с подобни вълнения и въпроси, и също така беше още един забавен начин да се ангажирам с развитието на неговите двигателни и познавателни способности. Моментът със социализирането в тази интензивна и толкова важна първа годинка също беше много важен и за двама ни. Мисля че упражненията имаха благоприятен ефект върху развитието на моя син или поне със сигурност това за него беше един изключителен момент на гола наслада - без досадните пелени и дрехи Smile."
 
Лина Жужу, майка на Калоян: "Гимнастиката подпомага физическото развитие на бебето. Дава идеи как да го стимулираме да учи нови движения и игри. Подпомага общуването на бебето с други бебета чрез пряк контакт. Бебето се учи от другите бебета, което е прекрасно. За майката това е един приятен начин за обмяна на опит с други майки."
 
Любомира Лилова, майка на Ива: "Мисля, че смисълът беше, че се събираме с бебчетата - социална среда и контакт за нас също така, в период, в който седенето сами ни бе дошло малко в повече. Повечето от упражненията в "Първи контакт" са съвсем естествени и човек абсолютно инстинктивно започва да ги прави с бебето си когато му дойде времето за това, но за мен беше приятно да се виждаме. Обмяната на опит между нас беше важна, защото когато се виждахме си говорехме кой, какво и как прави с бебето си и когато ти е първо дете мисля, че това е полезно."

За повече информация, можете да прочетете статията на: http://www.estestveno.com/node/1773 и да посетите блога на водещата: http://eligrane.wordpress.com/

За записвания: kursove@estestveno.com, Ели Грънчарова, тел. 0886 301115, email:purvi.contact@gmail.com

Място на провеждане на заниманията: Център, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 29, "Кошерчето".