Арт ателие „Мама и дете” - за бременни и майки с деца от 0-2г.

 Какво да очаквате от груповите срещи?

 

 Срещите в ателието имат за цел чрез различните изкуства и лични преживявания да въздействат стимулиращо и позитивно върху взаимоотношенията между майката и детето. Рисуването, движенията, музиката са изразни средства, които са много близо до децата и лесно разбираеми от тях, а когато те се използват/творят заедно с мама, става още по-интересно и забавно.

Идеята на една такава група е чрез различните изкуства (рисуване, моделиране, театър, танц, музика…) бременната жена/майката с дете да се освободи от напрежението и отрицателните емоции, които всички ние преживяваме и натрупваме в ежедневието си; да сподели и изрази позитивните преживявания, които съпровождат живота й; да се себеизрази по един нов, нестандартен и интересен начин; да покаже на своето бебе/дете  емоционалността си, личните си умения и качества. Изкуството ще помогне те да бъдат разбрани и отразени от бебето/детето.

Грижата за емоционалния комфорт на майката е изключително важен за спокойствито и емоционалните преживявания на детето. Когато майката е емоционално уравновесена и живее в относителна хармония със себе си, тя ще учи и децата си на това, съзнателно или не......

Групата е пространство, в което бременната жена/майката и нейното дете ще имат възможност да рисуват (макар те да не са художници), ще могат да влизат в различни роли (макар да не са актьори), ще могат да танцуват (макар да не са танцьори)....ще могат да правят неща, които никога не са подозирали, че могат, ще усетят неща, които никога не са усещали...и най-важното е, че ще могат да споделят тези преживявания със своето дете. Групата дава възможност да се споделят всички успехи, постижения, проблеми, съмнения, които майката преживява в процеса на очакване и отглеждане на детето си. В групата е разрешено всеки да бъде толкова емоционален, колкото му се иска, може да казва това, което мисли, може да действа така, както повелява емоцията му в момента, може да бъде слаб или силен, може да бъде различен.

Кога, колко, как
Заниманията започват от 4 февруари и се провеждат веднъж месечно - всяка първа събота от месеца, от 10:00 до 12:00ч.

Цена: 10 лв за едно посещение

Участници: бременни, майки с деца (а защо не и татковци, баби, дядовци, бавачки)

Теми

Темата на семинара ще бъде заявена предварително. На всяка среща ще уточняваме темата за следващия път. Приемаме и заявки за други теми, които са важни за участниците.


На срещите ще дискутираме по темата; ще използваме средствата на изкуството, за да изразим своите преживявания по темата; ще получим кратък текст по темата, написан предварително от водещите, върху който може да се размишлява вкъщи.

Темата на 12 май е: "Творчески подходи за справяне с "проблемното" поведение на децата"

Примерни теми:

1.    Етапи в детското развитие
2.    Детските страхове
3.    Агресията при децата в ранна възраст (произход,превенция,справяне)
4.    Емоциоанална интелигентност – същност на понятието, етапи, развитие
5.    ”Лошите думи” – поява,поведение,справяне
6.    Емоционалната близост между майка-дете-баща
7.    Сънят на децата
8.    Модели на поведение в ранна детска възраст
9.    Креативни подходи за справяне с „проблемно” поведение
10.  Трудностите и радостите във взаимоотношенията ни с децата (свързани и взаимнозависими)

 

За  водещите:

Анета Атанасова е майка на две дъщери (на 14 и на 2 г.). Тя е психолог, преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски”. Има дългогодишен опит от работа с деца и родители и групи за деца и майки с деца.
Тел.: 0896 89 22  48    any.atanasova@gmail.com

Руслана Анастасова е майка на две момчета (Анастас на 5г. и Самуил на почти 4г.). Тя е социален работник, употребяващ Арт техники за работа с деца и възрастни. Завършила е Софийския университет “Св.Климент Охридски” и към момента се обучава в програма”Музико и арттерапевтични подходи в психотерапията” към БАМ. Има почти десет годишен опит в индивидуалната и групова работа  с деца.
Тел: 0888677305      ruslana_lana@abv.bg
 

Записвания: молим да заявите желанието си да участвате чрез мейл до водещите.