Световна седмица на раждането 15-22 Май 2011

"Правото да родиш където, с когото и както искаш"

Темата на Севтовната седмица на раждането тази година е свързана с правата на жената да избира обстоятелствата около своето раждане и със зачитането на личната свобода на родилката. Сдружение "Естествено", заедно с група "Родилница", отбелязва Седмицата на Раждането с редица събития, които целят да привлекат вниманието към необходимостта от уважение във всеки един аспект, свързан с процеса на раждане и самата родилка.

Програма на седмицата

София

15.05.2011г.  Неделя
18.30 - Йога студио Янтра (ул. Незабравка 33)
Прожекция на филма Birth as a Human Right Issue. Изключително красив филм, засягащ и правото и свободата на избор по отношение на раждането. Дискусия по филма.

16.05.2011 Понеделник
18.30 - Офисът на Естествено (ул. Тодор Стоянов 27)
Практически семинар за алтернативно обезболяване и ролята на дулата по време на раждане. Реалните възможности в българските болници. Водещи: Ива Драганова, Елена Кръстева, Кристина Мартинова

17.05.2011 Вторник
Сайтът на Естествено. 
Разкажете ни за медицински специалисти, които зачетоха правото ви на избор по време на раждането. В края на седмицата ще съберем разказите и ще ги изпратим до съответните медицински заведения. Чрез тази инициатива искаме да изразим благодарност към медицинските лица за зачетени наши права в толкова специален момент като раждането. Също така, да им покажем колко важно всъщност е било някое тяхно действие за запазването на добър спомен от раждането ни. Всеки от нас може да потърси в спомените си и да намери нещо, за което да благодари. Нека им подадем тази обратна връзка, за да разберат колко е важно за нас да се съобразяват с нуждите ни. Попълнете тази благодарствена бланка и ни я изпратете на: info@estestveno.com

18.05.2011 Сряда
18.00 – Център Съвременни Родители (ул. Русалийски проход 15-17, вх.3, ет.3)
Практически семинар на тема: "Ролята на партньора по време на раждането – дишане и немедикаментозни техники за обезболяване". Водещи: Петя Лечева и Надежда Ножарова

19.05.2011 Четвъртък
18.00 – Йога студио Янтра (ул. „Незабравка” 33).
Креативна група на тема "Моето раждане" за бременни и майки с деца от 0 до 2 години. На тази група ще погледнем към своето бъдещо или минало раждане по един по-различен начин. Ще можем да споделим това, което ни е харесало/не ни е харесало; своите мечти и спомени; ще изразим преживяванията и чувствата си чрез рисуване. Елате, за да поговорим и рисуваме заедно за своето раждане! Тъй като местата са ограничени, моля записвайте се на: any.atanasova@gmail.com.

20.05.2011 Петък 
18.00 - „Университетска” 7 (квартал Лозенец, над пазар „Римската стена”)
"Запознай се с дулата" - каним ви на среща с жените, които могат да помогнат на вашето раждане да мине максимално леко, бързо и красиво. Запознайте се с дулите, които са обучени да бъдат на ваше разположение преди и по време на раждането. 
На тази среща ще получите ценна информация за предимствата на раждането с дула и за болниците, които подкрепят тази алтернатива. Ще можете да се запознаете лично с всяка от дулите, да зададете въпросите, които ви вълнуват, и да хапнете вкусна храна, приготвена от тях.
Ще се радваме да доведете семействата си, за да празнуваме завръщането на една важна професия в българските родилни домове.


22.05.2011 Неделя
11.00 - Борисова градина, Хепънинг "Раждането - право на избор"

Варна

15.05.2011г.  Неделя
11:00ч. – 13:00ч., Културно-просветен център „Начало” – ул.Г.С.Раковски 4 (срещу община Варна), такса за участие 2 лв
1.    Лекция „Значение на раждането за последващия живот на човека” – водещ  Диана Димитрова, Медицински колеж Варна.
2.    Прожектиране на филма “Birth as a Human Right Issue” - изключително красив филм, засягащ и правото и свободата на избор по отношение на раждането.
3.    Дискусия

18.05.2011г.  Сряда
17:30ч. – 19:30ч., ЦДГ „Слънчо” – ул. Юрий Венелин 5 (зад McDrive), такса за участие 2 лв
1.    Успешни родилни практики – водещ Мария Христова-Мариша, Сдружение „Естествено”
2.    Дулата, като помощник при раждането. Роля и възможности в България – водещ Мария Христова-Мариша, Сдружение „Естествено”
3.    Демонстрация на традиционните техники  в помощ на раждането . Татковците са добре дошли. Двойките ще имат възможност да изпробват различни техники за комфорт и естествено подпомагане на раждането. Водещ: Галина Стамболиева, група "Родилница".

20.05.2011г. Петък
17:00ч. – 20:00ч., ЦДГ „Слънчо” – ул. Юрий Венелин 5 (зад МcDrive), такса за участие 2 лв
1.    Шестте здравословни практики при раждане – водещ Милена Дянкова, група "Родилница"
2.    Творческа работилница „Моето раждане” – Ивелина Кръстева, психолог.  Ще поговорим за доказано полезните практики при раждането. Ще Ви насърчим да погледнете на раждането по нетрадиционен начин, да създадете своята визия за него и... да се изненадате. За предварителни записванията на milena.ld@gmail.com и тел.: 0888 864 973.

Бургас

17.05.2011г. Вторник
10:00 - 12:00, Младежки Културен Център, ул. "Гладстон" 47.
Училище за родители " МАМА"- БУРГАС организира среща с изключителния специалист акушер - гинеколог д-р Антонио Душепеев, Началник Родилно отделение към МБАЛ - АД - Бургас

Уважаеми дами, ще ви ОЧАКВАМЕ, за да споделите за опита, страховете и преживяванията на Вашето раждане и Вашите ОЧАКВАНИЯ за различни и непознати на българката начини и места на раждане, за избора на различни пози по време на 1-ва и 2-ра фаза на раждане, за въздействието на раждането върху личността и живота на бебето и др.

Програмата продължава да се попълва. Очакваме включване от други организации и градове. Следете www.estestveno.com и www.rodilnitza.com