Курс за бременни "Всичко за активното раждане"

Бременността и раждането са неповторими изживявания за всяка жена. Те могат да й дадат невероятна сила, увереност и вдъхновение заради това, че е способна да създаде нов живот. Този курс ще ви помогне да познавате и разбирате по-добре физическата, психическата и емоционалната същност на бременността и раждането и да бъдете максимално в съзвучие с природата, която е създала такъв съвършен механизъм за даване на нов живот.
Курсът е подходящ както за бременни жени, които за първи път ще стават майки, така и за жени, които вече са раждали, но искат да научат повече за активното раждане и защо то е най-доброто за майката и бебето.  
Курсът започва на 26 март и продължава 6 седмици, като срещите са понеделник и сряда от 18.30.

> Записване

> Програма

> Водещи

> Отзиви за курса

 

> Записване

Курсът ще започне на 26 март 2012 и ще продължи до 2 май 2012. Лекциите ще се провеждат всеки понеделник и сряда от 18.30 до 20.00ч. Първата лекция на 26 март започва в 18ч.

Адресът е: кв. "Изток', ул. "Тодор Стоянов", №27, ет.3, ап.11. (Намира се на ъгъла с ул. "Тинтява", като на практика сградата е на самата "Тинтява". Подробна карта може да видите тук.

Цената на курса е 160 лв. Присъствие на таткото или друг придружител по ваш избор е включено в цената. Моля посочете дали ще има придружител с вас. Плащането е на място на първата лекция.
Възможно е и записване за отделни лекции, които конкретно ви интересуват. Цената на единична лекция е 20 лв.

За повече информация и записване пишете на kursove@estestveno.com

> Програма:

26 март 2012 (понеделник)
18:00-18:30 Начало, представяне
18:30-20:00 Лекция 1. Във форма за двама
Има ли значение храненето и доколко. Храни, на които да наблягаме и такива, които да избягваме. Превенция на анемия, гестационен диабет, преекламсия. Храни, които поддържат функциите на плацентата, и как да поддържаме еластичността на тъканите по естествен начин. Движение и упражнения за добра кондиция. Можем ли да повлияем на заеманата от бебето позиция и как. Какво да правим, ако бебето е със седалищно или постериорно предлежание.
Водещ: Донка Дечева

28 март 2012 (сряда)

18:30-20:00 Въпроси и отговори за раждането
Ще имате възможност да зададете всички въпроси, които ви вълнуват. Дискусията се води от Благовеста Костова – практикуваща акушерка с над 30-годишен стаж.
 
2 април 2012 (понеделник)

18:30-20:00 Лекция 2. Раждането започва
Физиология и нормален ход на първата фаза. Значение на движението, смяната на позите, храненето и напитките. Механизми на въздействие върху процеса. Болничните интервенции (окситоцин, системи, обезболяващи, продължително фетално мониториране и др.), ситуации, в които се налагат, и вредата от рутинното им приложение.
Водещи: Елена Кръстева
4 април 2012 (сряда)
18:30-20:00 Лекция 3. Транзиция и втора фаза
Пик на болката - как да си помогнем. Когато раждането не напредва достатъчно - причини и евентуални решения. Окситоцинът и как да го стимулираме по естествен начин. Епидуралната упойка и какво общо има тя с едно активно естествено раждане. Ендорфини и катехоламини и защо не трябва да се намесваме в естественото им отделяне. "Rest and be thankful” или защо понякога при пълно разкритие контракциите спират. Има ли най-удобна поза за раждане. Начини и средства, за да избегнем разкъсвания и има ли алтернативи епизиотомията.
Водещи: Кристина Мартинова

9 април 2012 (понеделник)

18:30-20:00 Лекция 4. Бебето е тук!
Естествено отделяне на плацентата vs. aктивен мениджмънт на третата фаза. Първите глътки въздух и как отложеното клампиране на пъпната връв се отразява благоприятно на бебето. Какво казват последните изследвания по въпроса. Вълшебният първи контакт - защо новороденото НЕ трябва да се отделя от майката. Първият час след раждането - поведенчески ефект на хормоните, етологична и бактериологична перспектива, начало на кърменето.
Водещи: Кристина Мартинова

11 април 2012 (сряда)
18:30-20:00 Прожекция на филма "Нежното раждане"
Eдин филм, който ни показва най-доброто от световните практики на естественото раждане - раждане във вода, вагинално раждане след секцио, раждане в различни пози, с присъствието на братя/сестри, емоциите на бащата, раждане вкъщи или в родилен център, както и вокализации и ефективни техники за справяне с болката. Дискусия след филма.
Прожекция на филма за кърменето - Breast is best
18 април 2012 (сряда)
18:30-20:00 Лекция 5. Да наредим пъзела
Да превърнем раждането в позитивна опитност, да изясним за себе си какви са очакванията ни, какво и как ще приложим. Смисълът от план за раждане. Партньорът и ролята му. Как да изберем място за раждане. Избор на екип. Комуникация с болничния персонал. 
Водещ: Кристина Мартинова


23 април 2012 (понеделник)
18:30-20:00 Лекция 6. Раждане без страх и болка 
Алтернативно немедикаментозно обезболяване чрез подкрепа, движение, смяна на позите, масаж, вода, акупресура, музика, лека и дълбока релаксация. Концентрация на вниманието или техника на разсейване. Effleurage или натиск. Цветя, дъги и сатенени панделки и какво общо има това с обезболяването. Ролята на дулата по време на раждането като източник на емоционална и физическа подкрепа.
Водещи: Дулите обучени от Дона Интърнешънъл

2 май 2012 (сряда)
18:30-20:00 Лекция 7. Когато се налага секцио
 Абсолютни и относителни показания за секцио. Предимства и рискове. Превенция - доколко зависи от нас. Протичане на операцията - как да направим оперативното раждане по-нормално. Възстановяване. Кърмене след секцио. Вагинално раждане след секцио.
Водещ: Елена Кръстева

7 май 2012 (понеделник)
18:30-20:00 Лекция 8. Реформиране на концепцията за раждането
Как матката може да „побелее“ от страх и защо по отношение на раждането страхът е „страшен“. Симпатична нервна система, отражението й върху матката и възникването на болката по време на раждане. Срамът и вината. Да анализираме чувствата и вярванията си по отношение на раждането и да проправим пътечка за леко естествено раждане без страх, вина и срам. Дискусия.
Водещ: Елена Кръстева
14 май 2012 (понеделник)
18:30-20:00 Лекция 9. Вашето ново семейство
От какво се нуждаят майката и бебето в първите седмици. Кърменето. Нежен подход по отношение на спането и режима. Привързано родителство.
Водещ: Елена Кръстева


> Водещи:
Бояна Петкова, лекар. Завършила Медицински университет Шарите, Берлин. Работи в Клиника по Пулмология с интензивен сектор на Университетската детска болница, София. Особени интереси в областта на педиатрията, АГ и анестезиологията, както и нетрадиционната медицина. Стажове по акушерство и гинекология в България и Германия, личен опит с различни подходи във воденето на естествено и активно раждане. Майка на Михаела (3 г).
Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено". Психолог, семеен психотерапевт, дългогодишна работа в различни страни от Европа и Латинска Америка с проективен тест на личността за деца. Сертифициран консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене". Преминала практическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, рповедено от Дебра Паскали-Бонаро. Сертифициран класически Хомеопат от Лондонския Кралски Колеж по класическа хомеопатия.  Майка на Емануил (3,7 г.) и на Теодор (1,3 г.), личен опит с естествено раждане след секцио, кърмене и привързано родителство.
Ивета Драганова, една от основателките и най-активните членове на "Естествено", майка на Ради (9 г.) и Дани (4,7 г.). Сертифициран консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене". Преминала практическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, проведено от Дебра Паскали-Бонаро. Притежава солиден опит в консултирането и оказването на подкрепа за кърменето на настоящи и бъдещи майки.  Задълбочен интерес към всичко, свързано с храненето и здравните въпроси, богат опит в привързаното родителство.
Благовеста Костова, акушерка с 30-годишен стаж. Напълно отдадена е на професията си, уважава природните закони и насърчава бъдещите майки да раждат естествено. Участник в международни конференции за акушерството и раждането. Работи в болница "Хигия", гр. Пазарджик.
Донка Дечева, член на сдружение "Естествено", последовател на идеята за привързаното родителство. Икономист по професия. Привърженик на Педагогическата школа на захранване, опит при захранване с алергии. Майка на Кристиян (2 год.), роден и отглеждан естествено. Завършила практическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, проведено от Дебра Паскали-Бонаро. В процес на обучение за консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене".

Кристина Мартинова, член на сдружение "Естествено", задълбочено се интересува от темата за цезаровото сечение, превенцията му и вагинално раждане след секцио (VBAC). Работи по откриването на клон на ICAN (nternational Cesarean Awareness Network) в България. Сертифициран консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене". Преминала пактическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, рповедено от Дебра Паскали-Бонаро. Страстен привърженик на привързаното родителство. Майка на Борис (3 г), роден със секцио.

 > Отзиви от курса

  • Научих много подробности, които ми се губеха между първите контракции и финалните напъни. Жената може да има много повече контрол и инициатива, отколкото предполагах. Хареса ми домашната обстановка, в която можеш да се отпуснеш.
  • Курсът по-скоро потвърди това, които инстинктивно съм усещала за раждането.
  • Потвърди схващането ми, че раждането е естествен процес и природата си знае работата. Помогна ми да разбера биологичната част. Страхотни сте! Много приятни, отворени и информирани.
  • Към курса подходих водена от нуждата да повярвам в силата на тялото си и в способността си да родя без интервенции. Вече съм по-уверена, това беше важно за мен.
  • Много съм доволна от курса като цяло. Научих доста неща, които ме накараха да се замисля върху правата, които имам като раждаща и бих могла да си търся.
  • Промени желанието ми за асистирано раждане с епидурална упойка. Научих нови неща за бременността, раждането и отглеждането на детето.
  • За мен курсът беше изключително полезен, отговори на всичките ми въпроси и ми «нареди пъзела» относно раждането.
  • Бях чела доста по въпроса, но това, което ми липсваше е среща с хора, които са преживели естествени раждания. Благодаря за цялата информация и опита, който споделихте с нас!

Снимки от курсовете можете да разгледате тук.