варварското отделяне на бебето от майката при секцио

Делфин
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 36 седмици. Offline
Член от: 04/05/2012

 
Доколкото чета в нета, само у нас се практикува варварското отделяне на бебето в първите му часове, противно на желанието на майката, тъй като "такова било правилото".
Раждах преди девет години в Шейново със секцио, и сега водя усилени преговори за нормално раждане, но вероятно няма да стане. В Шейново потресаващото за мен беше, че не ми дадоха бебето  през целия ден, следващ операцията, въпреки че станах още рано сутринта, само и само да не съм в реанимация и да съм с бебето. След цял ден отделени, защото "такова било правилото и трябвало да си почина" ми позволиха да се кача в стаята, където го държаха, имаше засъхнала сълзичка, гушках го права цял час пред една печка, на молбата ми да го накърмя ми казаха, че не може, и изобщо, накрая получих кръвоизлив от седенето права, и всичкото това беше, ЗА ДА СЪМ СИ ПОЧИНЕЛА! А си представям пък какво е за бебетата без майките им в първите им часове...това отделяне и бутането на шише с АМ ми докараха цяла седмица неуспешни опити да кърмя. Едва у нас успяхме да се закърмим. Да не говорим пък за даването на бебетата на три часа и взимането им после, без да се отчита дали майката не желае да са заедно. Тези неща ме накараха, въпреки добрите специалисти в Шейново, този път да не раждам там. Насочих се към Майчин дом, там не давали бебетата, когато те си решат, но пък остава правилото за отнемане на бебето първите 24 часа.
Не искам пак да изживея този ужас! Има ли в София болница, в която това не се практикува? Разбира се, в случай, че състоянието на майката го позволява.
 

ani089
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 31 седмици. Offline
Член от: 12/06/2012
Здрасти, аз родих в Токуда и

Здрасти, аз родих в Токуда и там бебенцата бяха при нас почти през цялото време. Идваха да ги взимат само за смяна на памперсите и през нощта- към 22 часа. Иначе аз родих със секцио към 18 часа и видях бебо на другата сутрин, защото бях с пълна упойка и почти през цялата нощ спах. Събудих се само за малко, но бях изключително неадекватна..предполагам, че ако го бях поискала щяха да ми го донесат, но...
 

elenapsi
elenapsi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 6 седмици 41 мин.. Offline
Член от: 09/03/2009
Отдавна е доказано, че

Отдавна е доказано, че правилото не трябва да е такова.
Шейново с тази непроменяема нефункционална система отдавна не е опция за съзнателните родители, за които приоритет е да са с бебето си след раждането.
Мястото на бебета е при майките им и имаме право да си ги искаме и получим, при условие че сме в състояние и бебенцето е добре.
Има болници, в които и след секцио, бебето остава при майката и не се разделят повече. А докато трае операцията, е гушнато от бащата. После заедно посрещат мама и остават заедно. Кърменето тръгва лесно, бебето и майката се чувстват прекрасно.
Има неоспорими изследвания за ползите от НЕ разделянето на бебето и майката след раждането. Имаме и правото да изискваме бебето да е при нас.
За повече информация за ползите от НЕ разделянето: http://firstcontact.rodilnitza.com/
 

Eli
Eli's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 22 седмици. Offline
Член от: 26/04/2010
Позакъсняла съм с този

Позакъсняла съм с този отговор, но все пак:
В София не знам как е конкретно по този параграф, но мога да ти кажа че аз отидох в пазарджишка болница защото софийските не ме устройваха (от София съм) :) Там ми дадоха бебето ВЕДНАГА след като се роди и беше при мен през цялото време, ден и нощ, само два пъти на ден я вземаха за няколко минути за "тоалет" - през това време май са я къпали, което аз не желаех, но бях забрвила да им кажа. Мисълта ми беше, да не се страхуваш да разгледаш и други градове ако възможностите в София не те устройват - България е малка и пътуването не е невъзможно.