Раждането в Европа - годишна среща на Мрежата от асоциации посветени на раждането - Виена, 2012

 

За пореден път се отбелязва годишната среща на Европейската мрежа от асоциации посветени на раждането (ENCA - European Network of Childbirth Associations), във Виена, Австрия. На срещата присъстваше и нашето сдружение, което е член на Мрежата от 3 години, а тази година беше представлявано от Елена Кръстева и Ива Драганова.

Тази година на срещата присъстваха представители от 16 държави: Австрия, Босна, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Холандия, Унгария, Чехия, Швеция. Също така, получихме докладите и статистиките на Италия, Словения, Португалия.

През тези три дни на необичайна горещина във Виена организациите от цяла Европа, които имаме за фокус раждането с минимална намеса и намаляване на интервенциите, споделяхме информация и обменяхме опит относно положението във всяка страна - предизвикателства, трудности, успехи.

Обсъдихме прогреса на всяка страна през изминалата година, както и статистиките свързани с раждането, наблягайки на добрите практики, на необходимостта от организации посветени на раждането и от конкретни кампании.

Докладът за България на сдружение "Естествено" можете да видите тук. Също така, представяме ви най-важното от докладите на всички държави-участнички.

Снимки можете да разгледате тук.

 

Световна седмица на уважение към раждането 2013

За 2013 година Световната седмица на уважение към раждането ще бъде чествана от 20 до 27 май. От предложените теми за седмицата, беше избрана:

"Don’t disturb! The right for undisturbed pregnancy and birth. The right for every woman to be attended by a midwife."

"Не безпокойте! Правото на необезпокоявана бременност и раждане. Правото на всяка жена да бъде обгрижвана от акушерка"

По традиция всяка година на срещата на Мрежата се задава темата на Световната седмица на раждането. Всяка страна е свободна да преведе заглавието както сметне за най-адекватно в конкретния си контекст и да наблегне на един или друг аспект в зависимост от нуждите на движението за естествено раждане в страната.


Родилен център "Von Anfang an"

Най-вълнуващото преживяване несъмнено беше посещението на един родилен център във Виена “Von Anfang an“, който работи според модела на “Freestanding Birth Centers”- независими родилни центрове, широко разпорстранени в Германия и във Великобритания през последните десетилетия. Виенският родилен център отваря преди 3 години с екип от 4 акушерки, които разкриха пред очите ни един удивителен начин на работа - зачитане на решенията на всяка жена, уважаване на нуждите на майка и бебе, вземане предвид на ритъма на всяко раждане, и най-вече - изумителните резултати и статистики. Повече подробности за посещението в родилния център можете да прочетете тук.