Там където раждането е красиво - родилен център "von Anfang an", Виена

Елена Кръстева

По време на посещението си на двадесетата среща на европейските организации (ENCA - European Network of Childbirth Associations), посветени на раждането, през април 2012г. във Виена, имах удоволствието да гостувам на един родилен център и да се запозная с неговата история и начин на функциониране.

Von Anfang an“ (в превод "От самото начало") работи според модела на “Freestanding Birth Centers”- независими родилни центрове, широко разпространени в Германия и във Великобритания през последните десетилетия. Виенският родилен център отваря преди 3 години с екип от 4 акушерки. Тези жени наемат помещение в офис сграда, за да няма проблем с шумовете и съседите. Парите, които влагат, очакват да им се възвърнат в края на тази година.

Мястото е боядисано в топли цветове - жълто, оранжево, червено. Състои се от стая със спалня, снабдена с всички необходими неща за естествено активно раждане - стол за раждане, топка, мивка скрита в гардероб; стая за водно раждане с вана и спалня; кухня, баня и зала за срещи и семинари. Най-удивителното от всичко е начинът, по който акушерките вършат работата си - подход на ненамеса в естествения процес, зачитане на решенията на всяка жена, уважаване на нуждите на майка и бебе, вземане предвид на ритъма на всяко раждане. А резултатите и статистиките си струва да се погледнат.

За 2 години и половина в центъра са се случили 150 раждания. 15 жени (10%) се е наложило да отидат в болница преди или след раждането, а 7 (5%) от тях са родили чрез секцио.

Акушерката Ротрауд Зейлингер ни разведе из центъра и отговори любезно на всичките ни въпроси. За 20-годишната си практика този медицински професионалист няма направена нито една епизиотомия. На въпроса ни кога би направила такава, отговори: "Единствено, ако е застрашено бебето".

Ваната е с наситен червен цвят, досещате се защо. За да е по-естетично, за да не се плашат татковците. Попитахме Ротрауд как успява да прецени дали няма опасност от кръвоизлив и тя сподели тайната си: следи металната запушалка на ваната - докато я вижда, значи всичко е наред.

До ваната има удобна спалня, на която майката, таткото и бебето могат да си легнат и починат след раждането. Бебето се преглежда дискретно там, няма причина да се отделя от мама.

Дискретният подход личи и по мебелировката. Обзавеждането е уютно, домашно, спретнато. Мивката с дезинфекциращите препарати е скрита в гардероб, а всички необходими медикаменти и инструменти са грижливо подредени в красив скрин. Всичко е направено с мисъл за раждащата жена - да се чувства комфортно, едновременно обгрижвана и оставяна на собствения си ритъм. Обстановката напомня на подреден и спретнат дом. Нищо не намеква за болнична атмосфера - припомняме си, че раждането не е болест и раждащата жена не е болна.

Да родиш в това място и да получиш този тип медицинска грижа струва 1400 евро - абсолютно допустима такса за стандарта на живот в Австрия. Майките остават до 24 часа в центъра, като в повечето случаи след 3-4 часа си тръгват.

Питам се какво значи да отидеш на едно уютно и приятно място, да бъдеш оставена да раждаш спокойно, според собствения си ритъм, без излишни вмешателства, да прегърнеш бебето си веднага след раждането и да не се разделиш с него, да прегърнеш и мъжа си, да си полежите заедно, отпочивайки и наслаждавайки се на този толкова важен момент, и след няколко часа да си отидеш спокойна и щастлива вкъщи с новопридобитите съкровища - едно жизнено и здраво бебе и едно усещане за пълноценност, способност и женска реализирана сила. И всичкото това - на фона на непрекъснатата адекватна и дискретна медицинска грижа на персонала.

Опитвам се да си го представя, не знам какво значи. Но си го пожелавам - на мен и на бъдещите майки в България.

Снимки от центъра можете да видите тук.