Курс за родители "Родителство в хармония с природата"

 

Има само едно нещо, от което бебето наистина се нуждае – от нас, родителите. От нашата топлина, внимание, любов. Курсът, който започва на 14 април, ще ви подготви за съжителството с малкото човече, ще ви помогне да повярвате в себе си и интуицията си и ще ви предпази от някои грешки, които често се допускат.

Противоречивите препоръки за отглеждането на децата, които ни заливат от всички страни, често ни пречат да се концентрираме върху нуждите на собственото ни бебе и сигналите, които ни подава. Този курс ще ви подготви за съжителството с малкото човече, ще ви помогне да повярвате в себе си и интуицията си и ще ви предпази от някои грешки, които често се допускат.

Курсът ще започне на 14 април 2013г. 

> Записване

> Програма

> Водещи

> Отзиви за курса

> Снимки

 

> Записване:

Курсът ще започне на 14 април 2013 и ще продължи 5 недели до 18 май 2013. Лекциите ще се провеждат всяка неделя от 10:30 до 14:00.

Адресът е: Център, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 29, "Кошерчето".

Цената на курса е 200 лв. Присъствие на таткото или друг придружител по ваш избор е включено в цената.

За тези, които запишат и курса "Всичко за активното раждане", който започва на 13 април, цената за двата курса е общо 320лв.

За повече информация и записване пишете на kursove@estestveno.com. Моля посочете дали ще има придружител с вас. Плащането е на място на първата лекция..

 

> Програма:

Ден 1 - 14 април 2013 (неделя)

10:30 - 12:00 Лекция 1. Началото на родителството

Важността на първия контакт. Първите дни с бебето - какво трябва да подготвим и какво не ни трябва. Петте елемента на привързаното родителство и защо са важни. Съвместен сън. Плачът на бебето. Възможно ли е да се разглези бебе. Първите практически проблеми – ужас! моето бебе не е като в книгите. Трикове за заспиване и утешаване. Следродилната депресия - защо се случва и как да се справим.

Водещ: Елена Кръстева

12:00 - 12:30 Почивка

12:30 - 14:00 Лекция 2. Нежна грижа от самото начало

Всичко, което трябва да знаем, за да се грижим за бебето по най-щадящия начин. Как да се грижим за кожата на новороденото, необходима ли е бебешка козметика и каква. Как да превърнем къпането в удоволствие. Грижа за интимните места и за пъпчето. Как да обличаме бебето вкъщи и навън. Важността на редовните разходки, закаляване. Гимнастика и масаж – демонстрация. Няколко думи за бебешкото плуване. За хигиената в дома ни, опасно ли е да каним гости, бебе и домашен любимец.

Водещ: Мирослава Филипова

 

Ден 2 - 21 април 2013 (неделя)

10:30 - 12:00 Лекция 3. Педагогическо захранване

Какво означава да захраниш педагогически. Възпитателните аспекти на захранването. Кога да започнем и по какъв начин. Кои продукти са подходящи за бебето и кои да избягваме. Качествата на отделните продукти. Късно захранване по схема, примерни схеми за захранване. Захранване на деца с алергии.

Водещ: Донка Дечева

12:00 - 12:30 Почивка

12:30 - 14:00 Лекция 4. Алтернативи на памперсите 

Защо си струва да се замислим за алтернативи на памперсите. Предимства и недостатъци на различните видове и модели пелени за многократна употреба. Практически аспекти на отглеждането на бебето с пелени – колко броя са необходими, как да се грижим за тях, пране и др. Естествена бебешка хигиена. Ранното и късното приучване към гърне.

Водещ: Донка Дечева 

 

Ден 3 - 28 април 2013 (неделя) 

14:00 - 15:30 Лекция 5. Кърменето – естественият старт

Кърмата като идеалната храна - характеристики, съдържание, ползи. Мениджмънт на кърменето - режим и честота, какво означава "на поискване" и кое го обуславя. Норми и положителни показатели. Важността на правилното поставяне на гърдата. Пози. "Ексклузивно" кърмене и защо. Различните етапи в развитието на детето и как се променя поведението му на гърдата, кризи на растежа. Кърмене навън. Съвместен сън и кърмене. Кърмене и биберон-залъгалка. Проблеми и решения.

Водещ: Таня Лисичкова

5 май 2013 (неделя)

няма лекции

 

4 ден - 12 май 2013 (неделя)

10:30 - 12:00 Лекция 6. Вашият живот с бебето

Как да включим бебето в живота си и да го направим по-лесен, по-забавен и по-пълноценен. Бебето и ежедневните ни дейности. Как да съчетаем отглеждането на бебе с други ангажименти. С какво да играе бебето. Идеи как да си направим играчки с подръчни средства. Идеи за игри и занимания за най-малките.

Водещ: Мирослава Филипова

12:00 - 12:30 Почивка

12:30 - 14:00 Лекция 7. Носене на бебето – наука и изкуство

Защо носенето на бебето е важно за неговото развитие. Различни видове и модели слингове – предимства и недостатъци. Начини на връзване, различни положения на бебето в слинга. Често срещани грешки при носенето на бебето. Практическо обучение по носене на слинг.

Водещ: Ели Хинова

 

Ден 5 - 19 май 2013 (събота)

10:30-12:00 Лекция 8. Да растем здрави!

Как да се справим с често срещаните проблеми и неразположения при бебето – жълтеница, колики, никнене на зъбки, повръщане, запек, диария, реакции към храни, подсичане, секрети от очите, секрети в нослето, съмнения за рахит, висока температура, настинка и др. Кога да търсим лекар - тревожни признаци. Информация за различните периоди в развитието на бебето и кога трябва или не трябва да се притесняваме.

Водещ: д-р Бояна Петкова

12:00 - 12:30 Почивка

12:30 - 14:00 Лекция 9. Ваксините

Бебето и лекарят – избор на педиатър, профилактични прегледи, витамин Д, ваксини.

Водещ: д-р Бояна Петкова


> Водещи:

Бояна Петкова, лекар. Завършила Медицински университет Шарите, Берлин. Работи в Клиника по Пулмология с интензивен сектор на Университетската детска болница, София. Особени интереси в областта на педиатрията, АГ и анестезиологията, както и нетрадиционната медицина. Майка на Михаела (4 год.) и Мери, която живее на небето.

Елена Кръстева, психолог, специалност семейна терапия, дългогодишна работа в различни страни от Европа и Латинска Америка с проективен тест на личността за деца. Сертифициран класически Хомеопат от Лондонския Кралски Колеж по класическа хомеопатия. Сертифициран консултант по кърмене към Национална асоциация "Подкрепа за кърмене". Майка на Емануил (4,5 год.) и на Теодор (2 год), личен опит с кърменето и привързаното родителство. Дула.

Донка Дечева, член на сдружение "Естествено", последовател на идеята за привързаното родителство. Икономист по професия. Привърженик на Педагогическата школа на захранване, опит при захранване с алергии. Майка на Кристиян (3 год.), роден и отглеждан естествено. Завършила практическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, проведено от Дебра Паскали-Бонаро. Доброволен консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене".

Кристина Мартинова, член на сдружение "Естествено", задълбочено се интересува от темата за цезаровото сечение, превенцията му и вагинално раждане след секцио (VBAC). Сертифициран консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене". Преминала практическо обучение за дула към Дона Интърнешънъл, рповедено от Дебра Паскали-Бонаро. Страстен привърженик на привързаното родителство. Майка на Борис (3 год).

Благовеста Костова, акушерка с 30-годишен стаж. Напълно отдадена е на професията си, уважава природните закони и насърчава бъдещите майки да раждат естествено. Участник в международни конференции за акушерството, раждане и пренатално възпитание. Работи в болница "Хигия", гр. Пазарджик.

Ивета Драганова, една от основателките и най-активните членове на Естествено, майка на Ради (9 год.) и Дани (5 год.). Сертифициран консултант по кърмене към Националния комитет по кърмене. Притежава солиден опит в консултирането и оказването на подкрепа за кърменето на настоящи и бъдещи майки. Задълбочен интерес към всичко, свързано с храненето и здравните въпроси, богат опит в привързаното родителство.

> Отзиви за курса:

  • Много полезен курс тъй като са добре систематизирани и изчерпателно обхванати всички въпроси за отглеждането на бебето в хармония с природата, които са все още малко известни в България. Сайтът Естествено промени почти всичките ми представи за родителството, а курсът отговори на породилите се въпроси. Кърмене, захранване, спане с бебето, ЕБХ - представиха се доста по-различни подходи от масово битуващите. Много  полезни, насърчаващи и обнадеждаващи са отговорите на въпросите и съветите, получени от майки с опит. За да направи избор човек трябва да е информиран.
  • Доста класически представи отпаднаха и бяха заменени с идеите за кърмене на поискване, съвмествен сън, носене в слинг, педагогическо захранване и ЕБХ. Човек интуитивно усеща някои неща, но е хубаво да види как може да ги осъществи. Мястото е много хубаво, уютно, атмосферата предразполага да се чувстваш сред приятели.
  • Хареса ми това, че лекторите имат личен опит и говорят, основавайки се и на него.
  • Изключително полезен курс, дава ориентация, сред морето от информация
  • Получих изключително полезна информация, практически приложими съвети и успях да си изградя обща визия за това как бих искала да отглеждам детето си. Преди курса ме безпокоеше перспективата да отглеждам детето си по разпространения сега стереотип, но не познавах алтернативите, нито хора, които да се интересуват от алтернативи. Курсът разкри пред мен напълно нов хоризонт.
  • Курсът е много полезен, вдъхновяващ и enlightening. Чудесни сте!

Снимките от курсовете можете да разгледате тук.