Tips and tricks при кърмене след секцио?

Stella
Stella's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 17 седмици. Offline
Член от: 23/02/2009

Привет!
При мен нещата изглежда усилено вървят към секцио, защото доста преносвам и лекарката ми "ще ме чака най-късно до 3ти май" Sad Съвсем обратното на каквото трябваше да се случи и за каквото се бях подготвяла толкова време, но уви... Ако въпреки оскитоцина, който ще ми пуснат (е, ако по някакъв луд късмет не взема да родя естествено преди 3ти), ще ме срежат.. И тогава нещо ми убягва точно как ще се осъществи кърменето.. Нито като поза (седнала явно няма да стане), нито като "кога ще стане", нито нищо.
Една приятелка разправяше, че след нейното секцио едно на ръка, че й взели бебето за мноооого дълго време, а след това тя е нямала грам физически сили дори да го повдигне за да го нахрани и да го върне обратно в креватчето му...
Някакви съвети да имате като за мен?
 
Поздрави и много хубави почивни дни ви пожелавам!Smile
Стела

Ivaiski
Ivaiski's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 15/03/2009
Здравей, Stella! Не се

Здравей, Stella!
Не се притеснявай толкова за кърменето при секцио. Като е подготвен човек психически (и информиран) за всички варианти и нещата ще се наредят. И аз се подготвях за активно раждане, но след като ми казаха, че трябва секцио, имах около 2 седмици, за да си пренавия наново очакванията. 
Не съм се притеснявала, че е отделено бебчето от мен за 24 часа. Дадоха ми да я цункам за малко.Изглеждаше толкова спокойна, не плачеше въобще, и си знаех, че където и да е ще е много добре. Слънце грейнало на земята :)  Бях мотивирана за тази една нощ да успея да се възстановя и всичко мина като на шега. А и се чувствах особено заредена.На следващия ден си ставах, носих си бебчето. Трудностите бяха по-скоро свързани с неопитността като за първо бебе, а не толкова заради секциото. Имах коластра и слагах често бебчето на гърда -  в седнало положение ( с възглавница), легнало. Съжалявам, че не се доверих изцяло на коластрата, а постоянно се притеснявах да не е гладно и дали да му давам от АМ дето носят и не се впуснах още от начало в кърменето на поискване ,а се чудех  какво да правя (хем уж бях чела за кърменето достатъчно).  Вечер бях много изморена , но пак от неопитността и трудностите, от появилите се колики, а не нещо от раната.  Получих обаче една много дразнеща болка в гърба (може би от упойката).
На 3,4тия ден се появи и кърмата. След първоначалните трудности с набъбването на гърдите, вдигнах малко температура, и после всичко си тръгна нормално.
Така, че не се притеснявай...който и вариант да се случи, реши си, че всичко ще е наред Smile Много късмет ти пожелавам и стискам палци! Щастливо раждане, и блажено кърмене после Smile
 

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 33 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Stella, Колко дни преносваш?

Stella,
Колко дни преносваш? Как са тоновете на бебето? А водите? Плацентата? Има ли нещо, което притеснява лекарите, че да се налага да се действа бързо? Ако всичко е наред, тогава може би бебето има нужда от повече време. Да не би терминът ти да е изчислен погрешно?
Ако всичко с бебето е наред, не позволявай на лекарите да ти поставят срокове. Потърси друго лекарско мнение, ако трябва.
От опит знам колко е изнервящо преносването и за теб и за лекарите. Обаче напрежението и адреналинът никак не помагат раждането да започне. Не се настройвай още за секцио. Отпусни се, мисли за срещата с бебето. Говори му, общувай с него. Опитай някои естествени методи за предизвикване на раждането, но без да се фиксираш прекалено много върху това. Това са последните дни, когато сте едно цяло и със сигурност ще ти липсва усещането Smile Не бива да прекарваш това време в стрес.
Стискам ти палци! Дано нещата се подредят по най-добрия начин.
По темата за кърмене след секцио. Обикновено в болницата няма кой да помогне и да ти подаде бебето. Така че щеш не щеш ставаш, взимаш го от креватчето, намираш горе долу поносима поза. Като погледнеш човечето забравяш за собствената си болка. Аз кърмех седнала, защото не можех да се обръщам настрани. Ето в тази статия Ели е показала някои удобни пози: http://www.estestveno.com/node/131

Iva_D
Потребитля е offline. Последно видян преди 6 years 41 седмици. Offline
Член от: 17/02/2009
Стела, според едно

Стела, според едно изследване средната продължителност на бременността при първескини е 41 седмции и 1ден.  Ако всичко с тоновете, плацентата и водите, е наред, няма причина да се прибързва. Потърси и второ мнение, ако трябва. Иначе дори при индуциране, имаш шансове за нормално раждане, особено, ако бебето е слязло и/или шийката е омекнала/започнала да се изглажда. Освен това, ако се наложи да те индуцират, можеш да помолиш, ако разкритието започва да напредва, да спрат системата и да продължиш с движение.
А тези дни докато чакаш, непременнно използвай топката - интензивно въртене по около 20мин на ден(може разделено на 2*10).
За кърменето - при секцио, колкото по--бързо се раздвижиш, толкова по-добре. А всъщност понеже си спомням къде каза, че ще раждаш, мисля, че имаш всички основания да поискаш да ти го сложат на гърдите веднага след раждането и да не се отделя от теб + да ти помагат всеки път, когато имаш нужда.
Стискаме палци всичко да мине по най-благоприятния и за двамата начин!
 

Stella
Stella's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 17 седмици. Offline
Член от: 23/02/2009
Момичета, мерси супер много

Момичета, мерси супер много за подкрепата и съветите!! Аз попрочетох това-онова - изглежда не е някаква неосъществима мисия кърменето след секцио (ако се стигне до там) и мисля че ще се справя Wink
 
Иначе за протокола - термина ми беше на 26ти, обаче според мен биологичният ми термин би трябвало да е малко по-напред във времето защото цикъла ми е по-продължителен, с късна овулация... и февруари беше само 28 дни тази година все пак Laughing out loud
Шийката в сряда беше изгладена 80%, 1,5 см разкритие ( а сега мисля, че е повече заради някакво кафенисто течение което се появи и подобни на менструални болки, които се засилват всеки ден). Тоновете са екстра, водите на 27ми бяха с индекс 7 (т.е. в норма, под 5 вече било зле), но пък си има един джоб с вода точно пред лицето да се плацика бебчо, плацентата вече е доста зряла и с калцификати. Имам разни спорадични контракции с пик привечер, но доплера пък не засича грам никакви докато се записват тоновете на бебето... Корема ми малко по малко пада надолу... И някакси сякаш тялото ми се приближава към раждането...
Обаче.
Лекарката при която си бях избрала да раждам за почивните дни отиде в чужбина Smile И всякакви уговорки за естествености все едно не са се състояли, щото сега ме поемат дежурни лекари. И според тази, при която ми се пада да съм (какъв късмет - "лекарката на звездите", do the math) и богатия й опит - ако при жени раждащи за първи път не се появявали контракции около термина (понеже тези моите, вечерните били някакви други и неефективни), шанса да започне естествено раждане бил минимален. И шийките били неподатливи, и не ставало разкритие...Пък и в учебниците пишело, че се чака една седмица и бебето се вади. А аз каквато съм такава без контракции и със система нямало да стане, така че психически да се подготвам за секцио.
И когато започнат да ти говорят за разни страдания на бебето и всевъзможни дебнещи опасности човек омеква някакси и става склонен да направи компромис с какво ли не Sad
 
Абе както и да е:) Аз не съм изгубила напълно надежда, че току виж раждането може да започне и спонтанно. В понеделник като ида да погледнат водите и плацентата на ехограф, ако са ОК ще преговарям да изчакаме поне още 1-2-3 дни... Ако не са - ще стане по втория начин явно.. Ама първо задължително ще пробвам поне със система, да не съм съвсем капо Laughing out loud
 
Много дълго стана.. Извинявам се за големите отклонения и детайлната информация в натура, дано не съм ви отегчила до смърт!..
И благодаря още веднъж за съпорта, наистина!! Smile

Iva_D
Потребитля е offline. Последно видян преди 6 years 41 седмици. Offline
Член от: 17/02/2009
Стела, не се

Стела, не се извинявай:)
Супер звучат при теб нещата с тая почти изгладена шийка, разкритие, падащ корем и контракции. Не се връзвай, че няма да стане. Всъщност има известно право, защото, както изследванията сочат, при първескини  срока на бременността е малко по-дълъг и ако тръгнат да индуцират преди шийката да е готова (реално преди тоя срок), шансът наистина е малък. 
А между другото в немалко учебници пише 2 седмици.
А кърменето ще стане, не го мисли:)
Чакаме добри новини:)

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 33 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Stella,  и на мен ми звучат

Stella,  и на мен ми звучат добре нещата, които пишеш.
Може би ако й и кажеш на лекарката, че цикълът ти е по-дълъг и че термина ти вероятно е по-късно от определения, ще е склонна да изчака още няколко дни.
Стискам палци Smile

elenapsi
elenapsi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 2 седмици 1 ден. Offline
Член от: 09/03/2009
Стела, желая ти кураж и

Стела, желая ти кураж и успешно и приятно раждане!
Най-важното е, че скоро ще си с детенцето си, и ще съм сигурна, че ще намерите най-добрия начин за среща и кърмене.
Както са ти казали момичетата, дай време на бебчо да стане готов да се роди, при условие, че физическите показатели са добре, и психически си спокойна и можеш да изчакаш.
Каквото имаш нужда, тук сме. Чакаме новини за вас и стискаме палци!

Яна
Яна's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 5 years 31 седмици. Offline
Член от: 25/02/2009
"ако при жени раждащи за

"ако при жени раждащи за първи път не се появявали контракции около термина (понеже тези моите, вечерните били някакви други и неефективни), шанса да започне естествено раждане бил минимален."
Ъъъъ... може би преди 100-200 години, като е нямало секцио, бебетата са си оставали вътре.
Или е започвало "неестествено раждане някакво"...
Колкото до кърменето, аз бях със секцио и помолих да ми дадат Михаела да я закърмя още същата вечер. Като изключим, че бях доста непохватна, а сестрата, която ми показваше, имаше странен начин да дава инструкции, в общи линии мина добре. После изцедих още няколко милилитра коластра с помпата и на втората нощ ми дойде кърмата, събудих се в локва Smile
Кърмех си я седнала с възглавница, нямаше проблем. Вземах си я сама от креватчето, ама главата й малко се килваше Wink
Стеле, другите момичета са ти казали, аз само ще добавя: "УСПЕХ!!!"
(Без да искам да звуча еретично, в Joyous Birth има разказ на една майка, която твърди, че е родила в 45+ седмица и това било медицински документирано.
http://www.joyousbirth.info/birthstories/a-birth-love-story.html
Take it with a grain of salt. И все пак.)

Stella
Stella's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 17 седмици. Offline
Член от: 23/02/2009
Още веднъж - супер много ви

Още веднъж - супер много ви благодаря за куража и подкрепата! Laughing out loud
Минавам съвсем за кратко само да докладвам че бебе Светлин се роди БЕЗ секцио преди 10 дни Smile Не беше най-естественото и активно раждане на света - имаше си и окситоцин и епидурална, и епизиотомия и всякакви болнични екстри. Няма сега да се излагат докторите нищо пък да не направят на родилката, сакън да не се обиди че е пренебрегната Smile Не го преживявам много тежко този факт, но ако/когато пак зараждам, по-скоро ще раждам една седмица, отколкото с окситоцин - къде къде по-хуманно и безболезнено е Smile Щото всичките странични неща бяха НАЙ-болезнената част от раждането всъщност...
 
А с бебока сме ок. С кърменето и двамата се справяме все по-успешно, да е жива и здрава Ивето, че даде едно рамо тука след някоя и друга истерия и ужасно много ми помогна. Нямаше да се оправим иначе Smile
Поздрави на всички и щастлив ден!! Smile