Техники и упражнения по време на бременността и раждането

Ивета Драганова

Предлагаме ви набор от техники и упражнения, чиято крайна цел е да улеснят, облекчат и скъсят раждането. Някои от тях помагат бебето да заеме оптимална позиция и могат да се изпълняват както по време на бременността, така и по време на раждането. Други пък са специфични и се правят с конкретна цел и в определен етап от раждането.

 

 

 

Ребозо

Инверсия

Повдигане на корема

Lunge

Освобождаване на тазовото дъно

Trochanter Roll

Ребозо

Ребозо е мексикански шал (обикновено вълнен), широк около метър и дълъг 2,5-3м. Традиционно се използва от акушерките в областта Юкатан, Мексико с цел дълбока релаксация на мускулите и сухожилията в областта на корема и по-конкретно на напречно разположените маточни връзки. Този вид релаксация помага за изчистването на напрежения и несиметричност на матката, които биха попречили на бебето да заеме най-добрата позиция за раждане. Самата техника представлява полюшващи нежни, но бързи движения на шала в областта на корема и кръста. За изпълнението на самата техника не е задължително шалът да е оригинален. Слинг или дори обикновен чаршаф биха свършили същата работа.

Използване

Традиционно мексиканските акушерки го използват на всеки две седмици, но може да се прави и всеки ден по няколко минути.

През бременността

 • През бременността редовното изпълнение на Ребозо техниката помага на бебето да заеме най-добрата позиция преди стартиране на раждането.
 • В напреднала бременност облекчава болките в кръста

По време на раждането

 • Помага цялостната релаксация.
 • Когато бебето е високо, може да помогне за “слизането” му в таза - изправени увисваме на чаршаф преметнат и захванат от вратата (правим възел в единия край, премятаме го през вратата, след което я затваряме) Така чаршафът няма да се изплъзне, а ние увисваме, хванати за чаршафа, подвиваме колене и се движим в ритъма на контракцията.

 • По време на изгонването тегленето в клекнала поза на чаршаф, захванат за врата по описаният по-горе начин, помага за ефективен напън - да насочим напъна правилно без да напрягаме тазовото дъно.

Изпълнение

I начин

  1. Шалът/слингът/чаршафът се разстила на земята.
  2. Бременната ляга така, че шалът се оказва в областта на кръста (лумбарна област), като не минава под дупето.
  3. Този, който изпълнява техниката, взима краищата на шала и ги повдига така, че да поеме тежестта на корема, но без да повдига жената от пода. Започва леки бързи люлеещи движения, които наподобяват сеене със сито и същевременно масажират областта на кръста.

  4. Продължителността е докато ръцете се уморят (няколко минути).

II начин

  1. Бременната застава на колене и се обляга на стол или голяма топка

  2. Шалът обгръща корема й и минава малко над хълбока.
  3. Този, който изпълнява техниката, взима краищата на шала и ги повдига така, че да поеме тежестта на корема. Започва леки бързи люлеещи движения, които наподобяват сеене със сито и същевременно масажират областта на корема.

  4. Продължителността е докато ръцете се уморят (няколко минути).

Забележка. По време на раждането, като начин на облекчаване на контракциите, движенията не трябва да са толкова бързи и по-скоро наподобяват само люлеене, вместо “пресяване”. Прави се между контракциите. По време на контракциите се почива или коремът само се повдига.

Инверсия

Инверсията е техника за релаксация на долните маточни връзки, при която жената застава в обратна вертикална поза. Целта е да се възстанови нарушена симетричност на матката и така да се помогнеага на бебето да заеме оптимална позиция. Използва се в случаите на седалищно, напречно, както и постериорно предлежание (предлежание, при което бебето е главично разположено, но лицето му гледа напред, а гръбчето е успоредно на гръбначния стълб на майката. Някои приемат за постериорно предлежание и това, при което гръбчето на бебето е разположено отдясно на корема на майката).

Понякога маточните връзки не са еднакви от двете страни на тялото. В такъв случай целият долен маточен сегмент се усуква. И това често се случва при жени, които в ежедневието си извършват повтаряща се дейност, изискваща завъртане в областта на кръста (например, масажисти, медицински сестри, жени, които носят децата си на хълбок). Точно тук инверсията може да помогне. При нея матката за момент увисва на цервикалните връзки и така те се разтягат. С връщането в обикновена поза същите връзки се отпускат и съответно възстановяват симетричността си, а бебето може безпрепятствено да се установи в добра позиция.

Изпълнение

Изпълнява се с помощта на диван/фотьойл/стълби на 30-50 см. височина от земята.

  1. Бременната застава на колене в края на дивана. Добре е да има някой, който поне в началото да придържа раменете й, за да не падне.

                                      

  2. Бавно премества ръцете на пода.

                                             

  3. Свива ръцете в лактите и се подпира на ръце (в областта между лактите и китките).
  4. Отпуска корема.
  5. Отпуска врата и главата.

  6. Задържа в тази поза за минута-две.

                     

  7. Бавно пролазва напред като сваля на пода първо едното коляно и после другото.
  8. Застава на ръце и колене.
  9. Изправя се и поема дъх.

Използване

По време на бременността

 • Бебето е с главата надолу
  Ако маточният и коремен тонус са слаби (лесно може да се усетят гръбчето и крайниците на бебето през кожата), тогава изпълнението на инверсията веднъж или два пъти е достатъчно. Ако коремните мускули са стегнати, е добре да се повтаря 1-2 пъти на ден в продължение на няколко дни.
  Принципно е добре това от време на време да се прави за поддържане на симетрията.
  Достатъчни са минута-две като продължителност.
 • Бебето е седалищно/напречно
  Продължителността е от 2 до 5 мин., дори по-дълго, като е добре преди и след инверсията да се изпълнява Ребозо и/или други релаксиращи неволевите мускули техники.

По време на раждането

  Използва се при проблем с позицията и слизането на бебето в таза, отслабване на контракциите и забавяне на родилната дейност. Препоръчва се жената да остане в тази позиция в продължение на 1-3 контракции, придържана от някой.

Кога да не се използва

 • Ако има затруднения с дишането, астма
 • При проблеми с очите
 • Непосредствено след като седалищно бебе се е обърнало с главата надолу
 • Ако водите са изтекли и бебето е високо

Повдигане на корема

Това е една от най-ефективните техники за обръщане на постериорно бебе. Използва се обикновено в началото на родоразширението, когато бебето не е слязло в таза, преди 6см разкритие. Открита и развита е от Джейни Маккой Кинг, автор на книгата “Back Pain No More”. Механизмът й на действие помага на бебето да прибере брадичката към гърдите си, което облекчава болките в кръста (характерни за постериорните бебета) и обикновено предшества завъртането в най-добрата поза.

Изпълнение

  1. Със започване на контракцията жената събира пръстите си под корема и го повдига около 5 см.
  2. От гореописаното положение придърпва корема навътре около 2,5-5 см.
  3. Същевременно изправя кръста и издава напред таза.
  4. Леко свива крака в коленете.
  5. Задържа позата в продължение на цялата контракция.
  6. Когато контракцията свърши, леко се навежда напред и бавно отпуска корема. Раздвижва краката.

  7. Повтаря техниката последователно в продължение на 10 контракции.

   


Lunge

Тази техника се използва по време на раждането, когато бебето е слязло в таза. Изпълнява се по време на контракциите и е полезна:

 • За завъртането на бебето в най-добра позиция отляво
 • За слизане в таза на бебе, чиято глава е свита настрани
 • За преодоляване на забавянето/спирането на процеса

Показател за нуждата от използване на тази техника са силните контракции и същевременно липсата на прогрес.

Препоръчително е техниката да се изпълнява тогава, когато контракциите са сравнително силни, понеже самата тя използва силата им.

Изпълнение

  1. Жената застава права.
  2. Поставя стол от едната си страна (не отпред). Може да се хване за облегалката на стола или човек до нея.
  3. Поставя единия си крак на стола.
  4. По време на контракцията се полюшва между вдигнатото коляно и изправения крак. Диша дълбоко и бавно.
  5. Отпуска корема и дупето.
  6. Отпуска врата и раменете.

       

 

Между контракциите почива. Повтаря в продължение на 10-12 контракции, като сменя краката в зависимост от случая и резултата. Може да направи 5-6 с единия крак и 5-6 с другия.

Освобождаване на тазовото дъно

Тази техника може да се приложи превантивно преди началото на раждането, по време на активна първа фаза, по време на транзицията (скъсява времето) и дори по време на фазата на изгонването, когато въпреки силните контракции, бебето не слиза. Помага за слизането на постериорно бебе, което не успява да се завърти. Смисълът й е в постигане на релаксация на мускулите на тазовото дъно, които са усукани да речем поради травма, напрежение, падане или даже кръстосване на краката. Техниката е полезна и за жени с първо раждане, тъй като помага при характерния им мускулен тонус.

Изпълнение

  1. Жената ляга една страна на края на твърд матрак/легло/повърхност
  2. Краката й са перпендикулярни на повърхността, на която лежи. Единият й крак е непосредствено върху другия.
  3. Едната й ръка е под главата, а другата свободно върху тялото
  4. Долният крак, върху който лежи, е прав!

  5. Човекът, който й помага, застава прав срещу нея и поставя ръцете си на хълбока й здраво, така че да поеме тежестта й в следващия момент

  6. Така осигурена, жената плъзва горния си крак напред, да виси свободно пред нея. Тежестта на крака разтяга мускулите на тазовото дъно, там, където достигат хълбока, който лежи отгоре.

   


  7. Жената понася позата в продължение на 3 контракции.
  8. След това между контракциите сменя страната и прави същото за другия крак в продължение на още 3 контракции. Важно е, да се направи от двете стани заради симетрия на тазовото дъно.

Често около час след тази техника жената е готова да напъва и обикновено изгонването протича леко, понеже мускулите са смекчени и симетрични.

Trochanter Roll

Тази техника се използва само по време на активната фаза на раждането, когато бебето продължава да е в постериорна позиция или е все още високо.

Изпълнение

  1. Жената ляга по гръб
  2. Одеяло се навива на стегнато твърдо руло с диаметър 30-40 см
  3. Така навито одеялото се поставя под нея на нивото на тазобедрените стави.

  4. Ръцете и краката са напълно отпуснати

                             

Силните контракции в този момент могат да помогнат за слизането на бебето в таза. Ако то все още е постериорно ориентирано, тази поза увеличава ъгъла под който главичката е разтегната, което прави позата неудобна за него и заедно с контракциите може да иниициира завъртане в оптимална позиция.

По материали на SpinningBabies.com и Midwifery Today