Физическото влияние на цезаровото сечение

Автор: Памела Уди
Откъс от статия, излязла в Midwifery Today брой 88, 2008 год.
Превод: Кристина Мартинова
Преведено от http://midwiferytoday.com/articles/physical_impact_csec.asp.

Памела Уди е експерт по влиянието на цезаровите сечения въз основа на личен опит. Преживяла е две цезарови сечения, последвани от три вагинални раждания. Като член на борда на директорите на ICAN от 1999 (с прекъсване през 2005), тя има опит в подпомагането, подкрепянето и окуражаването на майки, които се възстановяват от цезарово сечение или планират вагинално раждане след цезарово сечение (VBAC).

На 14.04.1912 год. мощният „Титаник” се удари в айсберг. Структурата на кораба и тежестта му направиха потъването неизбежно и бързо. Загинаха над 1500 човека.

Родилната ни помощ може да се сравни с „Титаник” – въпреки всички предупреждения, тя върви към катастрофа.

Говорейки за влиянието,  което оказва цезаровото сечение върху жените и техните семейства, е важно да имаме предвид, че всъщност виждаме само върха на айсберга. В действителност проблемът е значително по-голям и по-сериозен, отколкото си мислим. С повишаването на дела на цезаровите сечения получаваме и по-ясна представа за реалността на невероятните пропорции, които има епидемията, както и за нейното влияние върху живота ни.

Оперативните раждания оказват влияние върху здравето на майката и на нейното бебе, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Цезаровите сечения влияят и на работодателите, защото отпуската, от която майката и бащата се нуждаят, е по-продължителна. ICAN (International Cesarean Awareness Network, Международна мрежа за повишаване на съзнанието относно цезаровите сечения) наскоро отбеляза, че сред  застрахователните компании има тенденция на жените, които са имали цезарово сечение, да се отказва покритие, да бъдат таксувани с по-високи премии или дори да се иска доказателство, че са се подложили на стерилизация с оглед избягване на бъдещи бременности. Това влияе, както върху здравето, така и върху финансите на семействата. От цезаровите сечения може да зависи броят на децата, които ще има една двойка, самочувствието на жената, както и отношенията между членовете на семейството. В тази статия не разглеждам необходимостта от цезаровите сечения. Използвам примери на реални жени, за да покажа влиянието на цезаровото сечение върху техния живот.

Физическо възстановяване на майките и техните бебета

Отношенията между майката и бебето са измежду първите семейни отношения, които страдат от цезаровото сечение. Дженифър Блок казва: „Най-честата причина, поради която бебето не се слага на гърда в първия час, е цезаровото сечение; бебе, родено по този начин, е много по-вероятно да получи добавка в детското отделение, докато майката се възстановява.” 1 По ред причини майките със секцио кърмят по-рядко. Често майката и бебето са разделени, което означава, че бебето по-късно се слага на гърда. Майката се бори с болка, изтощение, стрес и дори травма. Самият разрез причинява на майката трудности с намирането на удобна поза за кърмене. Бебето може да има респираторни проблеми.

Негативното влияние на цезаровото сечение върху членовете на семейството не се изчерпва до тук. В изявление на „Майките на света” (World’s Mothers) се казва, че „незабавното кърмене е една от най-ефективните интервенции за оцеляване на новороденото” 2 Аз твърдя, че кърменето не е интервенция, а нормално биологично продължение на бременността и раждането. То също така има много предимства за майката и бебето. Чрез кърменето бебето получава добра защита на имунната система, защита на храносмилателния тракт, защита от напълняване, както и краткосрочна и дългосрочна защита от различни болести.3 Кърменето помага и на майката. След раждането матката се връща по-бързо до нормалните си размери, ако жената кърми. По-малко вероятно е майката да изпита следродилна депресия .4 По-малко вероятно е да страда от чупливи кости по-късно в живота си.5

Изследванията показват, че жените се нуждаят от две години кърмене (през целия си живот), за да понижат риска да заболеят от рак на яйчниците. Всеки шест месеца кърмене намаляват риска от рак на гърдата.6 Кърменето също така помага на жената да отложи следващата си бременност по един физически здравословен начин. Безспорно е потвърдено, че жените, които не кърмят, са изложени на различни краткосрочни и дългосрочни рискове.

Когато говорим за кърменето, важно е да помним, че съвсем не става въпрос само за това с какво или как ще се храни бебето днес. Това дали майката кърми детето си или не, може да повлияе на здравето и на двамата през целия им живот.

Акушерките могат да информират майките и да работят с местните болници, като ги окуражават да станат болници – приятели на бебето, където се насърчава кърменето и активно се работи за поставяне бебето на гърда в рамките на първия час от живота му, без значение какъв е бил механизмът на раждането му.

Привързване

Майките са много чувствителни на тема привързване. След цезарово сечение обаче жената трябва да се фокусира над собственото си възстановяване и може да има трудности с фокусирането си върху бебето. Бебетата, родени със секцио преди настъпване на спонтанна родова дейност, не получават необходимия прилив на хормони, които да им помогнат да бъдат будни, да се хранят и привързват. Малко е вероятно да бъдат поставени върху майката веднага, което допълнително усложнява проблема. Изследвания показват, че бозайници, чиито бебета са родени чрез секцио, понякога не ги приемат.

Тъй като за разлика от животните, хората имат възможността да мислят, майките обикновено не отхвърлят напълно децата си. Определено обаче се налага да работят повече над привързването. Мишел Оден обяснява: „В първия час след раждането, ако е осигурена подходяща атмосфера, пикът в нивото на окситоцина (хормонът на любовта – бел.ред.) съвпада с високо ниво на пролактина, известен още като „майчин хормон”. Отдавна е документирано, че по време на раждането тялото на майката произвежда също така хормони, подобни на морфина. Оказа се обаче, че и бебето отделя ендорфини в процеса на раждане. Основната цел на тези хормони е да инициират развитието на състояние на „зависимост” или „привързаност.” 7 Оден продължава: „Ясно е, че различните хормони имат специфична роля в по-късните взаимодействия между майката и бебето.”8
При цезаровите сечения се пропуска отделянето на хормона пролактин, което означава, че майките трябва да работят повече върху изграждането на привързаност.

Цезаровото сечение за първото ми дете беше планирано за 38-мата седмица от бременността ми. Епидуралната не подейства както трябва. Имах запазено усещане за болка в лявата страна. Оплаках се и ми вляха още лекарства, които ме упоиха до такава степен, че не помня първите 24 часа на бебето си. Имам видеозапис – очите ми се въртят безизразно и определено съм „някъде другаде”. Донесоха ми сина в деня след операцията, неговият втори ден. Погледнах го и не го познах. Казах им: „Това не е моето бебе.” Занесоха го в детското отделение и след като провериха, го донесоха отново, настоявайки, че е мой. Грижех се за него, но продължавах да чувствам корема си, да търся детето си. Толкова пъти гледах видеото, че започнах да вярвам, че тези образи са мои спомени. Но действителността е, че не са. Загубих нещо, което няма как да получа обратно.

А какво да кажем за привързването на бебето към майка му? Мишел Оден казва: „Добре известно е, че бебето има свои собствени механизми за оцеляване през последните няколко силни контракции и отделя свои хормони. Видимият ефект от отделянето на тези хормони е това, че бебето е будно по време на раждането, очите му са широко отворени, а зениците – разширени. Така майката остава очарована и възхитена от погледа на новороденото си бебе – сякаш то нещо и казва. Определено изглежда, че този човешки контакт очи-в-очи е важна част от началото на връзката между майката и бебето при хората.”9 Ако майката и бебето пропуснат това преживяване, това може да означава по-трудна борба и за двамата.

Източници:

 1. Block, J 2007. Pushed: The Painful Truth about Childbirth and Modern Maternity Care. 141 Cambridge, Massachusetts: Da Capo Press.
 2. Save the Children. 2006. State of the World’s Mothers 2006 Report.27. Westport, Connecticut Save the Children.
 3. United States Breastfeeding Committee. 2002. Benefits (issue paper). Raleigh, North Carolina. www.usbreastfeeding.org/Issue-Papers/Benefits.pdf. Accessed 9 Sep 2008.
 4. The New Hampshire Breastfeeding Task Force. 2007. A Breastfeeding Friendly Approach to Depression in New Mothers. http://www.nhbreastfeedingtaskforce.org/nhbftf-ppd-curriculum.pdf. Accessed 8 Sep 2008.
 5. USDA/ARS Children’s Nutrition Research Center at Baylor College of Medicine. 20001. Breastfeeding Remodels Mom’s Bones. In Nutrition & Your Child. Houston, Texas: USDA http://www.bcm.edu/cnrc/?PMID=0. Accessed 15 Oct 2008; Blaauw, R. et al. 1994. Risk factors for development of osteoporosis in a South African Population. S Afr Med J 84(6): 328-32
 6. Phipps, A.I., et al. 2008. Reproductive and hormonal risk factors for postmenopausal luminal, HER-2-overexpressing, and triple-negative breast cancer. Cancer 113(7): 1521-26.
 7. Odent, M. 2002. The First Hour Following Birth: Don’t Wake the Mother. Midwifery Today 61: 9-11.
 8. Ibid.
 9. Ibid.
 10. http://www.foxnews.com/story/0,2933,322310,00.html. Accessed 16 Oct 2008.
 11. http://www.imnotobsessed.com/2008/02/15/christina-aguilera-talks-about-her-scheduled-c-section. Accessed 16 Oct 2008.
 12. Sullivan, M. G. 2003. Asthma associated with planned cesarean. OB/GYN News 38(10): 8.
 13. Queen’s University, Belfast 2008. Cesarean Babies More Likely to Develop Diabetes. Science Daily. http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080826080810.htm
 14. Ayers, S., and A.D. Pickering. 2001. Do Women Get Posttraumatic Stress Disorder as a Result of Childbirth? Birth 28(2): 111 - 18
 15. For a description of the Midwives Model of Care (trademarked by the Midwifery Task Force, see: MANA (www.mana.org) or Citizens for Midwifery (http://cfmidwifery.org/mmoc/define.aspx)