Активно раждане в България?

elia75
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/07/2009

Здравейте всички читатели и създатели на този прекрасен сайт!
До година живот и здраве ми предстои раждане и ровейки се из нета попаднах на темите за активното раждане. Много ми допадна идеята за такова раждане и бих искала да ви попитам кои лекари-акушери в България приемат тази идея и биха способставли едно такова раждане. От сайта ви разбирам, че д-р Благовеста Костова от Пазарджик е една от тях, но има ли и други?
Другият ми въпрос е на тези курсове които организирате присъстват ли акушери и гинеколози и въобще как тази информация може да достигне до тях? Промяната в цялостното възприятие на процеса на раждането според мен трябва да започне едновремено сред майките и гинеколозите а не едностранно и затова може би трябва да се организират специализирани курсове и за тях?
Благодаря ви за прекрасният сайт!

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Здравейте и дошла във

Здравейте и дошла във форума, Elia! Благодаря за хубавите думи Smile
Все повече лекари и акушерки започват да приемат идеята за активно раждане - съдя по разказите на родилите напоследък жени и познати акушерки. Конкретни лекари аз лично не смея да препоръчвам, защото от всеки лекар има както много доволни, така и недоволни.  Всичко зависи от конкретния случай. Все пак се надявам момичетата, които са доволни от своите раждания, да споделят и да си направим един дълъг списък на лекари, които подкрепят активното раждане. Smile
Благовеста Костова, която участва в нашия курс не е лекар, а акушерка. По принцип акушерките са специалистите, които се грижат за жените с нормално протекла бременност и раждане, а ролята акушер-гинеколозите е да отреагират ако възникне патология. За голямо съжаление в България ролята на акушерката е изместена - тя е по-скоро помощник на акушер-гинеколога, нисш медицински персонал както се изразяват някои Sad
Разбира се, имаме планове на нашите курсове да присъстват и други акушерки и гинеколози, освен с Благовеста. Говорили сме с някои от тях, но да видим кога ще стане. Как да достигне информацията до тях - ами чрез срещи и разговори с лекари и акушерки, конференции (тази година сме участвали в националната конференцията на акушер-гинеколозите и акушерките в Слънчев бряг - имахме щанд и раздавахме информационни брошури и плакати, организирали сме и ние конференция), участия в медиите, публикации в пресата, петицията ни и др. Курс за гинеколози не сме планирали да правим - вероятно ще ни се изсмеят Wink

elia75
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/07/2009
Благодаря, Олга за

Благодаря, Олга за отговора!
Живея в сравнително малък град и много се надявам да срещна разбиране от лекарката при която ще раждам. Ако ли не мога да отида другаде.
Аз съм на 34 години и това ще ми е първо раждане и ме интересува смятате ли че при една нормално протекла бременност има някакви пречки за естествено раждане на тази възраст?

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Здравейте отново Според

Здравейте отново Smile
Според наблюденията ми лекарите в малките градове са повече про-естествено настроени, отколкото в София Smile
А за възрастта - убедена съм, че тя сама по себе си не е пречка, когато няма някакви усложнения. Познавам лично жени, които са родили естествено първите си деца след 35 години в България, а пък за разказите в книгите и на чуждите сайтове да не говорим Wink
Стискам палци и да разкажете Smile

BudaNET
BudaNET's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 43 седмици. Offline
Член от: 25/03/2009
Здравей Елиа, Ние с моята

Здравей Елиа,
Ние с моята съпруга посетихме курс за активно раждане и за отглеждане на бебето. Напълно съм съгласен с Олга. Това, което бих ти споделил е да помислиш хубаво върху това какви са Вашите приоритети, кое е най-важно за раждането. Сега ще се опитам да разкажа за мен(моята съпруга може да разказва друг път Smile ). Когато трябваше да решим как и къде да се ражда аз "разделих" критерите на три части:
 
1.Майка
2.Бебе
3.Медицински персонал
 
Реших да направя така, защото в нашата БГ действителност не бихме могли да намерим 100% покритие на нашите желания и в трите групи едновременно и то в една болница! За мен лично най-важно беше естествено, активно раждане(макар че в болницата под активно имат предвид дирижирано ЛОЛ, явно обратна гледна точка). На второ място беше Мишо Smile той трябваше да е с мама постоянно и задължително да засуче след раждането Smile Медицински персонал...точно това, което те интересува теб - навсякъде има лекари, които подкрепят естественото раждане, НО не всички са симпатични. Така че търси болница, която да ти допадне, а в нея със сигурност ще намериш и лекар или дай боже цял екип. По-принцип нашите лекари са свикнали така да отговарят, за да си ги избереш, малко така търговски го дават. След това, обаче нещата малко се променят, затова е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да не си сама по-време на раждането, а с човек, който истински ще ти помага.
 
Поздрави,
Пламен, Вени и Мишо
 
П.П. Ние раждахме в "Т. Киркова"(1-а АГСв.София), при д-р Панова(завеждащ отделението по патологична бремнност - нашата бременност не беше патологична), 2 акушерки - Радка и Теди, като и двете бяха много по консервативни от лекарката, но препоръчвам Теди-една ГОЛЯМА лелка Smile Раждането мина...като по вода Smile Имаме разказ, който днес изпратихме на Олга, предполагам, че скоро ще бъде качен.

Julia
Julia's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 10 years 4 седмици. Offline
Член от: 16/08/2009
Първо искам да се представя

Първо искам да се представя - на 27 години съм и към края на октомври чакам първото си дете!
Благодаря ви за толкова важен и ценен сайт и форум, а също и за активна дейност, която правете извън виртуален живот. Успях да посетя само конференция за  естественото раждане, коята беше много полезна, и надявам се пак да ви видя на друга среща скоро!
Още преди да забременея бях сигурна, че искам да раждам изключително активно а именно във вода. Не срещнах голямо разбиране среди познати ама и не го търсих много, защото все пак всеки си решава сам за себе си. А аз съм "водна" душа и бях убедена, че това е МОЕТО! И сега, когато вече се наближава среща със сина ми все повече мисля как и какво трябва да направя да не ми откажат в Тина Киркова да имам жив контакт с ваната. Знам само, че понякога отказват ако си с първо раждане, над 30 години, седалищно положение на бебе, инфекции. Друго не знам. Както и не мога да разбера кой освен д-р Семерджиева (която отсъства по майчинство) Григорова и Панова водят този раждане. Знам, че всички са обучени, но до сега не съм чувала за други лекари, които го водят. Например, практикуват ли д-р Янкова, д-р Ташков, д-т Коцулов или д-р Ковачева водно раждане или не? Има ли мами с подобен опит? Тази информация ще ми е много ценна!
Ще кажа само, че нямам патологична бременност, имах проблеми с намален иммунитет, откъде се появиха candida albicans, ама за сега успях да ги нейтрализирам, бебето е седалищно, но още и има время да се обърне. Последно коментираха, че бебчо е едричко, което също може да бъде пречка да водят водно раждане, но за сега никой не иска (но може би са прави) да решават какво ще е раждането, защото е рано.... а вече сме в почти в 30-та седмица....

BudaNET
BudaNET's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 43 седмици. Offline
Член от: 25/03/2009
Ние помолихме за списък с

Ние помолихме за списък с лекарите, които правят водно раждане. Изпратиха ни до някаква канцелария, но списък не си взехме, понеже преди това говорихме с Панова и си я харесахме. Ако отидеш до болницата мисля, че ще ти дадат списък с докторите. А пък аз в Понеделник ще им се обадя да вземе някой от администрацията да влиза в този форум!
 
Поздрави,
Пламен

antoniya
Потребитля е offline. Последно видян преди 10 years 5 седмици. Offline
Член от: 14/08/2009
активно раждане

Здравейте, всички настоящи и бъдещи естествени родители.
И на мен ми предстои голямото събитие Smile в началото на август, за 1-ви път Smile.
Пламен, моите критерии за избор на болница се препокриват с вашите - активно естествено раждане и бебчо да е при мен през цялото време. Разбирам, че Тина Киркова е отговорила на очакваниятя ви. А знаеш ли дали бебенцата са постоянно при майките си, в независимост от стаятя - стандатна или ВИП? До колкото знам е на късмет да има свободно място във ВИП стая.
Някой може ли да даде мнение за Майчин дом, Шейново или II - ра градска?
Нубави летни дни,
Тони
 
 

BudaNET
BudaNET's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 43 седмици. Offline
Член от: 25/03/2009
Здравей

Здравей Antoniya,
категорично Шейново не! Погледай малко телевизия pro-bg и като видиш всички новородени в клетки как плачат и лекарите с умиление им дават шишета сама ще се отлажеш и много други репортажи(много гаден PR). За останалите места имаме информация, която моята съпруга утре ше ти напише в тази тема. Мога да ти препоръчам, за която и да е болница, която си харесала да провериш лично. В България нещата се променят в тази сфера. Може да е станало чудо и в Мйчин дом да е уютно или в Шейново да са уволнили всички и да са ги заменили с лекари и акушерки от Зимбабве Smile

Veni
Veni's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 26 седмици. Offline
Член от: 14/08/2009
Здравей Тони, аз съм

Здравей Тони,
аз съм съпругата на Пламен и ще се опитам да ти отговоря, доколкото мога:
Тина Киркова:

  • при родилите нормално и ако всичко е наред с бебчето - бебетата са постоянно при майките си, и доколкото си спомням от информацията от деня на отворените врати - това важи и за стандартните и за ВИП стаите. Но май трябва да си поискаш бебето да остане при теб - а ако си изморена могат и да го вземат за през нощта, но има риск да му дадат вода или АМ ако не е при теб. 
  • А за ВИП-а : да, малко са местата и се чака. Ние си платихме пакет: избор на лекар + раждане във ВИП или вода + присъствие на бащата + престой във двоен ВИП, и хората с тези пакети се ползват с предимство в списъка на чакащите за ВИП стая Smile. Но все пак почаках половин ден да се освободи стая.

 
Майчин дом:

  • във ВИП стаите на 12-ия етаж (те са двойки и единички) бебтата са с майките си и е много добре уредено: манипулационните за бебето са съседни на стаите, една за няколко стаи, и през едно стъкло можеш да гледаш като къпят и преобуват бебчо. С 2 думи - бебето е постоянно пред погледа ти
  • ОБАЧЕ стандартните стаи, на по-долен етаж бяха, не дават бебетата да са с майките си... Дават ти го на 3 часа и през нощта е в педиатричното помещение

 
Шейново: както Пламен е писал - там не дават бебетата за постоянно при майките, водят им ги през определен период и май през нощта изобщо не ги водят. Затова ние отхвърлихме Шейново от раз Smile
 
А за II-ра градска не мога да кажа нищо.
Леко и безпроблемно раждане

antoniya
Потребитля е offline. Последно видян преди 10 years 5 седмици. Offline
Член от: 14/08/2009
Привет, Плам и Вени, Много

Привет, Плам и Вени,
Много благодаря за информацията. Всичко добро и до скоро Smile

silvi
silvi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 29 седмици. Offline
Член от: 12/05/2009
В Токуда вече приемат родилен план за раждането

Здравейте!
Ето малко инфо за Токуда от моя близка, раждала скоро там. Раждането е асистирано от д-р Колева.
Относно д-р Роси Колева: Изготвя родилен план (това вече е практика на отделението; родилката изготвя подробен план как желае да протече раждането; стига се и до такива екстри като каква музика желае да звучи по време на раждането); пита дали родилката е съгласна на епизиотомия ( макар, че според нея тя е за предпочитане пред естественото разкъсване и на първескините почти винаги се налагало); пита дали е съгласна на окситоцина (пак според нея малкото умерено количество само помагало на родилния процес); пита за епидурална упойка ( не я препоръчва ). Казва, че и жени над 30г. без проблем могат да раждат нормално за първи път. Насърчава движение и клякане по време на разкритие. По време на напъните е карала моята близка да напъва първо за кратко на тоалетната чиния, после да напъва права (майката е леко приклекнала, като се подпира на таблата на леглото; леко разкрачена, като лекарката и акушерката са клекнали под нея и наблюдават главичката на бебето дали прорязва) и накрая качват майката на магарето. Казвали са й кога да напъва, но само когато са видели че не успява да се справи и по-скоро са й помагали, отколкото да я стресират. Относно пъпната връв - Колева е на мнение, че трябва да се пререже веднага, иначе било опасно за бебето.
Д-р Лазарова и д-р Кирякова подкрепяли естественото раждане!
Д-р Димитров е приет за голям специалист в областта, но по-скоро прибагва до секцио!
Д-р Диков изражда естествено, но той е пред напускане на болницата!
Родилката е на мнение, че персоналът е много толерантен и зачита мнението на майката! След раждането всички лекари там са поздравили моята близка за решението да роди нормално на 34г.! Голям минус е недостатъчното насърчаване за кърмене - на бебетата веднага им давали АМ. Не ги дават за кърмене на поискване (освен ако майката не е много настоятелна). Общо взето на майката не са й помогнали особено за кърменето и след това тя имаше проблеми...

elia75
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/07/2009
Здравейте Пламен Вени и Мишо! малко късно видях

Здравейте!
малко късно видях подробният отговор за който благодаря!
В общи линии и моите приоритети са същите като вашите.Бих искала да избегна окситоцина и всички лекарски намеси.Тренирам йога още преди да забременея и смятам че това ще ми помогне допълнително. Въобще вече не възприемам, че раждането трябва задължително да е болезнено както смятах преди Smile)
За сега смятам да говоря с гинеколожката която следи бременността ми, доколкото усещам тя би изпълнила доста от нещата които искам ( да не раждам легнала по гръб, да ми дадат бебето веднага, за пъпната връв не знам как ще подходят но ще опитам) Все още имам доста време така че не се притеснявам.
Поздрави на прекрасното ви семейсто и поздравления на таткото за активността в този предимно женски форум!
емилия

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
Списък на лекарите, които практикуват водно раждане

Аз посетих канцеларията, за която споменава Пламен. Там ми дадоха единствено да си препиша новите цени от една папка, а като зададох въпроса "кои лекари са привърженици на водно раждане", ако тълкувам правилно реакцията на двете жени там, първо ги стъписах, а после ми казаха, че е най-добре е да си говоря с д-р Григорова, която щяла да ми каже.

silvi
silvi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 29 седмици. Offline
Член от: 12/05/2009
Момичета, знаете ли че към

Момичета, знаете ли че към сайта на АГ-болница 'Шейново" има анкета? Сега е моментът за тези, които са раждали там, да споделят своите впечтления и да изкажат изискванията си и препоръките към ръководството. Smile

silvi
silvi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 29 седмици. Offline
Член от: 12/05/2009
За дамите от Варна! Днес бях

За дамите от Варна! Smile Днес бях на лекция "Безпроблемно нормално раждане" и лектор беше д-р Петинка Цветкова, мамите от Варна я познават.  Изражда в Майчин Дом и АГ-болница Варна. Освен че  е голяма симпатяга, много ми хареса как говори...Накратко какво ме спечели:
 - според нея между лекаря и пациента трябва да има химия и доверие, ако няма - сменете лекаря
 - при първескиня е нормално раждането да напредва с по 1 см на час, няма нужда от пришпорване
 - при чисто седалищно разположено бебе при първескиня трябва да се опита първо вагинално раждане, секциото е само резервен вариант (спомена, че днешните лекари са забравили да израждат седалищни бебета:)))
 - при седалищно бебе на вече раждала жена раждането трябва да бъде вагинално и безпроблемно
 - въпреки, че  е практика у нас родилките да лежат по гръб, вързани за система и легло в предродилна зала, тя оставя нейните родилки сами да решат как се чувстват комфортно и да заемат удобна за тях поза до достигането на заветните 10 см - прави, легнали, клекнали, обърнати на една страна, на 4 крака и прочие...
 - след секцио и 3 години време от операцията вагинаното раждане не е мечта, а съвсем реална възможност
 - най-важна е акушерката - цитирам : "Печената акушерка знае отлично кое е най-добро за майката и бебето, и как всичко да мине без травми и за двамата"
За мен предпоследните две точки бяха много важни Smile Освен това каза, че в Майчин Дом поставят бебето върху корема на майката непосредствено след раждането, още преди да е прерязана пъпната връв, както си е с верникса. Както и че веднага го поставят на гърда! Все хубави неща...

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Силви, радвам се, че има

Силви, радвам се, че има свестни лекари Smile Искам само да обърна внимание, че 1 см разкритие на час означава, че първескинята трябва да роди за 10 часа, което не е чак толкова много. За много акушерки в чужбина е ок раждането да продължава 24 часа и повече, ако майката и бебето се чувстват добре.

silvi
silvi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 29 седмици. Offline
Член от: 12/05/2009
Да, знам, Оля! Тя каза, че

Да, знам, Оля! Тя каза, че разкритието върви обикновено с по 1 см на час, а напъните средно продължават 2 часа. Но и това е много относително и индивидуално. За съжаление не я чух да казва, че 24 часа са нормално време Sad Явно тук лекарите нямат такова търпение...За мен по-скоро думите, че подкрепя VBAC и че освобождава родилките от това присъдата "лежане по гръб" бяха като музика за ушите ми Smile)) Интересно ще ми е да чуя разказа на някоя мама, раждала при нея...

Селма
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 16 седмици. Offline
Член от: 31/01/2010
silvi,благодаря за

silvi,благодаря за информацията за Токуда!
Случайно да разполагаш с координатите на д-р Колева и д-р Лазарова?
 За последната съм чувала много добри отзиви.
 

Vandja
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 1 седмица. Offline
Член от: 14/09/2011
Раждане в гр. Бургас

Здравейте,
Имам нужда отинформация за лекари в Бургас, които подкрепят активното раждане. Или майки, които са от Бургас и вече са търсилиподходящо място за раждане там. Благодаря Smile

ira
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 36 седмици. Offline
Член от: 09/04/2009
Какво става в Токуда?

Някой чул ли е какво става в Токуда и защо половината лекари май вече не работят там - или понe на сайта им в раздел Екип на АГ отделението липсват около четирима-петима от предишните и има нов началник, д-р Илиев (един млад лекар, за когото принципно съм чувала хубави неща и може би на него се дължи това, че са качили план за раждане на сайта си)? Някой има ли пресни впечатления за някакви нововъведения?

ira
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 36 седмици. Offline
Член от: 09/04/2009
Писах и в бг мама и там ме

Писах и в бг мама и там ме светнаха, че са разделили АГ-то на две отделения - едното е Родилно, а другото е Гинекология. Лекарите са си там, просто са вече на две отделения.