Водно раждане

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009

 
Здравейте на всички русалки!

Много се вълнувам от водното раждане и даже от преди да забременея за мен беше ясно, че искам точно това за мен и детето ми. Когато се поинтересувах как протича „нормалното” раждане в България направо се уплаших и това ми убеждение се затвърди.
Четейки в последствие оскъдната информация за България, стигам до извода, че ще са нужни повечко усилия за да се добера до ваната и да преодолея извиненията, залъгванията от страна на лекарите и дори заплахите им. Всички, които се интересуваме от темата сме ги срещали в разкази на потърпевши. Смятам обаче, че най-неморалното от страна на медицинските лица е, че в повечето случаи успяват да убедят родилката, че така е по-добре за нея и за бебето и често срещано е тя да вярва в това и след раждането. За съжаление последствията – физически и психически и за двамата са непредвидими. А природата не знае ли кое е най-добре? Само не ми отговаряйте с науката!
 
Аз съм готова да се отстоявам и опитвам да се подплътя с информация и знания до моето раждане.
Неприятно е да те гледат с насмешка, говорейки за това дори и приятелски настроени хора към теб. Но това само доказва, колко се е изопачило мисленето в България.
Никак не ми е и приятно винаги говорейки по тази тема да вмъкам и по някой израз от рода на "ако се случи", "с повечко късмет", "при добро стечение на обстоятелствата". Искам и аз да мога да избирам!
Терминът ми е предвиден за началото на декември и до тогава единствената действаща вана ще е в Тина Киркова (разбрах от консултантките по кърмене към Майчин дом, че и там ще се задейства една вана, но чак от началото на другата година). Не е ли показателно, че няма вани в частните клиники, към които би се ориентирал всеки здравомислещ с добри доходи, но за съжаление и където секциото е предпочитан метод!
Обръщам се към всички, които са искали водно раждане или са го преживели и имат информация за водното раждане с молба да споделят своята конкретна информация. Знам, че не съм сама и много момичета се интересуват от тази тема.
 
Ето и моите въпроси:
По статистика в интернет открих, че за 2007 год. е имало само 30 водни раждания. Наистина ли са толкова малко желаещите и късметлиите?
Д-р Григорова ли води действително водните раждания? Чувам доста противоречиви неща за нея. Мога ли да се обърна към нея спокойно или трябва да търся доктор, който й е подчинен? Има ли доктор в Тина Киркова, който е привърженик и ентусиаст за водното раждане? Или акушерка, с която първо да се свържа и тя да препоръча лекар?
Доста се говори за това, че често не оставят до край във ваната. Но това са приказки от уста на уста. Може ли някой да сподели опит?
Учудва ме, че е имало случаи, когато са отказали да напълнят ваната през нощта! На деня на отворените врати попитах специално за работното време на ваната, защото във старата версия на сайта им беше споменато и водещата обясни, че това е стара информация и ваната работела денонощно, както и че всички екипи са били обучени вече и не било както в началото.

Ще чакам и други въпроси, които ще обогатят информацията по темата.

Neda
Neda's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 38 седмици. Offline
Член от: 19/06/2009
 Здраве Elizabeth,мисля че

 Здраве Elizabeth,мисля че Дани която роди преди мен във вода може да ти даде още по-пълна инфо, но ето какво мога да ти кажа аз.Аз се свързах с др Григорова, защото ми казаха че тя води раждания във вода, записах си час в частния и кабинет, прегледа ме усмихна се платих си 60 лв и каза да се видим пак, защото има време до раждането,имах някъде към 3 седмици, отидох пак след седмица -същия преглед същите пари и усмивка на въпроса Искаш вана? добре, добре може ще говорим.Трети преглед и последен за мен, в който тя вече се чуди дали бебето не е малко и дали не изостава, дали да не си платя едно 3д в Тина Киркова, и като дойде време за термина и не тръгне само детето, да предизвикаме раждането и да си родя във ваната.Така е родила Дани,бебо не етръгнал на термина Григирова и е казала решавай или чакаш с риск за бебо или идваш утре и раждаш и така тя е отишла в 5:30 сутринта дала и е хапче и е родила до обяд във ваната-има един два шева а григорова се е появила само за да я зашие, иначе акушерките са я свършили работата.След като говорих с Дани и Григорова искаше пак да ходя на преглед при положение че всикчо беше ок, аз реших не при нея, свързах се с  друг лекар, който каза, че всички лекари там могат да водят раждане във вода, но не всички са ок с това, иначе от акушеро-гинекологична гледна точка каза,че всеки може.Той беше ок с ваната, но понеже не е шеф отделение, наистина нямаше кой да се занимава с ваната в 1:30, имаше една дежурна лекарка, двете акушерки, две санитарки и моя доктор дошъл с мен.Няколко планирани секцио с техните си лекари, така че за мен с непредизвикано и непланирано раждане не стана във вода,но аз направих този компромис защото беше важно за мен лекаря да изпълни всичко друго, което и той направи.Така че ако си избереш екип или акушерка, изрично питай дали ще те изчакат да тръгне естествено процеса или за да родиш във ваната ще ти"помогнат".Това е което мога аз да ти кажа като инфо.Най-добрия варианте  да си се уговорила с екип за вана, да тръгне всичко навреме и да е през деня Smile ако има още нещо пиши, ще се опитам да помогна Smile

Veni
Veni's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 44 седмици. Offline
Член от: 14/08/2009
Здравей Elizabeth, аз родих

Здравей Elizabeth, аз родих водно средата на юни, и затова мога да споделя моя опит.
Понеже и аз бях чувала противоречиви отзиви за д-р Григорова, още от началото потърсих друг лекар. Аз родих при д-р Панова, а освен това със сигурност знам, че водно раждане води и д-р Арабаджикова (мога да ти изпратя краткия разказ на една мама от bg-mamma, която е родила водно при нея). Доколкото знам всички лекари и акушерки са минали обучение за водно раждане, но не всички искат да го практикуват, така че трябва да се обсъди това много внимателно с лекаря, когото си избереш.
Принципно д-р Панова е завеждащ отделение патологична бременност, а отделно има много бременни, които я избират да им води ражданията, така че е доста заета. Затова е малко припряна и все бърза за някъде, но иначе поне спрямо мен беше много внимателна и спокойна - и преди (родих 8 дена след термина) и по време на раждането. Ние се свързахме с нея около 3 седмици преди термина, говорихме, разбрахме се, че искам вана, тя ме прегледа и каза, че всико е ОК за вана. Ходех редовно да ме преглежда и наистина беше много спокойна по-отношение на преносването, защото тоновете, водите и плацентата бяха добре. Освен това тя е на принципа, че водното ражадне на напълно "натурално" - без окситоцин, без упойки, без епизотомия (ако родиш във водата). Е, бяха подготвени с една банка окситоцин, ама не се наложи да ми го вливат.
А самото раждане протече през нощта - но напълниха ваната, не знам защо са отказали на Neda. При мен контракциите започнаха през нощта, бяхме в болницата към 4 часа сутринта вече с 6-7 см разкритие, но напълниха ваната. Е, трябваше да почакам, тя не е малка и се пълни бавно Smile. Но като я напълниха донякъде, влязох вътре и последните сантиметри разкритие изкарах във водата. Предимството на ваната е, че можеш да заемаш каквито пози са ти удобни по време на контракциите, но накрая за самото изгонване на бебето те обръщат по гръб, за да им е по-удобно на акушерките и лекаря. Но родих във водата. Чувала съм, че има случаи, когато наистина вадят жената от водата накрая да роди навън, но не знам кога. Може би трябва да обсъдиш това с лекаря. Аз случайно се запознах с една майка, която също е раждала при д-р Панова и е искала да роди водно, но при нея нещата не са протекли по същия начин, като при мен - тя е преносвала, на 10-тия ден са предизвикали раждането, пак са я сложили във водата, но целия процес е отнел много време, а предполагам и много болка Sad. Накрая са я извадили от водата и е родила навън, но не знам какъв е бил проблема. Така че - няма перфектен лекар, всичко зависи от случай.
Надявам се с това да съм ти помогнала. Ако имаш други въпроси - питай.
Пожелавам ти бързо и леко раждане!

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 11 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Разказът за водното раждане

Разказът за водното раждане на Вени вече е качен на сайта http://www.estestveno.com/node/693

Believer
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 35 седмици. Offline
Член от: 13/07/2009
Здравейте! Днес разбрах, че

Здравейте!
Днес разбрах, че съм бременна. Новината е изненадваща, защото не е планирана, но пък ни радва невероятно - един божествен подарък:) От известно време чета за активното раждане, много ми се иска да не допускам грешките от първото си раждане и да се науча да се вслушвам в тялото си. Притеснява ме, че в Бг няма акуперки и лекари, които имат същото разбиране за процеса, както ние тук, които опитват първо с изпитаните векове наред техники и не бързат да посягат към медикаментите и ножа... Много ме притеснява това, а нямам смелост да родя у дома. Сега чета за водното раждане, но пък попадам в мрежата на крайно противоречиви мнения за Панова и Григорова. Посъветвайте ме как да постъпя, при кого да отида. Все още ли няма дори един лекар, последовател на естествените принципи? Освен в Тина Киркова, къде другаде има водно раждане в София?
Стана дълго, за което се извинявам. Много искам да се запиша и на курс за естествено раждане, но май закъснях за текущия. Ще чакам следващия.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
Информация за водно раждане от т. нар. Тина Киркова

Здравейте на всички русалки!
Фирмата, която изготвя обновения сайт на т. нар. от нас Тина Киркова ми предостави любезно текста, който ще бъде публикуван на него относно водното раждане. За мен има някои неясни термини. Ще се радвам, ако някой лекар или майка, вече преживяла водно раждане, ги разясни. Например: реактивен NST на плода, документиран фетален дистрес, мекониално оцветени околоплодни води.
Моля, забележете т. 4 от " Как протича „Раждането във вода”? "
А ето и самият текст: 

РАЖДАНЕ ВЪВ ВОДА
„Раждането във вода” протича в специално оборудвана, самостоятелна родилна зала. През цялото време на раждането за майката и плода се грижи екип от специалисти, обучени за прилагане на новия метод.
Какви са предимствата на „Раждането във вода”:?
За майката:
• Топлата вода има релаксиращ ефект и прави раждането по-бързо и лесно.
• Силно се намалява болката.
• Раждането протича в спокойна, интимна атмосфера
• Възстановяването след раждането е много бързо, а медицинските интервенции са сведени до минимум.
• Много по-малък е процента на епизиотомиите и разкъсванията по време на раждането.
• По-малък стрес от раждането.
За бебето:
• Значително по-малък риск от травма в хода на раждането.
• Няма опасност от увреждания на плода, получени от прилагани в хода на раждането медикаменти или медицински процедури
 
 
Как протича „Раждането във вода”?
Когато контракциите зачестят и разширението на маточната шийка стане 4-5 см., родилката влиза във ваната за раждане във вода. Топлата вода оказва своето спазмолитично и отпускащо действие, в резултат на което разкритието настъпва по-бързо, по-лесно и по-малко болезнено. След раждането на бебето, пациентката излиза от ваната за изгонване на плацентата.
Жени подходящи да използват ваната за раждане са:
1. Жени изявяващи голямо желание да се възползват от този метод, като предварително подробно им е обяснена цялата процедура.
2. Жени, които нямат нелекувана инфекция на кожата, пикочните и половите пътища.
3. Майката и плода да имат добри жизнени показатели - реактивен NST на плода, направен непосредствено преди влизането на майката във ваната.
4. Пациентката да е съгласна да следва всички инструкции на персонала и да бъде готова да напусне ваната по всяко време, ако бъде помолена за това от персонала.
 
Противопоказания:
1. Фебрилитет на майката /температура над 37,5/ или съмнения за майчина инфекция.
2. Амнионит.
3. Документиран фетален дистрес.
4. Всяко състояние, изискващо постоянно електронно мониториране на плода; нужда от чести вагинални прегледи при високо рискови раждания.
5. Обилно генитално кървене.
6. Мекониално оцветени околоплодни води.
7. Положителен НIV тест.
8. Неправилно предлежание.
9. Раждане при бременност преди 36 г.с.
„Раждането във вода” се осъществява 24 часа в денонощието след предварително избран лекар за водене на раждането.
Задължително е, когато решите да използвате този метод на раждане, предварително да Ви бъде направена консултация и преглед от избрания лекар. След преценка на статуса в момента се взема окончателното решение.
Ако по-някаква причина започналото във вода раждане се усложни, екипите имат пълна готовност за преминаване към друг вид родоразрешение.

 

iva_tsvetkova
iva_tsvetkova's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 27 седмици. Offline
Член от: 06/10/2009
Здравейте

Здравейте на всички.Преди всичко искам да се представя:казвам се Ива и съм на 24 години.Края на януари живот и здраве трябва да родя първото си дете и съм сериозно притеснена от условията в българските болници.Започнах да посещавам курс по йога за бременни и там научих за движение "Естествено" и за това,че раждането не задължително е един болезнен процес,но честно казано не мога да си представя как ще се преборя с лекарите и тяхното закостеняло мислене,че задължително трябва да се бъркат и в този естествен за една жена процес.Засега обмислям варианта за водното раждане,но все пак исках да попитам как точно става записването и какви са условията-дали дават да се движиш и да седиш в поза,която да е най-удобна за теб и как седи въпроса с медикаментите и намесата на лекарите.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 11 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Believer, добре дошла и

Believer, добре дошла и честита бременност! Пожелавам ти този път раждането да е много леко и безпроблемно Smile За съжаление за всеки един лекар ще чуеш противоречи мнения - ще има както доволни, така и недоволни. Все още не сме намерили такъв лекар последовател на естествените принципи, но продължаваме да търсим. Аз родих при Григорова и със сигурност не бих я препоръчала, но пък има много майки с прекрасни раждания при нея. Водно раждане засега има само в Тина Киркова, носят се слухове, че скоро ще има и в Майчин дом.
iva_tsvetkova, добре дошла и на теб Smile Дано се включат и майки вече родили във вода. Аз не съм, но според това, което чувам във ваната родилката има свобода на движение до момента на изгонването, когато се заема легналата поза. Вероятността от интервенции (медикаменти) при водното раждане е по-малка, но все пак са склонни да се намесват лекарите, например, да дирижират напъните.
Относно преборването на лекарите - помислете кои неща са важни за вас, а за кои можете да направите компромис. Твърде много изисквания настройват персонала негативно.
 

lg2846
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 8 седмици. Offline
Член от: 10/10/2009
Водно раждане
Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
второ раждане - във вода, първо - по рядко?

Днес в предаването "Здраве" по Канал 1 д-р Григорова, облегната на ваната, заяви че е било по-добре жените, желаещи да направят водно раждане да им е второ или трето раждане. Тук се запитах, дали това не е така, защото на лекарите им се иска всичко да минава по-бързичко? Като се замислих, почти всички имали водно раждане, с които разговарях им е било второ. До сега го отдавах на факта, че при първото им раждане ваната може би не я е имало. Освен това в репортажа споменаха, че има към 300 жени, родили в тази вана. И тъй като това си остава все още феномен за България, 300 жени, пишете и ни разкажете за вашето водно раждане, моля! 

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
раждане във финландска сауна

Научих че едно време, преди популяризиране на болничните раждания, ражданията във Финландия са се извършвали в сауната. Причината е била, че това е било най-хигиеничното място в къщата, предоставящо почти стерилна обстановка поради съдържащият се в изпаренията танин. Все още има финландци, които са родени в сауна. John Virtanen е един от тях и го разказва в книгата си The Finnish Sauna (http://cyberbohemia.com/Pages/historyofnordic.htm).Още по-отдавна родилката оставала с новороденото дни наред в сауната за извършване на древни ритуали по посрещането на новия живот.
Като се замисля, бих могла да си представя такова раждане - в сауната изпадаш в някакъв лек транс, отпускаш се невероятно, започва отделянето на хормона на щастието серотонин, има я топлината, чувството на защитеност, а нали точно това ти трябва за едно бързо раждане!

Veni
Veni's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 44 седмици. Offline
Член от: 14/08/2009
Направо се размечтах

Направо се размечтах Smile

Bananamama
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 18 седмици. Offline
Член от: 15/12/2009
финландците са

финландците са световните шампиони по посещаване на сауна, затова нищо чудно, че и бременни си ходят на сауна, и раждат там. но за неподготвен човек, който не ходи чак толкова често на сауна (като мен например) повече от 5 мин в сауна не са чак толкова приятни

Lilly
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 6 седмици. Offline
Член от: 16/03/2010
Здравейте, мили русалки :)

Здравейте, мили русалки!
И аз като повечето от вас винаги съм знаела и искала да родя във вода. Е, сега този момент наближава - терминът ми на 6.07.2010 г., това е моето първо раждане и въпреки че лекарят, който води женската ми консултация е против водното раждане, аз бих искала то да се случи, точно така, както съм си го представяла винаги. Бяхме в деня на отворените врати в Тина Киркова и всичко според нас с бъдещия татко е напълно приемливо. Единственото, което все още не сме решили е към кой лекар да се насочим, който да води раждането. Тъй като нямам близки, които са раждали във вода, от изписаното в темите по форумите в интернет се бях насочила първоначално към д-р Панова. След това една жена от курса по йога, който посещавам, сподели много добри впечатления за д-р Киров, който е водил нейното водно раждане. Каза, че е много спокоен - нещо, на което много държа, и внимателен. А днес случайно се срещнах със старшата акушерка в Тина Киркова и тя ми препоръча д-р Арабаджикова, за която каза, че води много раждания във вода.
Молбата ми е да ми помогнете в избора на лекар, който да води моето водно раждане. Единственото ми изискване е да е привърженик на активното естествено раждане и да бъде спокоен, много спокоен Smile Има много мами, които са раждали във вана и не са писали разкази. Надявам се, че и те ще се включат и помогнат да направя по-бързо своя избор Smile
 

pamuk
Потребитля е offline. Последно видян преди 9 years 26 седмици. Offline
Член от: 27/05/2010
Привет! Родих във ваната в

Привет!
Родих във ваната в Тина Киркова края на 2008. Съвсем естествено, без никакви медикаменти и пр.
Сега чакам второ бебе и сигурно ще отидем пак (ако не си останем вкъщи).  Не защото е супер, а заради ваната и защото този път уж ще сме по-твърди в исканията си и няма да допуснем тогавашните грешките...хм
Лекарка ми беше Семерджиева. Доволна съм от нея, само че изглежда твърде малко зависи от лекаря в този момент. За огромно мое съжаление не си спомням името на акушерката, която ме израждаше, за да ви предупредя да направите всичко възможно да избегнете тази жена!!! Тя не сметна за необходимо да се представи, а аз не помня как изглежда. По спомен на таткото, който присъстваше, става дума именно за тази, от която беше в основата на случката, провокирала протестите срещу насилието над родилки.
Накратко - избирайте и акушерка!!! Аз също търся информация за склонно на човешко отношение същество от Тина Киркова. Можете ли да препоръчате акушерка?
За лекар този път избрах Кирил Киров по препоръка... Семерджиева май е още в майчинство!? С д-р Киров разговарях по телефона. Звучи ми доста читав, но още не сме се срещали.
Григорова - в никакъв случай. Чудовище. Корумпирано и зло. Влезе докато раждах, извади ме мокра и с болки от ваната и ме застави насила да подпиша информираното съгласие...всъщност ето историята : http://natalyoga.net/shared.html
успех

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Lilly, надявам се след

Lilly, надявам се след средата на месеца да мога да кажа нещо за водното раждане. Аз се спрях на д-р Арабаджикова. Струва ми се положителен човек, чувствам се спокойна като се видим, но и тепърва искам да говорим с нея малко по-подробно за някои неща. Но и не знам дали ще ти свърша някаква работа с моя разказ, защото докато ми дойде реда и взема да разкажа, ти вече май ще трябва вече да си избрала Smile

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
Семерджиева доколкото разбрах

Семерджиева доколкото разбрах наскоро се е върнала на работа и за нея чувам само добри отзиви, както и за Кирил Киров.
 
аз се чудя дали ще мога да стоя на колене във ваната... най-вероятно не, защото е фаянс, а пък аз имам малко проблеми с коленете и ме болят като стоя на тях върху твърди настилки. трябва да помисля за някаква подложка, наколенки... иначе ще мога само да клеча, докато не се уморя и не седна Smile

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Ново водно бебе :)

Позакъснях малко с известията, но да се обадя - на 17 юни се отбих през ваната на Тина Киркова Wink В сравнение с българските стандарти раждането беше повече от прекрасно. При първа възможност ще напиша подробен разказ Wink

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Разказът за моето водно раждане

Най-накрая съм готова с разказа Smile Публикувам го в блога "Патиланско царство", но ако искате мога да го пусна директно и тук Smile
http://pippilotamentolka.wordpress.com/2010/08/04/water-birth/
 

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
разказ за водно раждане

Boyka - благодарим сърдечно за разказа, чете се и така. Чак ако падне другият сайт, го публикувай.

Магдалена
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 27 седмици. Offline
Член от: 24/11/2009
Бойка, много интересен

Бойка, много интересен разказ! тъкмо го прочетох. даже се разплаках на момента, когато бебето те е стиснало за пръста. харесва ми, че изглеждаш спокойна и приемаш нещата малко или повече с чувство за хумор. а раждането ти наистина изглежда хубаво и леко въпреки отклоненията. много ми е познато всичко, за което говориш за тина киркова, защото аз родих на 28-ми юни. бях се запътила към ваната, но не стигнах до нея, защото водите ми се оказаха оцветени. после имаше още малко усложнения, но най-неприятната част от всико беше дългото приемане, преди да дойде моята лекарка, не само мизерията, а и поведението на персонала и ненужните процедури, както и кърмаческите проблеми след раждането...
мен ме чакаха за излизането на плацентата, без лекарства. също така не ми натискаха корема, а ми навиха нощницата на руло и с нея леко го избутваха. след раждането таткото отиде да се разправя с педиатрите да не правят на бебето нещата, които не искаме, а лекарката ги убеди да ни го оставят при нас още първата нощ (аз родих в 8 вечерта). е, в крайна сметка не можа да е при нас първата нощ, защото аз получих отпускане на матката и загуба на много кръв и не бях в състояние да се грижа за него...

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Имало такава възможност

Имало такава възможност детето да е с мен още първата нощ?! Ех, ако знаех! А за персонала не ща да се сещам - колкото по-ниско в йерархията - толкова по-лош и нелюбезен. Първата нощ, в общата стая, едното от момичетата хич не се чувстваше добре, дойдоха веднъж, в началото да я раздвижат и след това колкото и да натискаше "вълшебния бутон", санитарката така и не дойде...и айде да не разправям друго, че това не е моята история.
А, ако при тия условия, не гледаме на нещата от хубавата страна, направо сме си умрели мърцина или както са казали едни мои любимци: "Always look on the bright side of life" Wink

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
Бойка

Бойка, аз стигам до извода, че при всеки е абсолютно на случайния принцип какво може и какво не може. Това също не ми харесва, но какво да се прави.
Магдалена - хормоните плачат вместо теб, и аз така плачех при всеки разказ дълго време след моето раждане. Но наистина това беше най страхотната част! Момичета, прегръщам ви!

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
още малко за водното раждане

...
Корнелия Енинг е също така ревностен защитник на раждането във вода. Ето някои от предимствата, които тя сподели с нас. Вярвате или не, независимо, че бебетата са най-облагодетелствани от раждането във вода, има някои предимства и за болниците. Нека обаче започнем с предимствата за майките. При водно раждане, майките изживяват по-малко или никаква болка. Родовия процес е значително по-кратък. Във водата няма нужда от толкова силни напъвания. Има по-малко случаи на разкъсвания. Бебетата се стресират по-малко при допира с новата среда. Бебетата родени във вода ни даряват с първата си усмивка веднага след раждането или в рамките на 6 часа след това! Раждането във вода прави по-лесно усещането на миризмата на кърмата, както и засукването. Много хора вярват, че раждането във вода развива интуицията, тъй като водата е проводник за предния (краен) мозък. Освен това водата помага за развиването на по-добро зрение.
Интересно е да се обясни и за т.нар. рефлекс на гмуркане. Той е открит за пръв път от руския учен Игор Чарковский, а по-късно е документиран от Пол Джонсън през 60-те. Дихателният рефлекс при бебетата се стимулира при раждането, когато сетивно-химически рецептори, разположени около носа и устата влязат в допир с въздуха за първи път. Докато това се случи, за снабдяването на бебето с кислород все още отговаря плацентата. Когато се роди бебе при раждане във вода, тази стимулация не се получава, докато лицето на бебето не се извади над повърхността на водата. До този момент, ларинксът остава затворен и дори да попадне вода в носа или устата, то тя се преглъща, а не вдишва.
 
...
 цитатът е от една по-дълга статия на следния линк: http://rozichka.blog.com/2009/03/22/%d0%a0%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%81-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d1%8a%d0%bc/
тя третира и други аспекти на раждането и то - не зле, но това е по отношение на водното раждане.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
информация за водно раждане Пловдив

С разрешение на авторката публикувам разказ относно проучванията на възможности за раждане и в частност проучванията й за водно такова в болнични условия, в България 2011. С това попълвам липсващи наблюдения за положението Пловдив. Аз ще кажа само, че се възхищавам на жената, че е задала толкова много въпроси на толкова много места, така трябва! :
В 7 месец съм и съм се заяла да раждам водно.След новината за ремонта в Тината,се метнах на рейса за Пловдив за една проверчица.
Та,ви бях обещалада споделя проучването си за УМБАЛ Св.Георги -Пловдив.
http://www.unihosp.com/about.html
"Радини вълнения 3 част"(1 и 2 бяха в Окръжна б-ца -София и бившата Тина Киркова.)
Да, замислям се да напиша книга! :wak:
Вчера прекарах цял ден в прекрасния Пловдив. Ама - чисто, зелено, без дупки по шосетата ,такситата по 3 лева в рамките на града, хората приветливи...Ех!!!!
Първо отидох на деня на отворените врати. Болницата е огромна и прилича на лабиринт! Атмосферата е тип "Майчин Дом". В родилното: стари железни легла и магарета, ръждясали подлоги, нищо ново. Видях умиление в очите на татковците, които са ходили в казарма.
Вип залите за раждане - същите, с размерите на килер. Там климатици няма. Аз ще раждам юли, та ме вълнува. Ваната - в същата малка стаичка с магарето в съседната. Прозорци никъде незатъмнени. Персоналът супер любезен, усмихнат и спокоен, въпреки претъпканата предродилна. Майките на родилките седят пред вратата на родилното и всеки см разкритие на щерките им се докладва. Интересно!
Предродилна от две малки стаи, наблъскани с легла, между които акушерките едвам се провират. На 5 см от едното легло лежи друга жена, и така около 10 броя. Прозорци абсолютно незатъмнени, жега, ВСИЧКИ  лежат по гръб, ВСИЧКИ на окситоцинова индукция, гърчат се, две направо виеха. Сви ми се стомаха на топка,бебо искаше да избяга! Хем не съм страхлив човек. Стаите после: луксозни, чисти, просторни, с хубави бани. Климатик има само във виповете, които също са двойни.
Водя разговор със старшата акушерка Милена Сандева. Изключително любезна и усмихната. Направо по нашите "Радини Вълнения": на Всички се включва окситоцин, защото днешните родилки нямат достатъчно в организма си(Ах,защо ли така?!?), ама какво му се дърпаме толкова, той просто подпомага организма, защото едно раждане проточило се над 6 часа е опасно вече! Форцепсът и вакуумът са най-добрите приятели на родилките. Абе, не ви пожелавам да се запознавате с тях, ама то на днешно време,особено с тия некадърни първескини... Гледам и не вярвам на ушите си!
Пози при раждане в България не е прието да се сменят, едва ли някъде ще ви разрешат. Освен това при изтекли води е безкрайно опасно за бебето да ставаш от леглото. Може да ти сложат възглавници зад гърба. Няма страшно, има къде да се държиш като започне зверското напъване. Една майка, първо питала "Ама какво е форцепс"?,  диво се възмущава, че щяла да я изражда акушерка, а не лекар. Любезно и се обяснява, че акушерката не е санитарка и, че доктора си е там за форцепса и вакуума, ако се наложи. Епизиотомия? Ех,ама то с тия първескини днешните ... ама то си е по-добре за вас. Иначе така ще се разкъсате, чееее!!! Всички в стаята спират да дишат!
Нападам за ваната и тук идва големият удар: Да ,раждането във ваната вече не се предизвиква планирано както доскоро, става си съвсем естествено със системка окситоцин и друга със спазмолитици. Муча като крава: "ама защооо?" Ми, щтото като влезеш във водата на 5 см разкритие, заради топлината контракциите спират. А да се излиза е опасно! Никакво мърдане, хак -системката! Бебо трябва да се роди до час-два след влизането във водата. Ихааа,за 1-2 часа трябва да направя разкритие от 5 на 10 см! Дали после ще ми дадат Нобелова? Пак муча: "ама защо толкова бързо трябва?" Е,как? Едно проточило се раждане знаете ли с какво завършва обикновено, а? То е по-добре за нас, да сме си свежарки после, че много го проточват днешните първескини.
След раждането бебето си е при теб, ако сте добре, не бива да се закърмя поне 6 часа, че често са се нагълтали с околоплодна и се налага да им се чистят стомахчетата със сонда. (Бре, тези бебета, и те некадърни като майките си! Нямат си работа да гълтат вредности!!!) Тука вече спрях да муча и заотстъпвах към вратата.
След 4 часа имах разговор с водещата И водните раждания Д-р Виолета Паскалева в частния и кабинет. Търпелива, лъчезарна, изглежда сговорчива и разбрана. Тя и старшата акушерка са обучавани в софийската тина Киркова от Д-р Григорова.
Пак муча за окситоцина. Е,може и да не ти слагами вeднага, но ще видиш, че ще се наложи, а и аз докато дойда ми трябва около час, пък те акушерките следят стандарта ... Яяяя, ама аз съм от онези некадърните и нестандартните сигурно? Добре, че акушерките следят строго заложените параметри, иначе раждането щеше да си е концерт по желание, то -опасна работа! Напримир, снемат ти размерите на таза още при постъпването. Да се знае, че то с днешните тазове...
За пъпна връв и манипулации след раждането ... Абе ,вие да не сте от тези групички, които подклаждат домашното раждане? Аууу, освен некадърна съм и сектантка! Знам ли аз колко рядко на днешно време се раждат деца без усложнения, колко недоносени, полузадушени и инфектирани са бебета сега (Защо ли?). Тя вече почти не виждала нормално раждане като едно време и това, че можело линейка пред къщи нищо не значи. Те нещата стават за секунди, тоновете падат и трябва да се реже. Няма време за болница. А за реанимация на родено вкъщи бебе, забравете. Не-въз-мож-но! Такава майка е освен некадърна и безкрайно безотговорна. Пригответе се да си носите последствията! Точка.
Бебо ми задърпа корема към рейса за София. Чувствам се много смачкана...
Очаквайте: " Радини вълнения 4",по кината от юни.
Сюжета се пази в строга тайна за доброто на зрителите.

Haida
Haida's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 11 седмици. Offline
Член от: 05/06/2011
Водно раждане

. Здравейте на всички :) Казвам се Деница, на 27 г, от Шумен. В края на декември, живот и здраве, очаквам първото си дете :)  :) :) Раждането в болница ме тормози още откакто майка ми, ми разказа как са протекли нейните три. Третото съм аз и след два часа борба и 6 души персонал, доктора презрително казал: Хъ, толкова шум за един червей...
Не особено ласкаво, да му се не види. Сега от момента, в който разбрах за бебебто си мисля къде и как ще родя. Затрупах се с информация каква е ситуацията в болниците ни, какви са алтернативите, как протича родилния процес някъде...далеч от нас, в развитите страни. Ех, ех...Smile
Както си казваме по нашенски: поболях се да го мисля...  Остава повече от половин година, ако постоянно се терзая, ще изгубя времето си и няма да се наслаждавам на бременността, но много бих искала да намеря хора, които да ми окажат подкрепа, защото се чувствам самотна, с тези идеи, които ми хрумват както и на вас, предполагам-за пренатално възпитание, за свобода на жената при раждане, за нормален процес на общуване м/ майката и бебето.
Реших да пробвам водното раждане в 1АГ, та каквото ще да става, а ако нещо се обърка и родя в Шумен, да изхитря системата с Документа и да си осигуря максимална свобода на действие.
Мисля, че най-главното, което ще ми пречи е страха, ще се подготвям психически да съм спокойна и като си помисля, че ще държа бебето в ръце един ден, си казвам, че каквото и да стане, мога да се справя адекватно и без паника защото на това човече му трябва майка, която да се бори за него.
Стана много лирично, но схаванхте идеята ми, нали...
МНОГО ще се радвам да ми отговорите!
:) Деница,

Didka
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 23 седмици. Offline
Член от: 21/06/2011
Водно раждане

Здравейте и от мен Smile Аз също се казвам Деница, но съм от Варна и съм на 28г. Реших да започна от рано да набирам инфо за раждането  и всичко свързано с него тъй като през Декември  очаквам своята първа рожба. За съжаление от прочетеното до момента разбрах, че водно раждане се предлага само в София и Пловдив. Ужасно съжалявам, че във Варна не са закупили вана поне в АГ болницата ни, въпреки потока бременни минаващи от там.  Всичко свързано с този вид раждане ми се струва толкова красиво и божествено, че се надявям с цялото си сърце да успея да осъществя желанието си. При мен случаят е малко по особен, поради причината че съм късогледа с -6 диоптъра, но аз съм твърдо решена да раждам нормално стига бременността ми да протече както трябва и да няма отражение на очите ми Smile Следя се при офталмолог и за момента казаха, че няма притеснения, но всичко зависи как ще са очите ми в началото на 9 месец. Доста лекари и мои познати ме подготвяха, че трябва да раждам секцио задължително заради восокият диоптър, но ето че имам шанс Smile Това разбира се зависи от нас самите. Ако се поддадем на слухове и мнения много лесно можем да се стресираме и да поемем по не най- добрият за нас път.  Понеже съм упорит човек и реша ли се ще си хвана колата и ще отида да раждам  например София, ми се иска ако има майки раждали във вода, които не са от София или Пловдив а са от по- далечко като мен  да напишат малко инфо за начина, по който са ги посрещнали и е преминало всичко. Знам, че разстоянието допълнително усложнява нещата, а все пак е нужно да се правят прегледи при избраният лекар предварително и става съвсем проблемно. Благодаря на тези, които ще откликнат от сега ! :) 

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
водно раждане - желаещи от провинцията

Здравейте Деница и Дидка,
Много ви се радвам, че се присъединявате към водните ентусиастки! Надявам се това да стане една стабилна тенденция и да не е провокирано от рекламата напоследък, както и тя да намира приложение на практика. Освен това е важно водните майки не да са примирени, че щом е трябвало така ... и да са доволни със здрава майка и здраво бебе, пък наложилите се интервенции ... ще ги изтърпим, нищо че наложили се се равнява често на просто рутинни. Както и да е - стига с песимизъм!
По принцип е възможно родилка да си внесе басейн в болнично заведение, бях говорила в Св. Лазар в София за евентуална такава възможност и те казаха, че е приемлив вариант за болницата. Каза го лекарка, която се похвали, че в международната си практика във Франция и Либия е присъствала и на водни раждания. Просто попитайте и то най-вече в частните болници. Може би ще ви гледат като бели врани, но за добро или зло сега ни се падна да раздвижваме пластовете.
Деница, по отношение на напъните и свързаните страхове с очите: първо, доколкото съм в известност, проблем има не от диоптри, а при повишено вътреочно налягане и второ - немската акушерка с 20 годшен опит във водни раждания Корнелия Еннинг (която между другото е започнала да ги практикува по молба на нейна пациентка) твърди в книгата си Erlebnis Wassergeburt, че във водата напъните не само се усещат по-слаби, но и действително са такива и съответно логиката е, че водното раждане би облекчило дори тази ситуация. Друг е въпросът, че в България властват много клишета и много неразбиране, даже бих го нарекла нежелание да се подходи по-научно и по-емпирично, прикрито зад руслото на специалиста.
Целувки и на двете ви!

Didka
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 23 седмици. Offline
Член от: 21/06/2011
Водно раждане

Ели, благодаря ти за отговора и идеята, която ни предложи Smile В интерес на истината на мен  ми мина през ума този вариант- аз да си внеса басейн в родилното, ноооо проблема е, че тук има само една частна болница, от която до момента се разочаровах и реших категорично, че няма да раждам там. Насочих се към АГ Варна тъй като има много добри лекари за ЖК и всичко свързано с бременността, но тази болница е държавна :)  Там е още по- малко вероятно да ми позволят това. Определено ще питам за варианта, но знам и каква ще е наистина реакцията им. Ще видим...може пък да успея да се наложа. Ели, аз знам, че диоптъра не е определящ, а очното налягане, именно за това ми казаха, че зависи как ще са очите ми в началото на 9 месец Smile Аз също четох, че напъните във водата са много по леки и безболезнени, това е една от причините да се насоча към този вид раждане. Защото все пак искам да бъда пълноценна добре виждаща майка Smile Още един път ти благодаря за идеята :)  Целувки и от мен!

Haida
Haida's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 11 седмици. Offline
Член от: 05/06/2011
Чудесно! Адашка и то близо до

Чудесно! Адашка и то близо до мен-на час път. Моментално ми пиши на лични да обсъждаме водата и бебетата на плажа:)) (Ако желаеш, Smile
 В Свети Лазар са отворени на всякакви варианти, може да си донесеш басейн и да родиш в него. Според проведения разговор, просто отиваш в АГ-то,  не носиш нищо от стандартните четки и пасти за зъби Smile), цените са м/у 2700-3750 за естествено раждане. Изписването е към 4-я ден, максимум. За други места, все още не знам, какво позволяват.
Разбрахте ли резултатие от анкетата за узаконяване на домашното раждане? Според половината обработени данни 4% от жените са го подкрепили. 
 Оф, отивам да работя, ще пиша пак Smile)
Бъдете усмихнати

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
в "Майчин дом" вана няма

Здравейте русалки!
Пиша ви с липса на новина. Преди около 2 години бившият директор на "Майчин дом"  д-р Методи Янков беше обещал да се въведе водно раждане и там. Може би като продължение на делото му от 1-ва АГ болница, бившата Тина Киркова. Той отдавна не  е директор там, а след наскоро приключилия ремонт вана няма инсталирана, за съжаление.  

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
басейн за раждане в предродилна зала в Св. Лазар

Половин новина, която дай Боже да стане при стандартно раждане и цяла! Имам предвид, че засега новата зала за активно раждане там е предродилна и съответно не се знае дали ще има възможност да се ражда до край в басейна, но дано!

elenapsi
elenapsi's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 6 седмици 2 дни. Offline
Член от: 09/03/2009
Сега януари се планира водно

Сега януари се планира водно раждане в св. Лазар. Ще видим как ще се развие. Планът е да си е до край в басейна.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 49 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
първа самостоятелна зала за естествено и водно раждане - Варна

Днес от 12 ч. официално ще бъде открита първата във Варна самостоятелна зала за естествено и водно раждане! Залата ще бъде достъпна за всички посетители по време на представянето.
Става въпрос за това: Mедицински комплекс “МАЙЧИН ДОМ” - гр. Варна
http://www.maichindom-varna.com/
 
Информацията ми беше любезно предоставена от Мария Христова - Дула на свободна практика
Тя разказва още:
- ще има възможност за напълно физиологично раждане, при което жената да се движи свободно и да избира най-комфортните за нея пози, включително за фазата на изгонване на плода;
- ще има аксесоари за комфорт по време на първа и втора фаза на раждането;
- ще има стационарна вана за провеждане на водни раждания или обезболяване на първата фаза;
- раждането ще протича и завършва в тази зала - без преместване;
- с опция дула - персонална грижа за раждащата жена (нова за България професия в сферата на родилната помощ, популярна в ЕС и САЩ)

 

gaburche
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 45 седмици. Offline
Член от: 07/03/2012
Здравейте

Здравейте на всички! През 2007г. родих първото си дете във вана в Тина Киркова. Раждането мина като по вода:) Преди няколко дни разбрах, че съм бременна отново и не бих си представила друг начин за раждане. Проблемът е че бях решила да не стъпвам в тази болница. Година след като родих , забременях отново и бях готова пак за водно раждане. Отидох на преглед при д-р Семерджиева, тъй като тя водеше водното раждане със синът ми. И така след няколко положителни кръвни теста за установяване на бременност(тъй като на ултразвукът не се виждаше нищо , тя ми каза че вече нямало бременност. " Чакай да ти дойде"- това бяха думите й. И аз си чаках, докато една сутрин не можех да ходя от болка, обадих й се...нямало кой да ме прегледа, тя не била там...с две думи оправяй се сам. Отидох в клиниката на Щерев. И останах там няколко дни. Оказа се че е извънматочна бременност, плодът имаше и сърдечна дейност. Оперираха ме и останах с една тръба. Незнам кой е виновен и не ме интересува...лаборантката ли...Семерджиева ли.. Проблемът е че сега дори не знам къде да отида на преглед за установяване на бременноста и за нейното следене. А пък и не ми се иска да давам луди пари за следене на бременност. За какво плащам осигуровки..
Ако някой би могъл да ми препоръча гинеколог в София, ще се радвам.
Благодаря!
 
 

Boyka
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 24 седмици. Offline
Член от: 24/01/2010
Новини от Св. Лазар?

Дали има новини от клиниката във връзка с водното раждане? Четох за едно, което не се е състояло. Любопитна съм, предвид, че обявиха, че вече работят и с Касата - дали едно водно раждане при тях не се доближава по цена с това в Т.Киркова така?
А и по принцип - някой скоро да е раждал водно, че се ослушвам за моето наближаващо Smile (няма да повтарям със същата лекарка, като предния път. търся си някой, който да се вслуша повече в изискванията ми)