Съхранение на стволови клетки от пъпна връв - поредна бизнес-възможност или разумна предвидливост от страна на родителите

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009

Като всеки буден бъдещ родител се вълнувам и от тази тема.
Дали процедурата представлява добра синергия между природата и науката или е поредният просто опит на човека да се намеси в природата без да разполага с достатъчно адекватни знания? Срещнах теорията, че в т. нар. от древните китайци "Златен месец" след раждането е възможно да се реактивират стволовите клетки в организма на майката с цел излекуване на нейни досегашни болести. Значи, че човечеството се е занимавало с въпроса и преди. Какво сме научили?
Наскоро се тиражира новината, че вече съществува идея за създаване на българска национална банка за стволови клетки както това било в много европейски страни. Тук не става обаче въпрос за това, защото тя била замислена като дарителска и клетките да бъдат използвани за други хора, а не за този от когото са извлечени. Това не било невъзможно, но рискът от отхвърляне съществувал. От друга страна стволовите клетки извлечени от пъпната връв при раждането на едно бебе теоритично биха могли да бъдат използвани и от неговите роднини с по-голям успех. Това не представлява ли едно добро застраховане? 
В България съществуват две възможности за съхранение на стволови клетки при раждането на едно бебе: едната е ако болницата, в която сте избрали да родите, предлага тази процедура и поддържа собствена банка, другата - болницата да допуска външни екипи на международни фирми, които се занимават с тази процедура. Парадокс е, че при втората възможност стволовите клетки се съхраняват в чужбина и излиза по-евтино в сравнение с първия вариант, но на какво ли не сме се нагледали като парадокси в България, а и нали трябва да се печели от желаещите да си дадат парите!
Най-честото мнение, което срещнах сред интересуващите се е: "да, би било хубаво, но цената е твърде висока". Изхождайки от мисълта, че за здравето и животът твърде висока цена няма, но и съобразявайки се с факта, че шарлатани далеч вече не са само циганките, които ви спират на улицата за да ви гледат на ръка срещу добра сума, и съвременните шарлатани вече се подвизават и дори в лекарски кабинети, а и стават все по изобретателни, си задавам множество въпроси в тази връзка.
Срещнах като информация, че съществува количествена зависимост при присаждането на клетките в последствие и килограмите на пациента. С други думи, ако му бъде присадено по-малко количество клетки няма да е ефективно за справяне със заболяването. Това поражда страха, че процедурата е безсмислена, ако не бъде извлечено достатъчно голямо количество клетки за да бъде използвано при възрастен човек.
За мен не е ясно, дали използваните медикаменти по време на дирижирано раждане и особено за изгонване на плацентата влияят върху качеството на извлечените стволови клетки.
Как стои въпросът с тайминга прерязване на пъпната връв - извличане на стволови клетки?
Ще е интересно да видим обективни мнения за и против по темата.

Olga
Olga's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 46 седмици. Offline
Член от: 20/02/2009
Темата ми е много интересна,

Темата ми е много интересна, но признавам, не съм проучавала въпроса задълбочено. Струва ми се, че не случайно природата го е измислила така, че стволовите клетки да преминават от плацентата и бебето да ги получава. Най-вероятно то има нужда от тези клетки точно в този момент и това е по-добре, отколкото да се среже пъпната връв възможно най-рано, за да се замразяват.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
Коментари на специалистите, занимаващи се със стволови клетки

Искам да добавя нещо, с което се сблъсках.
При общуването с фирмата, на която се спряхме за извличане и съхранение на стволови клетки, забелязвам че отговарят машинално и сякаш с готови отговори на поставени въпроси, отговори с които не са запознати просто избегнаха. Това не ми харесва! Все пак, процедурата е нещо новаторско, човек който се е привлякъл от тази възможност се интересува и естествено е да му възникнат въпроси, понякога и много логични. Призовавам от този форум служителите в тези фирми да се интересуват повече от тематиката, както и фирмите да положат повече усилия да поддържат нивото им на информираност и компетентност! Любезно отношение, каквото те проявиха, е нещо задължително когато става въпрос за пари, но това далеч не е единственото достатъчно за да е спокоен клиентът.

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
още нещо ново

От началото на годината една от фирмите, занимаваща се с извличане на стволови клетки от пъпна връв предлага и допълнителна услуга, а именно съхранение на тъкан от пъпната връв. По най-нови изследвания, там се намирали още един вид стволови клетки.

renetar
Потребитля е offline. Последно видян преди 8 years 40 седмици. Offline
Член от: 16/12/2010
за договорите

Аз също се бях замислила дали да не замразя стволови клетки от пъпна връв. Прочетох договорите на 2 от фирмите, предлагащи тази услуга и това ме отказа. Останах с впечатлението, че това е просто опит, възползвайки се от желанието на родителите да направят всичко за децата си, да вземат стволовите клетки за своя собствена употреба, че и да ни накарат да си платим за това. Или пък съответно ако ни потрябват тези клетки, да бъдем изнудвани. За това реших да пиша тук- ако решите да замразявате стволови клетки, прочетете внимателно договора, който Ви се предлага!

Elizabeth
Elizabeth's picture
Потребитля е offline. Последно видян преди 7 years 32 седмици. Offline
Член от: 07/08/2009
за договорите за стволови клетки

Честно казано договорите ми се сториха юридически добре издържани. Може би на фона на всичката глупава бумащина около една бременност и раждане.