Нова кампания - НЕ на раждането по гръб!

НЕ на раждането по гръб!

                          Имам право на избор!

car_uphill.jpgКогато мислите за раждаща жена, най-вероятно си я представяте легнала или полуседнала на гинекологичния стол с крака в стремената. Така се ражда в родилните домове в България, такъв е и образът, наложен от медиите и от разказите на вече раждали жени. Защо? Логично е да си помислим: „Защото това е най-добрата позиция за раждане”. Истината обаче е друга, шокиращо различна – раждането по гръб или полуседнала с крака на магарето е възможно най-лошата позиция за раждане. Е, може би с малки изключения – например раждане, при което жената е увиснала на краката си с главата надолу Wink. Сравнението е направено от Roberto Caldeyro-Barcia – президент на Международната федерация на акушерите и гинеколозите (FIGO) в периода 1976-79г., един от основателите на Световната асоциация по перинатална медицина, номиниран три пъти за Нобелова награда. И наистина, когато една жена е принудена да ражда по гръб, нейните напъни действат срещу гравитацията. Вместо да избутва бебето през родилния канал, ползвайки земното притегляне за свой помощник, тя прави точно обратното. Получава се нещо подобно на това да се опитаме да запалим кола, паркирана на наклонена улица, бутайки я нагоре по хълма, вместо надолу.

Защо тогава раждаме по гръб?

Добър въпрос! Сигурно ще прозвучи банално, но истината е, че това е позата, която е най-удобна за медицинския персонал, обгрижващ родилката. В тази поза за доктора или акушерката е най-лесно да дезинфекцира, да преглежда, да направи епизиотомия, да приложи вакуум или форцепс, когато се налага. С това се изчерпват ползите на раждането в легнала или полуседнала позиция (кое от изброеното изобщо може да се счита за полза, нека всеки прецени за себе си). Сега да поговорим за недостатъците на тази масово наложила се практика.

Защо раждането по гръб или на магарето е възможно най-лошата поза?

-          При раждане по гръб или на магарето жената напъва срещу гравитацията, което прави напъните по-неефективни, по-трудни и удължава фазата на изгонването с всички произтичащи от това последствия и рискове за бебето.

-          Лежането по гръб притиска главен кръвоносен съд (vena cava), което е лошо както за майката, така и за бебето, защото намалява притока на кръв, съответно на кислород. Като пряко следствие може да възникне вътреутробно страдание на плода. Още в петия месец бъдещите майки биват съветвани да лежат и да спят на една страна, а не по гръб (някои сами забелязват, че им става лошо, когато легнат по гръб). В същото време от тях се изисква да заемат именно такава поза в момент, в който добрата циркулация на кръвта е от изключително важно значение.

-          Легналата / полуседналата поза намалява диаметъра на таза, понякога с цели 2-3 сантиметра. В това положение опашната кост поема част от теглото на тялото и освен че не може да участва свободно в разширяването на таза, се превръща в още една пречка по пътя на бебето. Това има директно влияние върху продължителността на раждането, а в някои случаи може да се окаже решаващо за неговия изход. В същото време други позиции позволяват на таза да се разшири до 30%.

-          Легналата / полуседналата поза е неудобна – това не е позата, която повечето жени биха избрали интуитивно, ако имаха право на избор. В тази поза се чувстваме нестабилни и незащитени – не сме стъпили на „твърда земя”, в много случаи нямаме опора нито на краката, нито на ръцете (някои родилни домове предоставят възможност да се хванем за специално пригодени за целта дръжки, докато напъваме).

-          Легнала и полуседнала на „магарето”, родилката се чувства уязвима и в психологически аспект – най-интимните и части са изложени на показ пред всички присъстващи. За някои това може би е дребен детайл, дори глезотия, в действителност обаче може да се окаже от огромно значение за по-притеснителните жени или за тези, които са преживели насилие.

 

Какви са алтернативите?

Има 5 основни типа позиции, които жената може да заема по време на раждането (това важи както за ранните етапи на родилния процес, така и при изгонването) – всяка от тях има своите предимства и недостатъци, подходяща е в определени ситуации, а в други може да се окаже не най-благоприятната. Позициите могат също така да се сменят и/или редуват според протичането на родилния процес. В много случаи, ако й бъде предоставена възможност, жената интуитивно заема най-подходящата позиция в конкретния момент от раждането. Когато е изморена или несигурна, може да бъде посъветвана и подпомогната от обгрижващите я лица.

        1) Клекнала / патешко ходене

Тези позиции спомагат за максималното отваряне на таза, което позволява на бебето да заеме най-оптималната позиция по време на раждането. Могат да се изпълняват с помощта на  придружител или пригодено за целта приспособление. Според някои проучвания заемането на такава позиция може да увеличи диаметъра на таза до 30%, което ги прави изключително подходящи при съмнения за тесен таз.

        2) Седящи позиции

Тези позиции комбинират ползата от използването на силата на гравитацията с възможността за релаксация. За целта родилката може да седне върху голяма топка, тоалетната чиния, друго подходящо приспособление, или дори на леглото, почивайки си, докато гравитацията продължава да движи родилния процес.

        3) Странично легнали позиции

Странично легналите позиции са удобни за почивка при продължително раждане, за релаксация на цялото тяло и за минимизиране на допълнителното мускулно усилие. Подходящи са също така, когато е необходимо или желателно да се забави процеса на раждането.

 

        4) На „четири крака”

Тези позиции са подходящи, когато се усещат болки в гърба по време на контракциите и за правилно позициониране на постериорно бебе. Също така са приложими при раждане на едро бебе.

        5) Вертикални / стоящи позиции

При тези позиции се използва максимално силата на гравитацията. Те подпомагат изгонването на бебето, като в същото време не позволяват концентрирането на напрежението само в една област. Особено приложими са при необходимост от ускоряване на родилния процес поради възникнало забавяне или по други причини.

За какво ми е тази информация като всъщност нямам право на избор?

Наистина в момента е трудно да се роди в българска болница в позиция, различна от легнала или полуседнала на магарето. От друга страна

именно ние, пациентите, сме хората, които правят промяната

. Достатъчно е само да си спомним:

-          Преди 7-8 години на пръсти се брояха докторите, склонни да обсъдят с жената елементарни нейни предпочитания относно раждането, а бъдещият татко можеше да присъства само с връзки.

-          Преди 3-4 години да се говори за активно раждане беше сектантство, някои бяха чували за „план за раждане”, но никой не беше готов да го приложи на практика.

-          Преди не повече от година информираното съгласие, което се подписва преди раждането, беше чиста формалност, а да присъства на раждането външно лице (дула) беше абсурд.

Всичко това постепенно се променя – отчасти под натиска на европейските институции и на неправителствени организации като сдружение „Естествено”, но най-вече и в много по-голяма степен под натиска на хората в качеството им на пациенти. Болниците, за добро или за лошо, са и икономически субекти - с появата на търсене, се появява и предлагане. Нека кажем „Не” на раждането по гръб и ще ни бъде предоставена възможност да раждаме в други пози – по-благоприятни за бебето и по-удобни за майката. „Капка по капка вир става”, както казва народната мъдрост.

Какво точно мога да направя?

-          Ако Ви предстои скорошно раждане, обсъдете с избрания от Вас лекар и болница възможността да не раждате легнала по гръб / качена на магарето. Можете да поговорите за плюсовете и минусите на различните пози и заедно да изберете тези, които ще бъдат удобни както за Вас, така и за обгрижващия Ви персонал.

-          Ако търсите начин да се включите в кампанията „Не на раждането по гръб. Имам право на избор!”, да участвате в други дейности на сдружение „Естественото” или просто имате идеи, които бихте искали да споделите, не се колебайте да се свържете с нас!

За София: info@estestveno.com, тел. 0885 121 345

За Варна: silvi.alendarova@estestveno.com, тел. 0897 966 326

За Русе: ruse@estesveno.com, тел. 0899 993 670

 

Сдружение „Естествено”

Сдружение “Естествено” обединява съмишленици, свързани от идеята за промяна на нагласите в обществото, в това число сред лекарските и акушерските среди, относно протичането на бременността, раждането и отглеждането на децата. Голяма част от усилията ни до момента са концентрирани върху подобряване на медицинското обслужване по време на раждането. Убедени сме в значимостта на този момент и в дългосрочното му влияние върху жената, детето, семейството и цялото общество. Вярваме също така, че промяната на статуквото не изисква героични усилия, а само приемането на един факт, потвърден от множество изследвания и залегнал в практиките на майчиното и неонаталното здравеопазване във всички цивилизовани държави:

За да се избегнат усложнения по време на раждането, най-често просто е нужно да се осигури максимален комфорт на раждащата жена – тя трябва да има възможност да роди по начина, който е избрала, на място, където се чувства сигурна, и в присъствието на хората, с които се чувства спокойна.

Повече информация за позициите по време на раждане, както и за различни проучвания по темата, можете да намерите на следните линкове:

Препоръки на СЗО от 1996, които поставят легналата поза сред очевидно опасните и неефективни практики, които трябва да бъдат избягвани

http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab002006.html

http://www.givingbirthnaturally.com/birth-positions.html

http://www.scienceandsensibility.org/?p=1939

http://findarticles.com/p/articles/mi_6845/is_36/ai_n28461707/

Очаквайте скоро превод на гореосочените статии и изследвания.