Родилните къщи

Бояна Петкова

Статията беше публикувана в списание МАМА 2009 г.

В много държави по света съществува легална, регламентирана алтернатива на болничното раждане. Нарича се “родилна къща” или “родилен център”. В тези центрове работят акушерки, които имат право да водят раждане или да асистират на раждане в отсъствието на лекар, при условие, че родилката и бебето са здрави, бременността е следена и е протекла нормално, както и че не се очакват усложнения по време на самото раждане. Обикновено центровете имат договорни отношения с намираща се в близост болница, която може да поеме майката и бебето в случай на нужда. Транспортът до болницата се осъществява в рамките на 10-15 минути. Също така съществува възможност да бъде повикан лекар на място. Статистически данни сочат, че извънболничните раждания не носят по-голям риск от усложнения от болничните – вероятно поради внимателния подбор на “кандидатките”.

Какви са предимствата на родилната къща?

  • По време на бременността бъдещите родители посещават на място курсове за подготовка за раждането. Те познават обстановката и екипа, имат възможност да изградят отношения на доверие и взаимно уважение и знаят, че акушерките са запознати с желанията им как да протече раждането и ще се съобразяват с тях в рамките на възможното. От емоционална гледна точка това означава по-малко страх и повече положителни емоции, което се отразява благотворно върху хода на раждането, тъй като емоционалната компонента влияе върху възприятието ни за болка и хормоналното равновесие на процеса.
  • Обстановката е уютна, домашна, липсва усещането за болничен хлад и стерилност. Това предразполага партньорите да се отпуснат максимално, за да преживеят съзнателно раждането на детето си.
  • Има на разположение достатъчно пространство, в което родилката да се движи, без да смущава никого. Стаите са оборудвани с различни помощни средства – топки, възглавници, окачени на тавана въжета, вана. Акушерките владеят широк диапазон от немедикаментозни техники за облекчаване на болката от контракциите: акупресура, акупунктура, ароматерапия, хомеопатия, масаж и техники за релаксация.
  • Извънболничните раждания протичат с минимален брой медицински интервенции и външна намеса в естествения ход на процеса. Ако състоянието на майката и бебето го позволява, те не се ускоряват с цел да се вместят в графика на персонала. Екип от две акушерки асистира на раждането от начало до край, колкото и дълго да трае то.
  • Майката, таткото и бебето могат да се приберат у дома 4-6 часа след раждането. Там за тях се грижи друга акушерка от екипа, която ги напътства и по въпроси като кърмене и грижи за бебето през следващите няколко седмици.
  • Бебето се ражда в уютна атмосфера, като целта е родилната травма да бъде възможно най-малка. Стресът за сетивата му е сведен до минимум, светлината и звуците са приглушени, то има възможност за незабавен физически контакт с майката, рутинните процедури по мерене, теглене, къпане се провеждат едва след като е получило възможност да се адаптира и да засуче.

Родилните къщи и центрове са подходяща алтернатива за онези жени, които имат доверие в естествените механизми на природата и искат да посрещнат новороденото си дете в уединение и спокойна атмосфера, както и за онези, които имат конкретни (често малко нестандартни) представи за раждането, които не могат да бъдат удовлетворени в “стадартната” болнична обстановка. Освен това те дават на акушерките възможност да поддържат живи традиционните практики на професията си.

Тук можете да разгледате снимки от родилните къщи в Европа.