Привързано родителство

Привързано родителство - увод

Понятието "привързано родителство" (attachment parenting) е въведено за първи път от американския педиатър д-р У.Сиърз. Неговите пет правила, които установяват неразделна връзка с детето са следните:

  1. Установете контакт с бебето колкото се може по-рано.
  2. Разпознавайте сигналите, подавани от бебето, и откликвайте на тях.
  3. Кърмете бебето с майчина кърма.
  4. Носете детето със себе си.
  5. Спете заедно с детето.

Споделяме тези принципи и се стремим да ги прилагаме при отглеждането на нашите деца.

Изграждане на емоционална връзка с бебето след секцио

Елена Кръстева

C-Section Photo / Снимка на цезарово сечение

Раждането не винаги протича както сме си го представяли. Понякога едно травматично изживяно раждане може да повлияе на отношението ни към бебето и да затрудни установяването на емоционална връзка. Статията третира тази проблематика и предлага варианти за справяне в такава ситуация.

Как спането с бебето промени измерението на майчинството

Миглена Димитрова

Докато спях, усещах прекрасно къде е бебето, не изпитвах никакво притеснение, че мога да му навредя, вътрешно усещах, че това, което правя, е много хубаво и правилно. И тогава реших – не ме интересува кой какво казва по въпроса – ще спя заедно с детето си!

Привързаното родителство – поглед отвътре

Валентина Зрънчева

Привързаното родителство  е чудесна идея. И едно от най-чудесните  неща в нея е фактът, че позволява  гъвкавост. Рамките са достатъчно широки, за да откриеш своя собствен път.

Oбщуване с бебето през първите часове и дни след раждането

Бояна Петкова

Първите часове и дни след раждането никога няма да се повторят, затова насладете им се докрай. Няма нищо по-важно от това да поставите основите на една стабилна връзка с вашето дете, която се гради на много нежност и взаимно доверие.

Syndicate content