Статии

Статии за раждането - увод

Естествено раждане

Естественото раждане - така, както Природата го е измислила, в днешно време е отживелица за някои жени и непостижима мечта за други. За много съвременни жени по света обаче естественото, активно раждане в болнични условия, в родилен център или в домашни условия е сбъдната мечта, за която са се преборили и извоювали предните поколения; мечта, която им дава неочаквани сили, увереност в собствените им тела и огромно удовлетворение. В България все още няма нужните условия за активно раждане, но пък все повече стават възможностите, които се отварят пред раждащите жени. Затова и силно вярваме, че с общи усилия, не след дълго, естественото, активно раждане у нас също ще стане една сбъдната мечта.

Брошура по случай Световната седмица за уважение към раждането

 

Вижте правата, които имате, по силата на българското и международно законодателство, подкрепени с примери, съвети за действие и посочване на нормативната уредба тук >>>. Тези Ваши права са реални - действително предвидени в законодателството и защитими.

 

Там където раждането е красиво - родилен център "von Anfang an", Виена

Елена Кръстева

По време на посещението си на двадесетата среща на европейските организации (ENCA - European Network of Childbirth Associations), посветени на раждането, през април 2012г. във Виена, имах удоволствието да гостувам на един родилен център и да се запозная с неговата история и начин на функциониране.

Бременността, раждането и първите дни с бебето са свещени - Ува Майнер

По материали на Елица Грънчарова

Немската акушерка с 20 годишен стаж Ува Майнер посещава България за първи път през юли 2012. Споделяме тук това, което казва на бременните по време на срещите си с тях из цяла България

"Това, което правим на земята, правим и на жените си"

 

 

Родилните къщи

Бояна Петкова

В много държави по света съществува легална, регламентирана алтернатива на болничното раждане. Нарича се “родилна къща” или “родилен център”. Статистически данни сочат, че извънболничните раждания не носят по-голям риск от усложнения от болничните.

Травматичното раждане – една доста честа реалност

Елена Кръстева

Може би е трудно да се разбере как едно раждане, завършило с жива майка и живо бебе, може да бъде травматично, но е факт, че много жени са подложени на огромен психологически стрес или депресия, като резултат от тяхното раждане.

Техники и упражнения по време на бременността и раждането

Ивета Драганова

Предлагаме ви набор от техники и упражнения, чиято крайна цел е да улеснят, облекчат и скъсят раждането. Някои от тях помагат бебето да заеме оптимална позиция, други са специфични и се правят с конкретна цел и в определен етап от раждането.

Релаксация, гравитация, движение - нашите съюзници по време на раждането

Ивета Драганова

Има няколко неща, които можем да направим, за да намалим силата на болката, да скъсим процеса на раждането и увеличим шансовете си за нормално раждане без интервенции. Това не означава, че няма да изпитваме никаква болка. Но облекчение има.

Факти за раждането, които всяка жена трябва да знае

Диана Вапцарова 

Репортаж от Международната конференция по акушерство на Midwifery Today в Бад Вилдбад, Германия, от 22 до 26 октомври 2008 г.

 

Раждането

Василена Доткова

Ако всеки от нас можеше да се роди отново, какво раждане бихме си избрали? Дали ще е много по-различно от онова, което сме преживели? А ще прилича ли на раждането, което избираме за децата си, доколкото, разбира се, нещата зависят от нашия избор?

Syndicate content