Общуване и възпитание

Общуване - увод

Как да възпитаме самостоятелни, отговорни и уверени в себе си личности? Как да говорим с децата си така, че да ни чуят? Как да ги изслушваме така, че да споделят с нас? Как не просто да ги накараме да ни слушат, а да изградим отношения, основаващи се на взаимно доверие и уважение? Това са въпросите, които вълнуват всички ни. А децата ни растат и се променят толкова бързо, че се налага непрекъснато да търсим нови подходи към тях. В този раздел споделяме личен опит в общуването с децата и представяме информацията от любимите ни книги за възпитанието.

Д-р Харви Карп идва в България

 

Сдружение "Естествено" ви представя един проект на сдружение "Бебе и Дете" и фондация "Същност" за превенция на насилието и в помощ на родителите, които желаят да станат по-добри в комуникацията със своите деца. В изпълнение на първата информационна част от проекта „Най-щастливото дете в България” в началото на месец юни в София ще гостува световноизвестният педиатър д-р Харви Карп (вижте всички предвидени събития по-долу).

Философия на модела "Трениране на успешни родители" - д-р Томас Гордън

 Силвия Андреева
Моделът Гордън предлага подробен план за следване на златното правило „Отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят с теб”. В основата на философията за родителство е убеждението, че децата не са лоши, палави или проблемни, а просто поведението им е начин да задоволят своите нужди в определен момент. 

Гимнастика за голи бебета - PEKiP

 Елица Грънчарова

PEKiP (от Praeger Eltern-Kind Program) в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – среща-игра на родители с бебета, на която те общуват, развиват се и се забавляват. PEKiP цели да развие отношенията между родители и деца, да предостави условия на родителите да участват активно в развитието на децата си, възрастните да се срещат, да общуват и да обменят опит, както и да подкрепят бебетата си в първите им контакти едно с друго.

Стига клишета. Родителството е пълно с митове, от които е хубаво да се отървем час по-скоро

Василена Доткова

Докато си бременна чуваш навсякъде разни махленски предупреждения и бабешки акъли, но ги приемаш като нещо любопитно, принадлежащо на отминали епохи – когато бебето се появи, все ще се намери някой, който е в час с актуалните неща, да ти каже какво да правиш. А ти инстинктивно ще разпознаеш правилното напътствие.

Портрет на мен като работещ родител

Tinkerbell

Млада, образована, амбициозна. Университет, добра работа, напредваш, растеш. Работа, купони, приятели, мъж. Мъж, бебе, еуфория. Чудиш се как един три килограмов вряскащ вързоп може така да преобърне мисленето и приоритетите ти.

Сподели с приятел

Босилена Мелтева

"Няма значение как се чувстваш, не задържай чувствата в себе си. Сподели ги с някого, когото обичаш." Така завършва една от книжките на две годишната ми дъщеря. В нея има много шарени и смешни човечета - едно се чувства като цар, друго - глупаво, третото понякога се страхува...

Да се запознаем с темпераментните деца

Милена Сърнева

Като повечето съвременни бъдещи мами започнах да се подготвям за това да бъда добър родител далеч преди синът ми да се роди. Бях си накупила тонове книги и списания за отглеждане на детето и детска психология. Докато в един дъждовен юнски ден се роди синът ми, за да обърне всичките теории с краката нагоре.

Размисли без страсти за родителството, кариерата и действителността

Теодора Радославова

Внушават ни, че успялата жена е независима, с престижна работа и разностранни интереси. Семейството и децата са в периферията. Те не носят обществен престиж, дори напротив, даже децата в училище се срамуват, ако майките им са обикновени ‘домакини’.

Колкото повече – толкова повече

Цвета Брестничка

Предупреждавам – аз съм от тези, които бавно схващат, трудно обобщават и се учат от собствените си грешки. Та, който очаква да прочете рецепта за правилно и успешно отглеждане на деца, може да пропусне следващите редове.

Syndicate content