Хранене и здраве

Здраве - увод

Бременността и раждането на децата носят със себе си много нови отговорности и ако досега не сте се замисляли сериозно върху храненето и начина на живот на вашето семейство, то сега е крайно време да го направите. "Здрав дух в здраво тяло" - тази известна фраза предава нашите виждания за здравето. Ние смятаме че двата аспекта на човешкото здраве - физическото здраве и душевното, емоционалното здраве са неразривно свързани. Те винаги трябва да се разглеждат в тяхната цялост и не бива да се подценява нито един от тях. В този раздел ви представяме статии за здравословния начин на живот, за екологията и за храненето като много важен фактор, който оказва влияние на цялостното ни здравословно състояние.

Босотата като здраве и провокация

Кристиян Енчев

Случвало ли ви се е да се колебаете дали да си купите чифт обувки, които много харесвате, но не са ви никак удобни? Предполагам, че всеки се е изправял пред тази дилема. Въпросът е дали си струва да угодим на суетата за сметка на здравето.

Флуориране в хармония с природата?

Деси Димитрова

Въпросът за ползата и вредата от флуорирането на питейната вода е силно дебатиран в световен мащаб. Той поражда множество допълнителни въпроси към темата за здравните ползи и вреди – засягат се въпросите за правото на личен избор, правото да вземаш решения за здравето на децата си и пр.

Моят опит с баналните детски заболявания

Мария Стефанова

Тази статия е продължение на това, което съм споделила в „Моят път към естествената медицина”. Тук ще се опитам да съм малко по-прагматична и да споделя опита, придобит от мен по време на пътуването, както и малко теория по конкретни въпроси, тясно свързани с баналните детски заболявания.

Кратък пътеводител по хранене за естествения родител или как да оцелеем в света на Е-тата

Милена Сърнева

Най-добрият приятел на сина ми доволно му показва поредната си нова играчка от МакДоналдс, виждам нескритата завист в очите на детето ми и пресмятам на ум колко време мина от последното ни посещение в този "ресторант" и колко големи щети ще му нанеса, ако го заведа отново днес.

Моят път към естествената медицина

Мария Стефанова

Ще започна с уговорката, че такъв термин няма, „естествена” медицина е мое лично определение за начина, по който аз съм избрала да лекувам децата си на този етап. Не съм лекар, просто съм човек с интереси към алтернативните практики. Споделям личен опит, който няма за цел да замени лекарски съвет и/или намеса.

Добавяне на други храни по време на кърменето: 10 насоки за захранването

World Alliance for Breastfeeding Action

Кърмете изключително от раждането до навършване на 6 месеца, а след това започнете да давате на бебето да опитва и други храни, като продължавате да кърмите често и на поискване. Продължете кърменето до навършване на 2 години и след това. Откликвайте на сигналите на детето си за глад и готовност за храна.

Syndicate content